Το σχέδιο του Υπουργείου για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση
Με ράντζα έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία της Αττικής εξαιτίας του κύματος κορονοϊού, γρίπης και άλλων ιώσεων που ταλαιπωρεί τους πολίτες. Η απουσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), η υποστελέχωση που κρατά ανενεργές πολύτιμες κλίνες, αλλά και ο διαχρονικά κακός σχεδιασμός του προγράμματος εφημεριών των Νοσοκομείων, είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους που συντηρούν το απαράδεκτο φαινόμενο των ράντζων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ στην Αττική.
Ειδικά την εποχή αυτή, με την έξαρση της γρίπης και των άλλων εποχικών ιώσεων – πρόσφατα και του κορωνοϊού – εκατοντάδες ασθενείς κάνουν εισαγωγή στα νοσοκομεία για νοσηλεία και καταλήγουν στις «επικουρικές κλίνες» – όπως ονομάζονται τα ράντζα στη γλώσσα των υγειονομικών- σε διαδρόμους και αυτοσχέδιους θαλάμους στα Νοσοκομεία.
Ράντζα, όμως, αναπτύσσονται και σε περιφερειακά νοσοκομεία, στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές.
Χωρίς να προηγηθεί το «φίλτρο» ενός γιατρού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και χωρίς διάκριση στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, περίπου 1.000 ασθενείς περνούν από τις εφημερίες και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των μεγάλων Νοσοκομείων, όπως το «Αττικόν», ο «Ευαγγελισμός», το «Γ. Γεννηματάς», κ.α.
Από αυτούς, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), περίπου 200 ασθενείς εισάγονται στις κλινικές για θεραπευτική παρέμβαση.
Οι υπόλοιποι θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί από τον προσωπικό τους γιατρό στο σπίτι, στο ιδιωτικό ιατρείο ή στο Κέντρο Υγείας, εάν ο θεσμός λειτουργούσε σε πλήρη ανάπτυξη και δεν βρισκόταν σε αδιέξοδο, λόγω ανεπαρκούς αριθμού γιατρών.
Κάτω από την πίεση αυτή – τόσο στις νοσηλευτικές δομές ενηλίκων όσο και των παιδιών – το Υπουργείο Υγείας λαμβάνει ανακουφιστικά μέτρα, με την ενεργοποίηση σχεδίου συν-εφημέρευσης μικρότερων νοσοκομείων με τα μεγάλα στα οποία αναπτύσσονται τα ράντζα.
Επίσης, για τις παιδιατρικές ιώσεις επιστρατεύονται τα Κέντρα Υγείας της Αττικής, ώστε να αποσυμφορηθούν τα επείγοντα των Νοσοκομείων Παίδων.
Η οριστική επίλυση του προβλήματος, ωστόσο, δεν θα έρθει παρά μόνο όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δηλαδή ο θεσμός του προσωπικού γιατρού.
Ελλάδα: Λιγότερες νοσηλευτικές κλίνες από τον μέσο όρο της ΕΕ
Οι νοσηλευτικές κλίνες υπολείπονται του αριθμού των κλινών που απαιτούνται, με βάση της ανάγκες του πληθυσμού της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, στη χώρα μας λειτουργούν σήμερα 35.000 κλίνες στα Δημόσια Νοσοκομεία, δηλαδή 3,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.
Την ίδια στιγμή, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι απαραίτητες επιπλέον κλίνες δεν λειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, ενώ το 2013 λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων έκλεισαν και 10 Νοσοκομεία.
Η συσσώρευση περιστατικών σε λιγότερες λειτουργούσες κλίνες είναι μια από τις πιο βασικές αιτίες της ανάπτυξης ράντζων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο.
«Τα νοσοκομεία που έκλεισαν ξεφόρτωναν εισαγωγές από τα μεγάλα νοσοκομεία των ράντζων. Σήμερα το «Αττικόν» και ο «Ευαγγελισμός» μετά από κάθε εφημερία αναπτύσσουν τα περισσότερα ράντζα από κάθε νοσοκομείο της χώρας. Τα ράντζα τους ξεπερνάνε τα 100. Το «Αττικόν» την Πέμπτη (19/1/23) μετά από εφημερία έχει αναπτύξει 120 ράντζα. Ράντζα επίσης αναπτύσσει το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» Αττικής και άλλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου», σημειώνει.
Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, υποστηρίζουν για πολλοστή φορά πως ήταν λάθος το «λουκέτο» στο Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής:
«Το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής -πρώην Λοιμωδών Νόσων- συνεφημέρευε με το Νοσοκομείο «Αττικόν» και βοηθούσε. Το κλείσανε το 2013 και το ξαναθυμήθηκαν για λίγο στη πανδημία. Το άνοιξαν για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και προσωπικό. Και μετά το ξανακλείσανε», εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Ελλείψεις προσωπικού και η εμπιστοσύνη στα μεγάλα νοσοκομεία
Από την άλλη πλευρά, σημαντική συμβολή στην επιβάρυνση των μεγάλων νοσοκομείων και στην ταλαιπωρία των πολιτών έχουν και οι ελλείψεις προσωπικού.
«Δεν θα συνέβαινε αυτή η ταλαιπωρία στα Επείγοντα με τις πολύωρες αναμονές και πολλοί ασθενείς βαριά περιστατικά θα προσέρχονταν έγκαιρα πριν επιβαρυνθούν», σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκος και συνεχίζει:
«Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού. Δεν είναι ταχυδακτυλουργοί οι ελάχιστοι γιατροί και νοσηλευτές των Επειγόντων, ώστε να εξυπηρετούν ταυτόχρονα εκατοντάδες ασθενείς», όπως λέει.
Παρ’ όλα αυτά οι ασθενείς εμπιστεύονται τα μεγάλα νοσοκομεία όταν αντιμετωπίζουν συμπτώματα, παρά τα μικρότερα εφημερεύοντα, τα οποία έχουν ελλείψεις σε πολλές ειδικότητες γιατρών, αλλά και σε μηχανήματα.
«Η διαχείριση της πανδημίας ανέδειξε τον ανεκτίμητο και αναντικατάστατο ρόλο του ΕΣΥ με αποτέλεσμα να το εμπιστεύονται οι ασθενείς», σχολιάζει ο ίδιος.
Τέλος στα μεγάλα Νοσοκομεία γίνονται εξειδικευμένες θεραπείες και εξετάσεις που απαιτούν εισαγωγή σε ημέρες μη εφημερίας. Έτσι δεν περισσεύουν πολλά κενά κρεβάτια για την εφημερία.
Οι εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων πολύ συχνά ξεκινούν με υψηλή πληρότητα και χωρίς σχεδόν καθόλου κενές κλίνες σε ορισμένες κλινικές.
«Για να εξαλειφθούν τα ράντζα χρειαζόμαστε περισσότερες κλίνες και περισσότερο προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.
Κορωνοϊός: Αυξάνονται οι νοσηλείες COVID και η επιβάρυνση των νοσοκομείων
Σημαντική είναι η επιβάρυνση που υπάρχει από την Πρωτοχρονιά και μετά και από τις νοσηλείες του κορονοϊού, που διαρκώς αυξάνονται.
Σήμερα στα Δημόσια Νοσοκομεία, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, δεσμεύονται 3.500 κλίνες για περιστατικά κορονοϊού, ενώ τα μεγάλα νοσοκομεία αρχίζουν και εμφανίζουν σημαντική πληρότητα.
Για παράδειγμα:
Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»: 82 κλίνες, όλες κατειλημμένες,
Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» Αττικής: 54 κλίνες, οι 52 κατειλημμένες.
Ξεκινά συν-εφημέρευση μικρότερων νοσοκομείων με τα μεγάλα που αναπτύσσουν ράντζα
Σε μια προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα των ράντζων και να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασθενών στα νοσοκομεία, το Υπουργείο Υγείας λαμβάνει σειρά μέτρων.
Νοσοκομεία Ενηλίκων
Μπαίνουν σε καθεστώς συν- εφημέρευσης μικρότερα νοσοκομεία μαζί με τα μεγαλύτερα, αυτά που αναπτύσσουν δηλαδή, σημαντικό αριθμό ράντζων.
Η αρχή θα γίνει από την ερχόμενη Κυριακή 22/1/2023.
Στην εφημερία των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Αττικόν» και «Αγία Όλγα», προστίθεται και το Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, στο οποίο θα διακομιστούν 50 περιστατικά για νοσηλεία.
Οι διακομιδές θα γίνονται μόνο μέσω του ΕΚΑΒ, καθώς το Νοσοκομείο δεν θα έχει ανοιχτή την εφημερία του για τους πολίτες.
Νοσοκομεία Παίδων
Σημαντική αποσυμφόρηση θα φέρει στις εφημερίες Παιδιατρικών Νοσοκομείων, αλλά και τις νοσηλείες παιδιών, η ενίσχυση των Κέντρων Υγείας στην Αττική, ώστε να αντιμετωπίζουν απλά περιστατικά γρίπης και ιώσεων σε ανήλικους.
Ήδη το Υπουργείο Υγείας δημοσίευσε κατάλογο με όλα τα Κέντρα Υγείας στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι γονείς με τα παιδιά τους, όταν αντιμετωπίζουν απλά συμπτώματα.
Εάν το παιδί χρειάζεται νοσηλεία σε νοσοκομείο, θα παραπέμπεται αρμοδίως από τον έμπειρο παιδίατρο που θα το εξετάσει στο Κέντρο Υγείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr