Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Πατρινό Καρναβάλι - Απονεμήθηκαν τα βραβ...

Πατρινό Καρναβάλι - Απονεμήθηκαν τα βραβεία του Μώμου 2023

Δείτε αναλυτικά

THE BEST CARNIVAL 2023
/

Στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα του κινηματοθέατρου Πάνθεον το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου τη νύχτα έπεσε με πανηγυρικό τρόπο η αυλαία του 15ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς»

Σνδιοργανώθηκε από την ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τη συνεργασία και την οργανωτική και καλλιτεχνική επιμέλεια του Ερασιτεχνικού Πάτρας «Ρεφενέ» και που τελούσε υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Μουσικοσυνθετών και Μεταφραστών. Το φεστιβάλ ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2023.

Η απονομή των βραβείων ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα. Τα βραβεία έδωσαν στους νικητές ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας και το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας Κώστας Δραγώτης.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ


1ο βραβείο Κοινού 

Θεατρική Ομάδα «ΘεατρΙΛΙΟΝ» Ιλίου Αττικής (2007) για το δρώμενο

«Όλο το “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” του Σαίξπηρ σε 10 λεπτά» των Adam Long, Daniel Singer, Jess Winfield

2ο βραβείο Κοινού 

Θεατρικός Όμιλος «Γ. Σουρής» Ερμούπολης Σύρου (1979) για τον μονόλογο «Δεν ξέρεις εσύ!» του Λάκη Λαζόπουλου 

3ο βραβείο Κοινού

Θεατρική Ομάδα Φιλιατών (2010) για το δρώμενο  «Πώς να κάνετε το… σk@tό σας παξιμάδι» του Δημήτρη Σκεύη (πρωτότυπο)  

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Μοιράζεται στους 

-Θανάση Τριανταφύλλου Ερασιτεχνικό θεατρικό Σχήμα Κισσάμου «Πρόβα 4ώρου» (2009) που τελεί υπό την αιγίδα του Φιλολογικού Συλλόγου Κισσάμου «Κισσαμικός» για το δρώμενο«Περιμένοντας τον Γιατρό» του Λωρέντ Μπάφι (απόσπασμα)

-Σταμάτη Μπαντούνα Θεατρική Ομάδα «ΘεατρΙΛΙΟΝ» Ιλίου Αττικής (2007) 

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Μοιράζεται στους :

-Δημήτρη Σκεύη  Θεατρική Ομάδα Φιλιατών (2010)

-Έλενα Χουσνή Θεατρικός Σύλλογος ΘΕΑΤΟ - Παραμυθιά Θεσπρωτίας (1996)για το δρώμενο «Το Σταυροπόδι» απόσπασμα του έργου  «Εγώ αγαπώ της γυναίκες»  

ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ

Μοιράζεται στους :

-Νάγια Σκεύη  Θεατρική Ομάδα Φιλιατών (2010)

-Στέλλα Βοσκαρίδου-Οικονόμου  Θεατρικό εργαστήρι «Η Αυλαία» Πάργας (2006) για το δρώμενο «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη (απόσπασμα) 

ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Στην Θεατρική ομάδα «Χωρίς Τσίνορα» Νέας Μάκρης(2011)

"Εφήμεροι… Ζώντες" των Κώστα Ρωμανού, Θανάση Νάκου

Α΄ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ

Μοιράζεται στους :

-Γιάννη Δεσύπρη στο ρόλο του γιού  Θεατρικός Όμιλος «Γ. Σουρής» Ερμούπολης Σύρου (1979)

-Θανάση Νάκο στο ρόλο του Ανέστη Θεατρική ομάδα «Χωρίς Τσίνορα» Νέας Μάκρης(2011)
Β΄ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ

Στον Σάκη Μπουζιώτη στο ρόλο του Θείου Σιμόνε  Θεατρική Ομάδα ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Φυλής «Πάρνηθα» (2008) για το δρώμενο «Λιολά» του Λουΐτζι Πιραντέλλο (απόσπασμα)

ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ

Μοιράζεται στους :

-Ελένη Δημουλίτσα-Christine Freeburn  Θεατρικό εργαστήρι «Η Αυλαία» Πάργας (2006)

-Στέλλα Νικολοθανάση Θεατρική Ομάδα ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Φυλής «Πάρνηθα» (2008)

ΕΠΑΙΝΟΣ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ

Μοιράζεται στους :

-Κουτρουμπή Θανάση ως Μπενβόλιο-Ιουλιέτα

Παναγόπουλο Χρήστο ως Πρίγκιπας-Ρωμαίος

Ρουμελιωτάκη Λάμπρο ως Σαμψών- Τιβαλτος- Παραμάνας- πάτερ Λαυρέντιος από την  Θεατρική Ομάδα «ΘεατρΙΛΙΟΝ» Ιλίου Αττικής (2007) 

ΕΠΑΙΝΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ

Στην Αγγελική Μπιλάλη στο ρόλο της Ευτυχίας θεατρική Ομάδα  «Ταξιδευτές της Πρόζας» Πάτρας (2008) για το δρώμενο «Οι γαμπροί της Ευτυχίας», των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη (απόσπασμα)

ΕΠΑΙΝΟΣ ΣΚΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

Στην Θεατρική Ομάδα ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Φυλής «Πάρνηθα» (2008)

Την Κριτική Επιτροπή αποτέλεσαν οι Χριστίνα Κόκκοτα (φιλόλογος-θεατρολόγος, Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Θεάτρου), Συγκλητική Βλαχάκη (θεατρολόγος-εκπρόσωπος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας) και Περικλής Βασιλόπουλος (σκηνοθέτης-ηθοποιός), οι οποίοι εξέλεξαν τα δικά τους βραβεία και επαίνους από τα δεκάλεπτα βίντεο που οι ομάδες είχαν αποστείλει.  


Προηγουμένως είχε παρουσιαστεί η σπονδυλωτή παράσταση «Μώμος 2023» με τη συμμετοχή των 10 ερασιτεχνικών θιάσων που είχαν προκριθεί. Οι πατρινές ομάδες λόγω εντοπιότητας συμμετείχαν στη ψηφοφορία για τα βραβεία του κοινού.

Στην παράσταση συμμετείχαν:
1.Θεατρικό εργαστήρι «Η Αυλαία» Πάργας (2006)                           «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη (απόσπασμα) 

2.Θεατρική Ομάδα ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Φυλής «Πάρνηθα» (2008) «Λιολά» του Λουΐτζι Πιραντέλλο (απόσπασμα)

3.Θεατρική ομάδα «Χωρίς Τσίνορα» Νέας Μάκρης (2011)

«Εφήμεροι… Ζώντες» των Κώστα Ρωμανού, Θανάση Νάκου Πρωτότυπο

4.Θεατρική Ομάδα  «Ταξιδευτές της Πρόζας» Πάτρας (2008)                          «Οι γαμπροί της Ευτυχίας», των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη (απόσπασμα )

5.Θεατρική Ομάδα Φιλιατών (2010) «Πώς να κάνετε το… σk@tό σας παξιμάδι» του Δημήτρη Σκεύη Πρωτότυπο

6.Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων Ο.Τ.Ε. Πάτρας-Αχαΐας  (2007)«Κοίτα τους», του Μάριου Ποντίκα (3 επεισόδια )

7.Ερασιτεχνικό θεατρικό Σχήμα Κισσάμου «Πρόβα 4ώρου» (2009) που τελεί υπό την αιγίδα του Φιλολογικού Συλλόγου Κισσάμου «Κισσαμικός» «Περιμένοντας τον Γιατρό» του Λωρέντ Μπαφί (απόσπασμα)

8.Θεατρικός Σύλλογος ΘΕΑΤΟ - Παραμυθιά Θεσπρωτίας  (1996) «Το Σταυροπόδι» (μονόπρακτο), διασκευή μέρους του έργου της Έλενας Χουσνή (Θεατρική ομάδα Σάμου) «Εγώ αγαπώ της γυναίκες» 

9.Θεατρικός Όμιλος «Γ. Σουρής» Ερμούπολης Σύρου (1979)

«Δεν ξέρεις εσύ!» του Λάκη Λαζόπουλου (Μονόλογος)

10.Θεατρική Ομάδα «ΘεατρΙΛΙΟΝ» Ιλίου Αττικής (2007)

«Όλο το “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” του Σαίξπηρ σε 10 λεπτά» των Adam Long, Daniel Singer, Jess Winfield


Ανάμεσα στα δρώμενα των ομάδων  παρουσιάστηκαν μουσικο-θεατρικά ιντερμέδια από το Ε.Σ.Π. Ρεφενέ. Το θέμα της βραδιάς ήταν «Του χρόνου τα γυρίσματα» και από αυτό ήταν εμπνευσμένα τα ιντερμέδια. Ενδεικτικό άλλωστε ήταν και το μεγάλο ρολόι, κυρίαρχο του σκηνικού. Κάποια ιντερμέδια είχαν πολιτική χροιά και σατιρική ματιά όπως αυτό με τους πολιτικούς που διαβαίνουν σαν μοντέλα την πασαρέλα της ομορφιάς. Ανάμεσα σε αυτά και μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή με ένα ιντερμέδιο όπου ενώ ακουγόταν το πασίγνωστο τραγούδι «Όταν σημάνει η ώρα», τα μέλη του ΕΣΠ Ρεφενέ επί σκηνής κρατούσαν κεριά και προβαλλόταν βίντεο με επιλεγμένες στιγμές από εμφανίσεις της πρόωρα χαμένης Κατερίνας Λειβαδά στα 24 δημιουργικά χρόνια της πορείας της στο ερασιτεχνικό θέατρο. Η «παρουσία» της Κατερίνας Λειβαδά ωστόσο άνοιξε και τη βραδιά με την προβολή βίντεο με στιγμιότυπο από την ερμηνεία της ως «Μούτσος του Καραβιού» στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» το 2012.

Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν οι Ανδρέας Σκιαδαρέσης και Ειρήνη Γαλιατσάτου που κατά τη διαδικασία αναμονής για να γίνει η καταμέτρηση των ψήφων για τα βραβεία κοινού, κατέβηκαν στην πλατεία και με το μικρόφωνο ρωτούσαν τους θεατές τις εντυπώσεις τους για την παράσταση και το φεστιβάλ. Οι απαντήσεις απηχούσαν τον ενθουσιασμό όλων και ειδικά οι νέες συμμετοχές των θιάσων του Δ’ημου Φυλής και της Κισσάμου δήλωσαν τα καλύτερα από την πρώτη τους αυτή δια ζώσης γνωριμία με το φεστιβάλ.

Στο τέλος και μετά την ολοκλήρωση των απονομών των βραβείων, υπό τους ήχους του «Δεν προλαβαίνω» των Locomondo το θερμό χειροκρότημα του κοινού, που ήταν εκδηλωτικό καθ΄ όλη την βραδιά, αποζημίωσε με τον καλύτερο τρόπο τους συμμετέχοντες που είχαν κατακλείσει τη σκηνή του θεάτρου Πάνθεον.

Ήταν μια μεγάλη γιορτή της σάτιρας, του αγνού ερασιτεχνικού θεάτρου και του Πατρινού Καρναβαλιού αφού οι τρεις αυτοί θεμελιώδεις άξονες του φεστιβάλ ενώθηκαν άρρηκτα μέσω των κοινών χαρακτηριστικών που τις σφραγίζουν: άφθονο γέλιο, καλλιτεχνικές επιδόσεις, ερασιτεχνικό πάθος και διάθεση προσφοράς, μεράκι και δημιουργία. Μετά από τρία χρόνια σιωπής λόγω πανδημίας το φεστιβάλ επανήλθε στη «ζωντανή», βασική του μορφή συνεχίζοντας ακάθεκτο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr