Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Πάτρα: Ο Ανδρέας Στάικος στο Πολύεδρο την Τετάρτη με αφορμή το νέο θεατρικό του έργο

Πάτρα: Ο Ανδρέας Στάικος στο Πολύεδρο τη...

Την Τετάρτη 11/1/2023 στις 19:00 -Μία μέρα νωρίτερα την Τρίτη 10/1 στις 21.15 παρουσιάζεται το νέο του θεατρικό έργο "Ερμιόνη" στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»

Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023 στις 19:00 στο βιβλιοπωλείο "Πολύεδρο" στην οδό Κανακάρη 147, στην Πάτρα, ο γνωστός και καταξιωμένος θεατρικός συγγραφέας Ανδρέας Στάικος θα μιλήσει για τον τρόπο που δουλεύει με τους ηθοποιούς και για το νέο του θεατρικό έργο "Ερμιόνη" που παρουσιάζεται για μία μόνο παράσταση την Τρίτη 10 Ιανουαρίου στο Θέατρο «Απόλλων» στην πλ. Γεωργίου στις 21:15.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Εμμανουέλα Κοντογιώργου.

Ο Ανδρέας Στάικος έχει γεννηθεί στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και θέατρο στο Conservatoire National d’Art Dramatique στο Παρίσι.

Η καινούργια κωμωδία του Ανδρέα Στάικου σε πρωτότυπη μουσική του Νίκου Ξυδάκη, «Ερμιόνη- Γλειφιτζουρίζειν εστί φιλοσοφείν», μετά την άκρως επιτυχημένη παρουσία της στην Αθήνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, συνεχίζει την πορεία της στην ελληνική επικράτεια με πρώτο σταθμό την Πάτρα και το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων σε μία και μοναδική παράσταση από την Εταιρία Θεάτρου «Σπίτι Της». Η παράσταση αποτελεί την τελευταία μετάκληση του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών πριν από το προσωρινό κλείσιμο του ιστορικού θεάτρου για μια δίχρονη ανακαίνιση, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.

Ο Ανδρέας Στάικος κατατάσσει για πρώτη φορά την Ερμιόνη, -κόρη του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης- στον μύθο σαν κεντρική ηρωίδα μια και την γνωρίζαμε έως σήμερα σαν δευτερεύουσα ηρωίδα στον Τρωικό πόλεμο.

Μέσα από μια κωμική ματιά, οι γνωστοί μυθικοί ήρωες ξεκινούν ένα ταξίδι παίζοντας και εμπαίζοντας με τον εαυτό τους και τη μοίρα τους. Ο Μενέλαος γίνεται Τάκης, η Ερμιόνη και η Χρυσόθεμις ικανοποιούν τις πρόσκαιρες αναζητήσεις και επιθυμίες τους σε παραλιακά μπαρ. Μια διαχρονική ματιά στο μύθο της συνέχειας του ελληνισμού.  

Ένα παιχνίδι χωρίς όρια που τελειώνει με το τέλος της ζωής.

«Ήρωες και φαντάσματα ηρώων, επεισόδια και αντικατοπτρισμοί επεισοδίων από το πεδίο των μαχών και κυρίως από το παρασκήνιο του Τρωικού Πολέμου, ιδεώδες περιβάλλον για την αναζήτηση της θεατρικότητας. Οι πιο αρχέγονες αλλά και σύγχρονες όψεις της θεατρικότητας συνυπάρχουν για να προβάλλουν τα επιμέρους στοιχεία αυτής της θεατρικότητας (μεταμφιέσεις, μεταμορφώσεις, ανατροπές, εκπλήξεις κτλ.), συμβάλλουν στην γένεση του παιχνιδιού, αναγκαίας συνθήκης του θεάτρου, της ζωής και της ιστορίας».

Αναφορικά με την παράσταση, ο ρόλος της μουσικής του Νίκου Ξυδάκη είναι ο πέμπτος και ο πιο καταλυτικός πρωταγωνιστής. Σε ένα θεατρικό έργο που διαδραματίζεται σε μια χρυσαφένια αμμουδιά, μια παραλία της Λακωνίας με το ηλιόλουστο φως του μεσημεριού και το ατμοσφαιρικό φως της πανσελήνου, σε ένα έργο γεμάτο έρωτα, η μουσική του Νίκου Ξυδάκη θυμίζει την απεραντοσύνη της θάλασσας και της νύχτας, στοιχεία θεμελιακά στην «Ερμιόνη». Τα τραγούδια της παράστασης εκτελούνται από τους ηθοποιούς a cappella σε μουσική διδασκαλία του συνθέτη.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία – σκηνογραφία: Ανδρέας Στάικος

Κοστούμια: Δημήτρης Ντάσιος

Μουσική: Νίκος Ξυδάκης

Κίνηση: Κάτια Σαβράμη

Φωτισμοί: Χάρης Δάλλας

Φλάουτο, κιθάρα: Φώτης Μυλωνάς

Φωτογραφίες promo: Πάτροκλος Σκαφίδας

Φωτογραφίες παράστασης: Ραφαήλ Σουλιώτης

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Σαράντης.

Παίζουν οι:

Ερμιόνη: Εμμανουέλα Κοντογιώργου

Μενέλαος; Νίκος Νίκας

Κλεόνη: Ελένη Ζαραφίδου

Χρυσόθεμις: Αιμιλία Μηλιού.

*Ο Ανδρέας Στάικος έχει γράψει πολλά θεατρικά έργα, ανάμεσα στα οποία: Δαίδαλος, Κλυταιμνήστρα;, 1843, Φτερά στρουθοκαμήλου, Η αυλαία πέφτει. Λόγω της ιδιοτυπίας να συγγράφει κατά τη διάρκεια των δοκιμών με τη συνεργασία των ηθοποιών, συχνά σκηνοθετεί ο ίδιος τα έργα του. Έγραψε επίσης δύο πεζά κείμενα: Την Αισχροτάτη Εριέττα (1978) και τις Επικίνδυνες μαγειρικές (1997), μυθιστόρημα το οποίο έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες και έχει διασκευαστεί για το θέατρο. Έχει μεταφράσει από τα γαλλικά Μολιέρο, Ρακίνα, Μαριβώ, Μυσσέ, Κλωντέλ καθώς και το μυθιστόρημα του Λακλό Επικίνδυνες σχέσεις. Έχει διδάξει θεατρική γραφή και θεατρική μετάφραση σε διάφορα πανεπιστημιακά τμήματα και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture