Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δημήτρης Κουτσόπουλος: O Mr Deloitte και η Πάτρα- Τι είδους ανάπτυξη "βλέπει" για την πόλη και τη Δυτική Ελλάδα

Δημήτρης Κουτσόπουλος: O Mr Deloitte και...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Μπορεί να δημιουργήσει ένα οικοδόμημα - πρότυπο ανάπτυξης και βιωσιμότητας

Η Deloitte, που λειτουργεί στην Ελλάδα από το 1975 ως μέλος του μεγαλύτερου δικτύου συμβουλευτικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, άνοιξε γραφεία στην Πάτρα και μαζί με αυτά και ένα "παράθυρο"για την ανάπτυξη στην Δυτική Ελλάδα.

O επικεφαλής της Deloitte Ελλάδος, Δημήτρης Κουτσόπουλος, μιλάει στο thebest.gr για το λόγο που επελέγη η Πάτρα για τη δημιουργία κέντρου της εταιρείας, για την ενεργειακή κρίση, για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας και της περιοχής, τις δεξιότητες που είναι σήμερα απαραίτητες, αλλά και για τον ρόλο του CEO σε έναν συμβουλευτικό "κολοσσό" με ιδιαίτερες απαιτήσεις. 

Τι είδε λοιπόν η Deloitte στην Πάτρα και την επέλεξε για "σταθμό";

-Συνέντευξη στη Γιώτα Κοντογεωργοπούλου-

Γιατί επιλέξατε την Πάτρα ως επόμενο σταθμό μετά τη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία αντίστοιχου κέντρου της Deloitte Ελλάδας; Διακρίνετε συγκριτικά πλεονεκτήματα ή ευκαιρίες στην πόλη  και ποια είναι αυτά;

Επιλέξαμε την Πάτρα καταρχάς επειδή είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, και αποτελεί έδρα μιας σειράς εδραιωμένων εταιρειών στους τομείς της βιομηχανίας, των μεταφορών, της τεχνολογίας, του εμπορίου, του πρωτογενή τομέα, των εξαγωγών κλπ, οι οποίες δραστηριοποιούνται ήδη ή σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, η πόλη διαθέτει την τεχνολογική αριστεία των Πανεπιστημίων της, καθώς και ένα εξαιρετικά καταρτισμένο τοπικό ανθρώπινο δυναμικό σε τομείς που σχετίζονται με την τεχνολογία. Τα προσεχή χρόνια η εξαιρετική σημασία της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος θεωρώ ότι θα ενισχυθεί, αναδεικνύοντας σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες. Αυτά είναι κάποια από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης και στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην αξιοποίησή τους προκειμένου να δημιουργήσουμε αξία για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Η  Deloitte διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην άνθιση του τομέα των μεγάλων επενδύσεων σε κέντρα καινοτομίας και ψηφιακής δεξιότητας στη χώρα. Μπορεί η Πάτρα να γίνει γενικότερα σημείο αναφοράς της καινοτομίας; Και υπό ποιες προϋποθέσεις; Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους  εκτιμάτε ότι πρέπει να εστιάσουμε ως περιοχή;

Η Πάτρα διαθέτει ένα εξαιρετικό οικοσύστημα που αποτελείται από φορείς εκπαίδευσης, έρευνας, επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και τεχνολογιών, το οποίο μέσα από την ανάπτυξη στοχευμένων συνεργειών και συνεργασίας, μπορεί να δημιουργήσει ένα οικοδόμημα - πρότυπο ανάπτυξης και βιωσιμότητας. Όπως προανέφερα, η Πάτρα έχει τη δυνατότητα και μπορεί να βγει μπροστά, να κερδίσει ακόμα περισσότερες επενδύσεις, όπως αυτή που κάνει σήμερα η Deloitte, προκειμένου να δημιουργήσει μια νέα εργασιακή, οικονομική και κοινωνική προοπτική στην πόλη, προσφέροντας την ευκαιρία σε νέα στελέχη να ενταχθούν στο δυναμικό της, ενώ παράλληλα να δώσει τη δυνατότητα, μέσα από τη δράση και τα προγράμματα που αναπτύσσει, να σταθεί αρωγός στην τοπική επιχειρηματικότητα και κοινωνία. Σχετικά με τους τομείς που εκτιμώ ότι θα πρέπει να εστιάσει η ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, είναι ο Πρωτογενής τομέας, οι Υπηρεσίες, το Χονδρικό & Λιανικό Εμπόριο, η Εκπαίδευση, ο Τουρισμός, οι Υπηρεσίες Υγείας, η Εφοδιαστική Αλυσίδα και η Ενέργεια, οι μεταφορές, τα logistics και οι υποδομές. 

Πόσους εργαζόμενους απασχολεί αυτή τη στιγμή η Deloitte στην Πάτρα;

Αυτή τη στιγμή στην Deloitte Πάτρας απασχολούνται 77 άτομα, και είμαστε σε διαρκή αναζήτηση για περισσότερα ταλέντα, με αντικείμενα στους τομείς της τεχνολογίας, του Consulting και του Risk Advisory – δηλαδή των Υπηρεσιών Διαχείρισης Κρίσεων.

Αληθεύει ότι το 51% των εργαζόμενων της εταιρείας είναι κάτω των 30 ετών; Είναι επιλογή οι νέοι άνθρωποι;

Σήμερα, στην Deloitte Ελλάδος εργάζονται συνολικά 2.517 άνθρωποι - από 655 που ήμασταν το 2017– σχεδόν τετραπλασιαστήκαμε σε 5 χρόνια και συνεχίζουμε. Μια ομάδα που κάνει πράξη την ισότητα των φύλων στην εργασία με το 43% να αποτελείται από γυναίκες και που επενδύει έμπρακτα στη νέα γενιά, καθώς το 51,7% του ανθρώπινου δυναμικού είναι κάτω των 30 ετών! Έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, δίνουμε ευκαιρίες στη νέα γενιά και ιδιαίτερα στους νέους με γνωστικό αντικείμενο από τα πεδία των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών (STEM) με συνεχή εκπαίδευση, με upskilling και reskilling.

Σας έχουν προσεγγίσει επιχειρήσεις της πόλης που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα; 

Έχουμε από καιρό συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις, αλλά το άνοιγμα των γραφείων εδώ μας δίνει τη δυνατότητα να βρισκόμαστε και με φυσική παρουσία πιο κοντά στους πελάτες μας. Αυτό μας επιτρέπει να έχουμε πιο άμεση επικοινωνία μαζί τους, να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να τις βοηθάμε να προχωρούν και στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, στη χρηματοδότησή τους και στις συνεργασίες τους, ανοίγοντάς τους κι έναν διεθνή ορίζοντα.

 Πόσο εύκολη είναι η ψηφιακή μετάβαση όχι μόνο για τις μεγάλες εταιρείες αλλά και για τις μικρές;

Είναι γεγονός ότι η πρόοδος που σημειώθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιρειών και της κοινωνίας, κυρίως τα προηγούμενα δύο έτη, ισοδυναμεί με την πρόοδο που θα πραγματοποιούνταν σε πέντε χρόνια με ρυθμούς προ-πανδημίας. Μέσα από αυτήν την διαδικασία οι επιχειρήσεις υιοθέτησαν με γρήγορους ρυθμούς την ψηφιακή τους  προσαρμογή και υλοποιούν ήδη σημαντικές επενδύσεις σε νέες διαδικασίες που συνεπάγονται οι τεχνολογίες στη Βιομηχανία 4.0.

Ποια είναι τα καινοτόμα εργαλεία που δεν χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ενώ θα έπρεπε, ώστε να περάσουμε στην επόμενη φάση εκσυγχρονισμού;

Πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεχίζουν να δίνουν έμφαση σε επενδύσεις σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και αναβάθμισης των βασικών ψηφιακών συστημάτων διοίκησης, προκειμένου να βελτιώσουν  βασικές λειτουργίες  τους, όπως ο προγραμματισμός της παραγωγής, η λογιστική διαχείριση, η αποθήκευση και η διανομή, η διαχείριση πελατών, το ηλεκτρονικό εμπόριο. Και σε ένα δεύτερο επίπεδο στην ενσωμάτωση σύγχρονων  τεχνολογιών  αιχμής  όπως 5G, Cloud & Big Data, AI, IoT, Industry 4.0. για την επιτάχυνση του ψηφιακού τους μετασχηματισμού. 

Η νοοτροπία του Έλληνα σε ποιο βαθμό επιτρέπει τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή και ποιες είναι οι συνήθεις δυσκολίες  που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις;

Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην υλοποίηση οποιασδήποτε αλλαγής, τόσο στις κοινωνίες όσο και στους οργανισμούς και στις επιχειρήσεις, είναι οι εμπεδωμένες αντιλήψεις και νοοτροπίες για το «πώς πρέπει να γίνονται τα πράγματα». Υπό αυτό το πρίσμα, η μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή, η οποία φέρνει ριζικές αλλαγές και στην κοινωνία και στο επιχειρείν, πράγματι συναντά εμπόδια που έχουν να κάνουν με τις κυρίαρχες αντιλήψεις. Δεν είναι εύκολο, για παράδειγμα, να πειστεί ένας ηλικιωμένος -και όχι μόνο- για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών αγορών και τραπεζικών συναλλαγών. Από την άλλη, και οι ίδιες οι επιχειρήσεις, παρόλο που αναγνωρίζουν την ανάγκη ψηφιοποίησης των υπηρεσιών τους, σε πολλές περιπτώσεις δεν διαθέτουν την ωριμότητα για να κάνουν το άλμα προς την ψηφιοποίηση. Ξέρουμε όλοι ωστόσο ότι για να αλλάξουν οι νοοτροπίες χρειάζεται εκπαίδευση και ενημέρωση. Άρα, εδώ το μεγάλο ζητούμενο θεωρώ πως είναι η εστίαση στην εκπαίδευση πολιτών, καταναλωτών, αλλά και στελεχών σε νέες δεξιότητες και στη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων και τεχνολογιών. Το upskilling και reskilling είναι απολύτως απαραίτητα για να μπορέσουμε να περάσουμε ως κοινωνία και ως οικονομία στην ψηφιακή εποχή και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που αυτή φέρνει.

Πόσο σημαντικό είναι το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χώρα και το μετασχηματισμό της οικονομίας της;

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι αδιαμφισβήτητα ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που μπορεί να προσφέρει στις επιχειρήσεις και στη χώρα την ευκαιρία να κατακτήσει μία σημαντική θέση στον περιφερειακό και παγκόσμιο επιχειρηματικό και οικονομικό χάρτη. Επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά και ευελιξία, πρέπει να προχωρήσει η αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών, να ενισχυθεί η στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας μέσα από την πρόσβαση σε δανεισμό με επιτόκια αντάξια των ευρωπαϊκών, να επιτευχθούν μεγαλύτερα ποσοστά απορροφητικότητας των διαθέσιμων πόρων και φυσικά να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κρατικού μηχανισμού και των επιχειρήσεων για να μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Ήδη, όπως είδαμε και από πρόσφατη μελέτη της Deloitte, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην κατανομή και καταβολές κεφαλαίων στο πλαίσιο του Mηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU).

 Η επιτυχής μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, καθώς και η γρήγορη προσαρμογή στις παγκόσμιες αλλαγές στην εργασία και στην παραγωγική διαδικασία είναι τα βασικότερα βήματα τα οποία θα μας οδηγήσουν σε έναν δρόμο επιχειρηματικής και οικονομικής άνθησης με βιώσιμους όρους.

Η ενεργειακή κρίση πόσο ανασταλτικό ρόλο διαδραματίζει σε αυτή τη διαδικασία;

Είδαμε τις τελευταίες ημέρες τους εκπροσώπους του ελληνικού βιομηχανικού κόσμου να στέλνουν επιστολή στον πρωθυπουργό μιλώντας για μια κρίσιμη πλέον κατάσταση με αντικειμενικές προκλήσεις στην ομαλή λειτουργία ή την επιβίωση των ελληνικών επιχειρήσεων – κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σε όλη την ΕΕ. Πράγματι, οι εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο καθορίζουν εν πολλοίς την αναπτυξιακή διαδικασία. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία - σύμφωνα βεβαίως και με τη συνολικότερη ευρωπαϊκή κατεύθυνση - η όσο το δυνατό ταχύτερη αλλαγή του ενεργειακού μίγματος με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές, τις καθαρές μορφές ενέργειας και τη στήριξη των επιχειρήσεων για την πράσινη μετάβαση. Οι κινήσεις απεξάρτησης, σε πρώτη φάση από το ρωσικό αέριο, οι έρευνες για νέα κοιτάσματα, αλλά και οι επενδύσεις για αναβάθμιση των υποδομών του δικτύου ενέργειας για την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση προκειμένου να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας. Είναι πολύ σημαντικό να μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε ευκαιρία και νομίζω κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση, μία κατεύθυνση που μετατρέπει την Ελλάδα σε ενεργειακό hub.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Οι επόμενοι στόχοι για τη Deloitte;

Να μεγαλώνουμε το αποτύπωμά μας – στους ανθρώπους μας, στους πελάτες μας και στην κοινωνία, όπως κάνουμε και τόσα χρόνια. Όσο πιο μεγάλες οι προκλήσεις, τόσο μεγαλύτερο γίνεται το έργο μας και σπουδαιότερος ο ρόλος μας. Και αυτό περιλαμβάνει να χτίσουμε πάνω σ’ αυτά που έχουμε φτιάξει – και η Πάτρα είναι ένας τέτοιος στόχος – αλλά και να επεκταθούμε κι αλλού στην Ελλάδα – αλλά αυτά θα σας τα ανακοινώσουμε σύντομα.

Και μια προσωπική ερώτηση. Πόσο εύκολο είναι να είσαι CEO σε μια τέτοια εταιρεία; Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας τόσων χρόνων;

Εύκολο δεν θα σας πω ότι είναι. Τα standards της Deloitte, παγκοσμίως, είναι πάρα πολύ υψηλά και το να διατηρείσαι στην κορυφή ως εταιρεία, ιδιαίτερα εν μέσω ενός τόσο ρευστού περιβάλλοντος, κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Αντιθέτως, είναι μια τεράστια πρόκληση - το να ηγείσαι μιας εταιρείας με την παράδοση, τις επιδόσεις της Deloitte, αλλά και τους ολοένα και υψηλότερους στόχους και τις προσδοκίες που υπάρχουν ακριβώς λόγω αυτής της επιτυχημένης πορείας. Ωστόσο η ομάδα μας στην Deloitte που συνεχώς ανανεώνεται με νέο κόσμο, με όρεξη για μάθηση, για δουλειά και με φρέσκιες ιδέες και με ηθικό όραμα, το κάνει πολύ ευχάριστο και πολύ δημιουργικό.

Η εμπειρία μου λέει πως όσο ικανός και να είναι ένας επικεφαλής μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού, δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα, αν δεν έχει δίπλα του μια ικανή και αποτελεσματική ομάδα. Επίσης πρέπει να έχεις την ικανότητα να ακούς - τους συνεργάτες σου, τους πελάτες σου, το γενικότερο περιβάλλον και να αφουγκράζεσαι τις ανάγκες τους, ώστε να έχεις την αναγκαία πληροφόρηση για να λάβεις αποφάσεις. Και τέλος, χρειάζεται απόλυτη -ευλαβική- προσήλωση στους στόχους και ευελιξία προκειμένου να συνεχίζεις να υπηρετείς το όραμά σου και να πετυχαίνεις τους στόχους, παρά τις συνεχείς αλλαγές και τις δυσκολίες που προκύπτουν στην πορεία. Για εμένα, η επένδυση στους ανθρώπους, η πίστη στις ικανότητές τους και η ανάδειξή τους, είναι ένας από τους βασικότερους ρόλους για έναν σύγχρονο CEO.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις