Είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις
«Παγώνουν» οι εργασίες για την διάνοιξη της Πατρών - Πύργου, στα Βραχναίικα, στο σημείο όπου υπάρχουν σπίτια ρομά τα οποία έχει αποφασιστεί να απαλλοτριωθούν.
Όπως είναι γνωστό οι ρομά θα προχωρούσαν σε κινητοποιήσεις κλείνοντας το δρόμο.
Όπως εξηγεί ο δικηγόρος Γιώργος Βλάχος ο οποίος τους εκπροσωπεί, «περιμένουμε από το ελληνικό δημόσιο να δούμε πώς θα κινηθεί. Όλα είναι άτυπα αυτή τη στιγμή, είμαστε σε συζητήσεις με το υπουργείο προκειμένου να προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην αποστολή των σχετικών εγγράφων για να μπορέσει να γίνει η αναγνώριση των δικαιούχων των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις, τον Απρίλιο.
Ο εργολάβος συνεχίζει την εκτέλεση εργασιών σε ένα σημείο χωρίς να πιέζει για την άμεση αποβολή των ρομά. Δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο από κάποια υπηρεσία, επειδή όμως κατά μήκος του δρόμου και σε σχέση με τη δυναμική ανάπτυξη του έργου υπήρχαν και άλλα σημεία στα οποία μπορεί να προχωρήσει ο εργολάβος, έχει αφήσει πίσω το σημείο που υπάρχει το πρόβλημα έτσι ώστε να δώσει χρόνο στους κατοίκους και στο κράτος να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να αποχωρήσουν χωρίς προβλήματα».
Όπως είχε εξηγήσει στο thebest.gr πριν λίγες μέρες ο κ. Βλάχος, «από τα Ροΐτικα μέχρι τα Καμίνια που γίνονται απαλλοτριώσεις υπάρχουν πάνω από 450 κατοικίες κάποιες από τις οποίες, στην περιοχή των Βραχναιΐκων, ανήκαν σε ρομά.
Ενώ έχει γίνει η απαλλοτρίωση και έχουν μπει κάποια χρήματα στο Παρακαταθηκών και Δανείων, λόγω καθυστερήσεων που υπάρχουν από το κράτος δεν έχουν εισπράξει τη νόμιμη αποζημίωση που δικαιούνται και αρνούνται να φύγουν γιατί τους παίρνουν τα σπίτια και δεν έχουν που να μείνουν.
Το έργο αυτή τη στιγμή προχωράει και ο εργολάβος περιμένει να γκρεμίσει τα σπίτια που υπάρχουν σε εκείνο το κομμάτι που θα γίνει ο δρόμος. Από την πλευρά τους οι ρομά δεν φεύγουν καθώς, όπως λένε, το κράτος δεν τους έχει αποζημιώσει για να φτιάξουν αλλού τα σπίτια τους.
Τυπικά το κράτος αφού έχει καταθέσει χρήματα λέει ότι έχει αποκτήσει την κυριότητα των ακινήτων και μπορεί να προχωρήσει, όμως ουσιαστικά και κοινωνικά οφείλει να σεβαστεί τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του κάθε σπιτιού και να τον αποκαταστήσει με το να εισπράξει ο ιδιοκτήτης την αποζημίωση. Χρειάζεται δικαστική απόφαση γι΄αυτό όμως η γραφειοκρατία έχει φέρει καθυστέρηση».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr