Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο «Όρθρος» η νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον που σαρώνει τη Βρετανία

Ο «Όρθρος» η νέα υποπαραλλαγή της μετάλλ...

Τα πρώτα κρούσματα

Από… τέρας σε τέρας μας πηγαίνει ο κορωνοϊός, καθώς μια νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, «Όρθρος», αντιπροσωπεύει ήδη πάνω από το 23% των κρουσμάτων στη Βρετανία, με τον ιό της COVID-19 να μεταλλάσσεται διαρκώς, δημιουργώντας την μία υπερμεταδοτική παραλλαγή μετά την άλλη.

Έτσι λοιπόν, τώρα μπαίνει στη ζωή μας ο «Όρθρος», η υποπαραλλαγή CH.1.1 της μετάλλαξης Όμικρον που εξαπλώθηκε ραγδαία στη Βρετανία. Μετά την Κράκεν (με την επιστημονική ονομασία ΧΒΒ.1.5), το πρώτο κρούσματα του Όρθρου εντοπίστηκε στις 12 Νοεμβρίου στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA) της χώρας.

Αρχικά, δεν φάνηκε να είναι κάτι σημαντικό, όμως την 1η Ιανουαρίου 2023, η νέα υποπαραλλαγή βρέθηκε ξαφνικά να αντιπροσωπεύει το σχεδόν ένα τέταρτο των βρετανικών κρουσμάτων (το 23,1%). Και στις 7 Ιανουαρίου 2023 ο κορωνοϊός Όρθρος αντιπροσώπευε πλέον το 23,3% των κρουσμάτων στα οποία έγινε γενετική ταυτοποίηση στη χώρα.

Υπάρχουν μάλιστα περιοχές της Γηραιάς Αλβιόνας όπου εκτιμάται ότι έχει κυριαρχήσει κατά κράτος, ήτοι σε ποσοστό 100%. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η Οξφόρδη, το Ρήντινγκ, το Γουέικφιλντ, το Μπράντφορντ και πολλές άλλες.

Όπου Όρθρος εστί δικέφαλος μυθικός σκύλος, γιός της Έχιδνας και του Τυφώνα, που κατέληξε από το χέρι του Ηρακλή.

Κράκεν ή Όρθρος;
Η UKHSA εκτιμά ότι αυτός ο ολοκαίνουργιος κορωνοϊός είναι ο πιθανότερος «διάδοχος» της παραλλαγής BQ.1, που αυτή τη στιγμή είναι η επικρατέστερη στη Βρετανία. Το εναλλακτικό σενάριο είναι να επικρατήσει τελικά η υποπαραλλαγή Κράκεν.

Ο κορωνοϊός Όρθρος είναι μία υποπαραλλαγή της Όμικρον, ακριβώς όπως και η Κράκεν. Στις ΗΠΑ, η τελευταία εξαπλώνεται ραγδαία. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα διασπείρεται πιο γρήγορα από την CH.1.1 (τον Όρθρο). Δείχνει επίσης να υπερνικά πιο εύκολα και την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια ή/και η νόσηση.

Τα στοιχεία της UKHSA υποδηλώνουν ότι η ΧΒΒ.1.5 (η Κράκεν) έχει ρυθμό ανάπτυξης κατά 39% ταχύτερο απ’ ό,τι η μετάλλαξη BQ.1. Αντίστοιχα, η CH.1.1 (δηλαδή ο Όρθρος) έχει ρυθμό ανάπτυξης κατά 22% ταχύτερο. Ωστόσο στη Βρετανία η Κράκεν υπολείπεται σημαντικά του Όρθρου σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Πηγή: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις