Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΠΑΣΚΕΤ

/

Απόλλων Πατρών: Μελανόλευκη προσφορά από το 1926 – Ένα σημαντικό κοινωνικό μέγεθος

Απόλλων Πατρών: Μελανόλευκη προσφορά από...

Η σημαντική αθλητική και κοινωνική προσφορά του Απόλλωνα Πατρών από το 1926 έως και σήμερα. Δηλώσεις ιστορικών στελεχών του

Ο αθλητισμός στην Πάτρα αν δεν είχε τον Απόλλωνα σαν ενεργό μέρος της ιστορίας του θα ήταν «φαγητό ανάλατο», έτσι συμβολικά θα λέγαμε, επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο αλατιού ΧΙΩΝ στην Πάτρα όπου συναντήσαμε ανθρώπους που έχοντας διοικητικές θητείες στον Απόλλωνα Πατρών, έβαλαν το απαιτούμενο «αλάτι» στον αθλητισμό της Πάτρας για να του δώσουν ξεχωριστή γεύση.
Ο αλατοβιομήχανος Μίμης Κανελλόπουλος παλιός πρόεδρος του Απόλλωνα και ο Γιώργος Καρατζάς παλιό μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου, μας υποδέχτηκαν και συνομιλήσαμε για την ιστορία του συλλόγου.

Ρωτώντας για τις καταβολές και την κοινωνική σύνθεση της ιδρυτικής περιόδου, ο κ. Κανελλόπουλος μας είπε ότι ο σύλλογος γεννήθηκε το 1926 σαν ποδοσφαιρικός σύλλογος και η βάση του ήταν στην περιοχή από τα Ψηλαλώνια έως και την ψαραγορά. Στην ερώτησή μας για το αν το Μικρασιατικό στοιχείο τον στελέχωσε σε διοικητικό επίπεδο μας απάντησε ότι τον είχε προβληματίσει στο παρελθόν, αλλά από την έρευνά του και τα ονόματα παλιών διοικούντων δεν προέκυψε ότι η ίδρυση βασίστηκε στο προσφυγικό στοιχείο.

Από άλλες πηγές με δεδομένο ότι το γήπεδο του Απόλλωνα ήταν το γήπεδο των Προσφυγικών και είχε αρκετούς Μικρασιάτες πρόσφυγες υποστηρικτές, έχει εκφραστεί η άποψη ότι μπορεί να καταγραφεί ο Απόλλωνας σαν σύλλογος με έντονη παρουσία του Μικρασιατικού στοιχείου.

Σε παλιό τεύχος της εφημερίδας Νεολόγος Πατρών, εντοπίσαμε τρια ονόματα διοικούντων που θα μπορούσαν να έχουν τέτοια προέλευση, όμως και πάλι ήταν μειοψηφία στο ΔΣ (Ρουπέν Μπαμπασαντζιάν, Βασίλειος Πεσματζόγλου, Γρηγόριος Κεφαλίδης, καταγράφονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΝΕΟΛΟΓΟΣ στις 9-8-1938 σαν μέλη του Δ.Σ. και ενδεχομένως τα επίθετά τους να υποδηλώνουν και προέλευση). Την ίδια άποψη για γέννηση του συλλόγου κυρίως από γηγενείς Πατρινούς μας εξέφρασε και ο παλιός διοικητικός παράγοντας Νίκος Νικολόπουλος.

Σε υλικά από την ιστορία του συλλόγου που μας έδωσε ο κ. Καρατζάς, αναφέρεται: «Ο Απόλλων ιδρύθηκε κυρίως από πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή των Προσφυγικών και από άλλα μέλη που προέρχονταν από τις “λαϊκές” τότε συνοικίες της Πάτρας (Ταμπάχανα, Τσιβδί, Προσφυγικά, Άγιο Ανδρέα, κλπ) ευτύχησε όμως να αποκτήσει πολλούς και ένθερμους φιλάθλους στο ποδόσφαιρο, όχι τόσο από σημαντικές επιτυχίες, αλλά κυρίως από την ανταπόκριση που είχε προς την κοινωνία των ανωτέρων συνοικιών για την προσφορά του (διέξοδο) στη νεολαία τους. Όλοι αυτοί οι φίλαθλοι και άλλοι πολλοί ακόμα μετέπειτα, ακολούθησαν τον Απόλλωνα και στήριξαν τις ομάδες μπάσκετ κυρίως, βόλεϊ και στίβου».

Περισσότερα στο sportin,gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports