Τι λένε οι άνθρωποι της εστίασης
Απογοητευμένοι και προβληματισμένοι είναι οι επιχειρηματίες στην Εστίαση κάνοντας τον απολογισμό του Πατρινού Καρναβαλιού.
Και αυτό γιατί μπορεί η επισκεψιμότητα να έσπασε ρεκόρ, όμως αυτό δεν αποτυπώθηκε στα καταστήματά τους. Μάλιστα όπως λένε η εστίαση έμεινε απροστάτευτη με την Πολιτεία να δείχνει ανοχή στους πλανόδιους πωλητές και στα υπαίθρια πάρτι.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Τάσος Γιατράς μιλώντας στο thebest.gr, «η οργανωμένη εστίαση ζήτησε να προστατευτεί από τις αρχές, συμμετείχε σε όλες τις συσκέψεις και εξήγησε γιατί πρέπει να προστατευτεί από την πλανόδια υπαίθρια εστίαση και από την πειρατεία που υπάρχει τα τελευταία χρόνια κατά την κορύφωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.
Όχι μόνο η εστίαση δεν προστατεύτηκε αλλά υπήρξε και μία ανοχή σε μία ασυδοσία που λειτούργησε από άκρη σε άκρη στο κέντρο της πόλης. Μαζέψαμε τα τραπεζοκαθίσματα από τη Ρήγα Φεραίου , όπως μας ζητήθηκε, για να προστατεύσουμε τη δημόσια ασφάλεια. Τελικά στη θέση των τραπεζοκαθισμάτων στον πεζόδρομο, είδαμε πάγκους πλανόδιων πολιτών που πήγαν και έστησαν από την Παρασκευή κιόλας. Αυτό είχε στοιχεία ιλαροτραγωδίας.
Επιλέξαμε ως πόλη να προσαρμοστούμε στους επισκέπτες με τα συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Είναι επιλογή να μεταλλάσσουμε την καθημερινότητα μας, να αλλάζει η εστίαση αυτό το τριήμερο σε κάτι άλλο που είναι ερμαφρόδιτο, που δεν προσδιορίζεται με καμία νομιμοποίηση. Όλοι έχουμε ανάγκη να δουλέψουμε όμως ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Δε μπορούμε να δεχτούμε ότι τα καταστήματα καφέ γίνονται ψητοπωλεία. Είμαστε απέναντι σε αυτή την ανοχή που δείξαμε ως πόλη αυτό το τριήμερο. Το κομμάτι της υπαίθριας εστίασης όχι μόνο υπήρξε ανεξέλικτο από άκρη σ άκρη αλλά έδωσε μία εικόνα εξοργιστική. Στήθηκαν καντίνες ακόμα και έξω από την Ευαγγελίστρια. Πενήντα μέτρα από την πλατεία Γεωργίου υπήρχαν φορτηγά που ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη. Και το ζητούμενο τελικά είναι πώς θα κερδίσει ο καθένας πειρατικά; Αυτό ζητάμε από την πόλη; Να νομιμοποιήσουμε πρακτικές αρπαχτής όπου για τρεις μέρες ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει;
Οι Πατρινοί, αυτοί που έχουν στη ψυχή τους το Καρναβάλι, δεν επιλέγουν το κέντρο. Πηγαίνουν πιο μακριά και μάλιστα την τελευταία βδομάδα έγιναν χοροί σε όλη την πόλη με πολύ κόσμο. Οι επισκέπτες του τριημέρου δεν έρχονται για να δουν τις μασκαράτες, τα άρματα κ.α. Έρχονται γιατί ξέρουν ότι στην Πάτρα θα στηθεί ένα υπαίθριο πάρτι με την ανοχή της πολιτείας και ότι τρεις μέρες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν στο κέντρο της πόλης χωρίς να τους ελέγξει κανείς».
Όπως εξηγεί στο thebest.gr ο Σπύρος Στεργίου που ως επιχειρηματίας της εστίασης δραστηριοποιείται στο Ρίο, «παρατηρούμε και το έχουμε επισημάνει ότι τα τελευταία χρόνια έρχεται στην Πάτρα για το Καρναβάλι όλο και λιγότερος ποιοτικός κόσμος. Δεν είναι επισκέπτες- πελάτες που έρχονται να καταναλώσουν. Είναι άτομα που έρχονται για τα υπαίθρια πάρτι έχοντας φαγητό και μπίρες που έχουν προμηθευτεί από το σούπερ μάρκετ. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να υπάρχουν άδεια μαγαζιά ακόμα και στο κέντρο της Πάτρας. Ήταν έτοιμα με προμήθειες και προσωπικό για να εξυπηρετήσουν όλο αυτό τον κόσμο που περιμέναμε ότι θα έρθει, όμως βλέπουμε ότι έρχεται κόσμος που δεν πάει στα μαγαζιά.
Πρέπει το Καρναβάλι να μπει σε καινούργιες βάσεις γιατί πλέον όπως γίνεται μετατρέπεται σε κακό προϊόν για την πόλη. Περιμέναμε μετά από τρία χρόνια να έρθει κόσμος, ήρθε περισσότερος κόσμος αλλά όχι αυτός που θα αφήσει χρήματα σε μαγαζιά.
Μπορεί περιφερειακά την Καθαρά Δευτέρα οι ταβέρνες να ήταν γεμάτες, αλλά τις προηγούμενες μέρες η κίνηση ήταν αυτή που υπάρχει πάντα τέτοιες μέρες. Η Πάτρα χρειάζεται λιγότερο κόσμο για να μπορούν να τον αντέξουν οι υποδομές της αλλά πιο ποιοτικό. Πρέπει η Πάτρα να προσφέρει ένα θέαμα που θα αξίζει να δει κανείς από τις κερκίδες με την οικογένεια του. Αυτό που ζει ο κόσμος τώρα είναι μια ταλαιπωρία πέντε ωρών. Είμαι 35 χρόνια και θυμάμαι να έρχεται στο πατρινό καρναβάλι τελείως διαφορετικός κόσμος. Γέμιζαν τα εστιατόρια και οι καφετέριες. Κάποτε το οικονομικό αποτύπωμα για την πόλη ήταν σημαντικό, τα τελευταία χρόνια έρχεται κόσμος που όλο το τριήμερο θα χαλάσει 100 ευρώ».
Σημείο «συνάντησης ωστόσο υπήρξαν όπως φαίνεται τα Υψηλά Αλώνια.
Όπως εξηγεί στο thebest.gr ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Κολλιόπουλος που διατηρεί κατάστημα εκεί, «στα Υψηλά Αλώνια ήρθε ο κόσμος που ήθελε να αποφύγει την πίεση και την βαβούρα. Υπήρξε κίνηση σαν αυτή που είχαμε άλλες χρονιές. Δεν είδαμε το παραπάνω που περιμέναμε με βάση τον κόσμο που ξέραμε ότι θα έρθει. Πριν και μετά την παρέλαση η πλατεία ήταν σημείο συνάντησης για τα γκρουπ αλλά γενικά τα μαγαζιά της πλατείας δέχθηκαν κόσμο που δε συμμετείχε σε αυτές. Ήταν συνειδητοποιημένοι άνθρωποι που ήθελαν να διασκεδάσουν και να χορέψουν αλλά πιο ήρεμα, πιο ποιοτικά».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr