Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εντυπωσιακό Time Lapse με το αστραπιαίο ταξίδι του... «Κράκεν» στον πλανήτη!

Εντυπωσιακό Time Lapse με το αστραπιαίο ...

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ

Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, XBB.1.5, το οποίο βάφτισαν «Κράκεν» και είναι υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, ταξιδεύει με μεγάλη ταχύτητα σε όλο τον πλανήτη και το εντυπωσιακό Time Lapse που βγήκε στη δημοσιότητα αποτυπώνει με εντυπωσιακό τρόπο την εκρηκτική εξάπλωσή του. Η υποπαραλλαγή αυτή ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και απλώνεται παντού σε χρόνο μηδέν.

Η νέα απειλή του κορονοϊού, το «Κράκεν» ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στις στις 22 του περασμένου Οκτώβρη στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ.  Μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου η υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον έδειχνε να χτυπάει μόνο την Αμερική.

Πέρασε όμως, τον Ατλαντικό και ήρθε και στην Μεγάλη Βρετανία και στην Ευρώπη και στις 29 Δεκεμβρίου έφτασε και σε σημεία της Ασίας και πήγε και ως την Αυστραλία.

Συνολικά έχει εξαπλωθεί σε 29 χώρες σε όλο τον πλανήτη, όπως φαίνεται από το Time Lapse που έφτιαξε ο Αυστραλός ειδικός οπτικοποίησης δεδομένων και ενσωμάτωσης δεδομένων, Μάικ Χάνι.

Στην Ελλάδα αυτή η υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον του κορονοϊού, δεν έχει εμφανιστεί μέχρι τώρα. Οι ειδικοί θεωρούν όμως, ότι βάσει των δεδομένων, αργά ή γρήγορα θα… επισκεφθεί και τα μέρη μας.

Το πιο μεταδοτικό στέλεχος κορωνοϊού ως τώρα
Όσο για την μεταδοτικότητά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι το νέο στέλεχος XBB.1.5 είναι το «πιο μεταδοτικό» μέχρι τώρα. Το XBB.1.5, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της υποπαραλλαγής της μετάλαξης Όμικρον είναι μεν εξαιρετικά μολυσματικό, αλλά οι ειδικοί επιμένουν ότι δείχνει να έχει εξίσου ήπια συμπτώματα με τους… προγόνους του και δεν είναι τόσο θανατηφόρο, όσο τα αρχικά στελέχη του κορονοϊού.

Τα δεδομένα λένε ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊού, είναι μια συγχώνευση των παραλλαγών BA.2.10.1 και BA.2.75 και αποτελεί ήδη το 75% των κρουσμάτων στις περιοχές των ΗΠΑ που έχουν πληγεί περισσότερο.

Στην Βρετανία έχουν καταγραφεί 28 κρούσματα της υποπαραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον ως τώρα. Οι ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν πανικοβληθεί, αλλά λένε ότι αν η κατάσταση ξεφύγει ίσως να προτείνουν μέτρα ανάλογα με την περίοδο της καραντίνας, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η τηλεργασία κλπ.

Οι Γερμανοί επικεφαλής των αρχών υγείας της χώρας εξέφρασαν ανησυχία για το στέλεχος, το οποίο παρακολουθούν. Μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί μόνο 1 κρούσμα στη χώρα. Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Καρλ Λάουτερμπαχ ευχήθηκε για το νέο στέλεχος του κορονοϊού: «Ελπίζουμε να ξεπεράσουμε τον χειμώνα προτού εξαπλωθεί ανάμεσά μας μια τέτοια παραλλαγή».

Η επιδημιολόγος Δρ. Μαρία Φαν Κερκχόβε και μέλος του ΠΟΥ για τον κορονοϊό είπε: «Οι μεταλλάξεις που βρίσκονται σε αυτήν την υποπαραλλαγή του Όμικρον που επιτρέπουν στον ιό να προσκολληθεί στο κύτταρο και να αναπαραχθεί εύκολα».

Το XBB.1.5 απέκτησε 14 νέες μεταλλάξεις στις πρωτεΐνες ακίδας του ιού, σε σύγκριση με τα προγονικά του στελέχη.

Οι φόβοι
Ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν από τη μεταδοτικότητά του «Κράκεν», καθώς ενώ προηγούμενες λοιμώξεις και εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου, νέα στελέχη μπορούν να τροφοδοτήσουν νέα κύματα λοιμώξεων, που αναπόφευκτα ασκούν πίεση στις υπηρεσίες υγείας.

Και οι ειδικοί του ΠΟΥ φοβούνται ότι το XBB.1.5 θα μπορούσε να είναι η πύλη για μια πιο τρομακτική παραλλαγή.
Όσο περισσότερες μολύνσεις συμβαίνουν, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει ο ιός να μεταλλαχθεί και να εξελιχθεί.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις