Πώς θα διαμορφώσουν τα τιμολόγια ρεύματος οι πάροχοι
Η μεγάλη βουτιά του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές, παρέχει μία σημαντική ανάσα στις δαπάνες ενέργειας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.Ωστόσο, στην Ελλάδα τα αποτελέσματα της κατά περίπου 50% πτώσης του TTF τις τελευταίες 20 ημέρες δεν έχουν φανεί στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών. Οι τελευταίοι απορούν και βρίσκονται σε αναμονή για να ανακουφιστούν οικονομικά από το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος του περασμένου χρόνου.
Ο χάρτης με τις τιμές ρεύματος στην Ευρώπη- Το παράδοξο με την Ελλάδα
Οι πάροχοι
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι μειώσεις του φυσικού αερίου, το οποίο έφτασε ακόμα και στα επίπεδα των 63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα από τα 135 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στις 15 Δεκεμβρίου θα αποτυπωθούν στους λογαριασμούς ρεύματος του Φεβρουαρίου.
Σε 14 ημέρες οι πάροχοι θα ανακοινώσουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις του επόμενου μήνα και με βάση αυτές η κυβέρνηση θα διαθέσει τις επιδοτήσεις προκειμένου τα τιμολόγια να υποχωρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι εκτιμήσεις στελεχών των εταιρειών ενέργειας δείχνουν πως οι χρεώσεις που θα δημοσιοποιήσουν είναι δυνατόν να διαμορφωθούν ακόμη και κάτω από τα 0,30 ευρώ ανά Κιλοβατώρα. Τον Ιανουάριο οι τιμοκατάλογοι των παρόχων κινήθηκαν από τα 0,358 έως και τα 0,489 ευρώ ανά Κιλοβατώρα για καταναλώσεις μέχρι 500 Κιλοβατώρες το μήνα.
Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις των προμηθευτών ρεύματος – καθώς όλα βρίσκονται υπό την αίρεση μία ξαφνικής εξέλιξης του πολέμου στην Ουκρανία ή μίας αιφνίδιας αλλαγής του καιρού – τότε οι τελικές τιμές ρεύματος σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις θα πέσουν σε πιο χαμηλά επίπεδα από εκείνα του 2021.
Η τιμολόγηση
Αξίζει να τονιστεί ότι στην Ελλάδα οι μειώσεις του φυσικού αερίου TTF δεν μετακυλίονται άμεσα στην αγορά καθώς οι προμηθευτές του καυσίμου ακολουθούν διαφορετικό τρόπο τιμολόγησης. Για την ακρίβεια τιμολογούν τις ποσότητες με βάση το κόστους του φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα.
Επιπλέον η υποχρέωση της προαναγγελίας των τιμών της κιλοβατώρας του επόμενου μήνα κατά 10 ημέρες νωρίτερα από την ισχύ τους έχει σαν αποτέλεσμα όταν το TTF υποχωρεί να μην υπάρχει η δυνατότητα της άμεσης μετακύλισης των μειώσεων.
Το φυσικό αέριο
Η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το φυσικό αέριο.
Το συγκεκριμένο καύσιμο αποτελεί το 40% του ενεργειακού μίγματος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος από τα εργοστάσια της ΔΕΗ και των ιδιωτικών ομίλων. Συνεπώς στις περιόδους αύξησης των τιμών του το κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανεβαίνει υπέρμετρα και επηρεάζει αντιστοίχως και τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς ρεύματος, οι μειώσεις του φυσικού αερίου, εφόσον διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα, έχουν σαν αποτέλεσμα το κόστος ηλεκτροπαραγωγής μίας μονάδας να αγγίζει πια το κόστος αντίστοιχου εργοστασίου που χρησιμοποιεί λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος.
Συνεπώς, όπως υποστηρίζουν, είναι αναγκαίο να επιταχυνθούν οι επενδύσεις στις φθηνές ΑΠΕ προκειμένου να περιοριστεί η εξάρτηση από τα ακριβά ορυκτά καύσιμα. Η γνώμη τους στηρίζεται επίσης και στις προβλέψεις για επερχόμενη αύξηση του λιγνίτη.
πηγή ot.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr