Τι θα απογίνουν οι ηλικιωμένοι
Σοκ συνεχίζει να προκαλεί η υπόθεση με το γηροκομείο - κολαστήριο στον Κορυδαλλό όπου φιλοξενούνταν συνολικά 41 ηλικιωμένοι μέσα σε άθλιες συνθήκες αφυδατωμένοι, με ψώρα και χωρίς καμιά φροντίδα. Γηροκομείο το οποίο όμως δεν τελικά δεν κλείνει παρά τις τραγικές συνθήκες.
Οι ηλικιωμένοι ήταν εγκαταλελειμμένοι στο γηροκομείο στον Κορυδαλλό, χωρίς μάλιστα να έχουν καμία ιατρική φροντίδα, καθώς όπως αναφέρουν πηγές του ethnos.gr, μόλις μία νοσηλεύτρια ήταν στο οίκημα όλες αυτές τις ημέρες και μία βοηθητική υπάλληλος της καθαριότητας.
Το ζήτημα όμως πλέον είναι ότι το γηροκομείο δεν θα κλείσει, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι δικαστικές Αρχές αποφάσισαν να συνεχισθεί η λειτουργία του και να παρασχεθούν επιτόπου οι απαραίτητες ιατρικές βοήθειες. Γι' αυτό και το πρωί του Σαββάτου, ειδικό ιατρικό team με πρωτοβουλία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (2η ΥΠΕ) θα μεταβεί στον Κορυδαλλό για να εξετάσει λεπτομερώς όλους τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους.
Η υπόθεση περιπλέκεται, καθώς με εντολή εισαγγελέα το γηροκομείο θα παραμείνει ανοικτό και στα νοσοκομεία θα μεταφερθούν μόνο εκείνοι οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας. Άλλωστε, όπως σημειώνει η Περιφέρεια Αττικής, η άδειά του είχε ανακληθεί από το 2020, «ωστόσο υπήρξε προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά περί αναστολής εκτέλεσης των τριών αποφάσεων της Περιφέρειας για αναστολή και σφράγιση της μονάδας».
Τι θα γίνει με τους ηλικιωμένους
Και γι' αυτό, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων θα παραμείνει ανοικτή και μόνο όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ψώρα θα μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Συγγρός.
Όσοι έχουν προβλήματα υγείας θα διακομισθούν με το ΕΚΑΒ στην Παμμακάριστο, ενώ λίγοι χωρίς ιδιαίτερα πρόβλημα μπορεί να μετακινηθούν και στο Γηροκομείο Αθηνών.
Λουκέτο και σε άλλο γηροκομείο του ίδιου ιδιοκτήτη
Πάντως, η υπόθεση προκαλεί προβληματισμό για τον τρόπο χειρισμού των Αρχών σε μία τόσο ευαίσθητη υπόθεση στην οποία εμπλέκονται ηλικιωμένοι άνθρωποι χωρίς δυνατότητα αντίδρασης.
Να σημειωθεί ότι το θέμα που αποκάλυψε το ethnos.gr προκάλεσε την κινητοποίηση όλων των Αρχών, καθώς ενώ η αρμοδιότητα ελέγχου των γηροκομείων ανήκει στην Περιφέρεια, η υψηλή εποπτεία είναι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ειδικότερα της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου -η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα.
Η ίδια πάντως, σε αντίστοιχη περίπτωση στην Κρήτη όπου επίσης βασανίζονταν ηλικιωμένοι άνθρωποι, είχε παρέμβει δηλώνοντας πως θα ελεγχθούν όλες οι δομές.
Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι οι ίδιοι ιδιοκτήτες φέρονται να είχαν κι άλλο γηροκομείο προ δεκαετίας στην περιοχή της Νίκαιας, το οποίο είχε κλείσει ο τότε αντιπεριφερειάρχης, Στέφανος Χρήστου, επειδή είχαν διαπιστωθεί οι ίδιες συνθήκες φιλοξενίας. Λίγο αργότερα φέρονται να δημιούργησαν το νέο γηροκομείο στον Κορυδαλλό το οποίο σήμερα παρουσιάζει τις τραγικές αυτές συνθήκες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σήμερα ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού γηροκομείου στον Κορυδαλλό έχει εξαφανιστεί και, μάλιστα, οι ελεγκτές της Περιφέρειας χρειάστηκε να σπάσουν το λουκέτο με το οποίο είχε σφραγισθεί το γηροκομείο για να μπούνε μέσα και να διαπιστώσουν τις συνθήκες νοσηλείας.
Οι έλεγχοι από την Περιφέρεια Αττικής πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη και από τότε οι ηλικιωμένοι παραμένουν στην ίδια άθλια κατάσταση μέσα στο γηροκομείο του Κορυδαλλού. Πηγές του ethnos.gr σημειώνουν ότι υπήρξαν καταγγελίες στην Περιφέρεια για περιστατικά ψώρας στους ηλικιωμένους, γι' αυτό και πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος, ενώ στη δομή μετέβη και ο ΕΟΔΥ με κλιμάκιο, εντοπίζοντας τουλάχιστον πέντε τροφίμους με σημάδια ψώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δόθηκε εισαγγελική εντολή και έτσι μπόρεσαν οι ελεγκτές της Περιφέρειας να μπούνε στη δομή.
Μετά την εισαγγελική εντολή πάντως ζητήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής η συμβολή του υπουργείου Υγείας ώστε να μεταφερθούν οι 38 ηλικιωμένοι που έχουν παραμείνει στο γηροκομείο σε άλλες δομές και νοσοκομεία. Να σημειωθεί ότι μία τρόφιμος μεταφέρθηκε ήδη στο Τζάνειο αφού είχε Covid, ενώ άλλοι δύο φιλοξενούμενοι έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Συγγρός αφού είχαν έντονα δερματικά συμπτώματα πιθανότατα από ψώρα.
Ωστόσο, οι εισαγγελικές Αρχές μπλόκαραν τη μεταφορά των ηλικιωμένων σε νοσοκομεία, γι' αυτό και οι περισσότεροι θα παραμείνουν στο γηροκομείο.
Οι 38 εναπομείναντες γέροντες, πάντως, παρέμεναν και το βράδυ της Παρασκευής στο γηροκομείο του Κορυδαλλού, καθώς ήταν εξαιρετικά δύσκολο με την κατάσταση της υγείας τους να μετακινηθούν μέσα στη νύχτα.
Σήμερα το πρωί κλιμάκιο με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων μεταξύ αυτών και δερματολόγοι, έπειτα από κινητοποίηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, αναμένεται να μεταβεί εκ νέου στο γηροκομείο του Κορυδαλλού προκειμένου να υποβάλει σε πλήρη έλεγχο τους ηλικιωμένους ώστε να διαπιστωθεί ποιοι πρέπει να πάνε σε νοσοκομείο και ποιοι σε γηροκομείο.
Πάντως, οι γιατροί που εξέτασαν τους ηλικιωμένους έπαθαν σοκ από τις συνθήκες που διαπίστωσαν. Μάλιστα, όπως τονίζουν πληροφορίες του ethnos.gr, όταν το κλιμάκιο των ειδικών πήγε στον Κορυδαλλό με εντολή της 2ης ΥΠΕ, δεν μπορούσε καν να εντοπίσει ποιοι ήταν ακριβώς οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνταν στον χώρο.
Οι περισσότεροι ήταν κατάκοιτοι με εμφανή τα σημάδια από την έλλειψη φροντίδας, ενώ άλλοι δεν μπορούσαν καν να επικοινωνήσουν ώστε να δηλώσουν το όνομά τους. Οι τρόφιμοι ήταν αφυδατωμένοι, με δερματικά εξανθήματα, με άθλια αμφίεση και σε συνθήκες τραγικές από άποψη υποδομών.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr