Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες
Ένα μοναδικό και σπάνιο φαινόμενο εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» στην περιοχή της Αιγιάλειας. Ο λόγος για τη χιονόπτωση στα χαμηλά (παραλιακά) μεταξύ των περιοχών Ακράτας και Δερβενίου την ίδια ώρα που στα ορεινά δεν υπήρχε χιόνι!
Ο προγνώστης καιρού και γεωλόγος Νικόλας Σερέτης, μιλάει στο thebest.gr και εξηγεί το φαινόμενο: «Στην χθεσινή περίπτωση χιονόπτωσης στην περιοχή μεταξύ Ακράτας και Δερβενίου, στα σύνορα των ν. Αχαΐας και Κορινθίας, παρατηρήθηκε χιονόπτωση έως και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα για κάποιες ώρες το πρωί, την ίδια στιγμή που στα πιο ορεινά αντίστοιχα τμήματα της περιοχής, επί της ουσίας, δεν εκδηλώνονταν κάποια φαινόμενα. Ο μηχανισμός, ο οποίος οδήγησε στην εκδήλωση αυτής της χιονόπτωσης, στην μετεωρολογία, είναι γνωστός και ως «lake effect snow».
Είναι ο μηχανισμός κατά τον οποίο, όταν μία πολύ ψυχρή αέρια μάζα έρχεται σε επαφή με μία θερμή υδάτινη επιφάνεια (στην προκειμένη περίπτωση τον Κορινθιακό κόλπο) (με θερμοκρασίες περί τους 15 με 16 βαθμούς αυτή την περίοδο), αναπτύσσονται ισχυρές καθ' ύψος θερμοκρασιακές αντιθέσεις, οι οποίες αποσταθεροποιούν την ψυχρή αέρια μάζα που βρίσκεται πάνω από τη θερμότερη μάζα της υδάτινης επιφάνειας (διότι ο ψυχρότερος αέρας που υπέρκειται ενός θερμότερου αέρα, τον εξαναγκάζει σε ανοδική κίνηση)» λέει ο κ. Σερέτης και συμπληρώνει: «Αυτή η διαφορά θερμοκρασιών δίνει σημαντική ενέργεια προς σχηματισμό νεφικών ζωνών που οδηγούν στην εκδήλωση χιονόπτωσης. Η παρουσία δυναμικού αιτίου (βαρομετρικού χαμηλού) ενισχύει το εν λόγω φαινόμενο, επεκτείνοντας και την περιοχή εκδήλωσής του.
Αντίθετα, η απουσία του, όπως συνέβη χθες, αφήνει τον μηχανισμό αυτόν να λειτουργήσει αυτόνομα χωρίς υποστήριξη περιορίζοντάς τον έτσι χωρικά. Έτσι, εξηγείται λοιπόν, ο τοπικός χαρακτήρας και ο χωρικός περιορισμός της συγκεκριμένης χιονόπτωσης.
Πρέπει επίσης να διευκρινιστεί, πως η εν λόγω περιοχή συμπεριφέρεται μετεωρολογικά σαν μία περιοχή της ανατολικής Ελλάδας, καθώς βρίσκεται ανατολικά της Πίνδου με προσανατολισμό προσήνεμο προς το βορειοανατολικό ρεύμα».
Τι σημαίνει, όμως, πρακτικά αυτό; «Οι καιρικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν την περιοχή δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με εκείνες της Πάτρας η οποία έχει καθαρά προσανατολισμό προσήνεμο προς ρεύματα δυτικής συνιστώσας. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει το Παναχαϊκό όρος το οποίο επί της ουσίας είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που η χιονόπτωση στην πόλη της Πάτρας είναι κάτι το εξαιρετικά δύσκολο, μπλοκάροντας επί της ουσίας την υγρασία ανατολικά αυτού».
Στους -10,2 η θερμοκρασία στο Παναχαϊκό όρος
Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν και στο νομό Αχαΐας, ήταν αρκετά χαμηλές
Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί, από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στον ν. Αχαΐας μέχρι τώρα παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:
Εδώ, αξίζει να αναφερθεί πως εξαιτίας των πολύ ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων (βλ. πίνακα), η αισθητή θερμοκρασία είναι έως και 5-6°C πιο χαμηλή από την πραγματική. Π.χ. την στιγμή που τα θερμόμετρα δείχνουν 5-6°C, η θερμοκρασία η οποία αισθάνεται το ανθρώπινο σώμα και είναι εκείνη βάσει της οποίας γίνεται η απώλεια θερμότητας από αυτό, πλησιάζει τους 0°C.
Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες στην Δυτική Ελλάδα
Σε ό, τι αφορά με τα μελλούμενα του καιρού για την περιοχή της Πάτρας και ευρύτερα της δυτικής Ελλάδας, ο Νίκος Σερέτης, δίνει την εικόνα.
*Συνέχιση των χαμηλών θερμοκρασιών μέχρι και τα τέλη της εβδομάδας (Μέγιστες 10-11°C και ελάχιστες <5°C).
*Ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι που θα φθάνουν κατά τόπους τα 7-8bf, με εξασθένιση κατά την διάρκεια του Σαββάτου.
*Σταδιακή αποκλιμάκωση του κρύου από τις αρχές προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας (Μέγιστες 13-14°C και ελάχιστες 6-8°C).
*Χωρίς φαινόμενα φαίνεται να κυλά η ερχόμενη εβδομάδα (13-19/2).
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr