Με εικόνες που δε θα σβηστούν ποτέ από τη μνήμη τους ήρθαν αντιμέτωποι διασώστες που έφτασαν στο σημείο της τραγωδίας
Τα όσα αντίκρισαν όταν βρέθηκαν στο σημείο του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη περιγράφουν διασώστες καθώς πλέον έχουν περάσει οκτώ ημέρες από την τραγωδία.
Η Κατερίνα Γιάσλα, μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, περιέγραψε στο MEGA τις ώρες εκείνες που εντόπιζαν τους νεκρούς επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας.
«Φτάσαμε στο σημείο στη 01:00 το βράδυ, το σημείο ήταν σαν βομβαρδισμένο. Ότι χειρότερο έχουμε δει μέχρι τώρα, κάτι παρόμοιο δεν είχα ζήσει» διηγήθηκε.
«Η φωτιά μόλις είχε σβήσει και είχαν ξεκινήσει να βγάζουν τα θύματα. Οι ζωντανοί είχαν φύγει πολύ γρήγορα.» θυμάται ενώ επεσήμανε πως «οι εικόνες είναι σκληρές, δεν περιγράφονται με λόγια».
«Τα περισσότερα θύματα ήταν στα μπροστά βαγόνια, που είχαν τη μεγαλύτερη ζημιά. Τα περισσότερα θύματα ήταν μέσα στο βαγόνι, αλλά και έξω, αφού είχαν εκτοξευτεί από τα παράθυρα. Εμείς βγάλαμε μόνο θύματα, οι ζωντανοί είχαν μεταφερθεί πιο πριν.» συνέχισε.
Όπως εξήγησε, «στη κατάσταση που τους βρήκαμε τους ανθρώπους δεν γνωρίζουμε πως πέθαναν, τα κορμιά που βγάλαμε ήταν καμένα και κάποια διαμελισμένα».
Αναφορικά με τις εικόνες που θα χαραχτούν, όπως είπε, για πάντα στη μνήμη της, σημείωσε: «Είναι τόσο έντονες όλες οι εικόνες... Το πιο έντονο για μένα ήταν τη δεύτερη μέρα κάποια στιγμή που βγάζαμε τα πράγματα των ανθρώπων που υπήρχαν εκεί μέσα. Μαζί με το καροτσάκι και ένα πορτ μπεμπέ από ένα μωρό, εκεί λυγίσαμε όλοι.»
«Είναι λυπηρό εν έτη 2023 να ζούμε τέτοιες καταστάσεις. Και χωρίς να υπάρχει εμπόλεμη ζώνη.» πρόσθεσε στη συνέχεια.
"Φανταζόμασταν σε αυτό που αντικρίζαμε ότι βλέπουμε τα παιδιά μας"
Από σεβασμό στα θύματα και τους τραυματίες του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ο Πασχάλης Δρούμπουρας, Πυρονόμος στην 8η ΕΜΑΚ Λάρισας, που την νύχτα της τραγωδίας επιχείρησε στο σημείο, δεν θεωρεί πρέπον να μεταφέρει τις συγκλονιστικές καταστάσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος.
Όμως όπως καταθέτει για τον ίδιο και τους άλλους διασώστες μιλώντας στην ΕΡΤ, «Φανταζόμασταν σε αυτό που αντικρίζαμε ότι βλέπαμε τα παιδιά μας. Γιατί οι περισσότεροι έχουμε παιδιά» Σκληρές μνήμες, από το άλλο δυστύχημα με το λεωφορείο με τους μαθητές της Α’ Λυκείου, που επέστρεφαν από εκδρομή στο Μακροχώρι Ημαθίας στις 13 Απριλίου του 2003 στο ύψος των Τεμπών, ανέσυρε στον Πυρονόμο της ΕΜΑΚ το σιδηροδρομικό δυστύχημα, καθώς, τόσο ο ίδιος όσο και οι περισσότεροι από τους συναδέλφους του είχαν και τότε επιχειρήσει στο σημείο. «Δυστυχώς κυκλοφορεί για τους διασώστες ο όρος ήρωας» λέει και υπογραμμίζει πως δεν τον αποδέχεται. «Είμαστε επαγγελματίες» ξεκαθαρίζει.
Και μοιράζεται «υπάρχουν παιδιά που προσπάθησαν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας και εμείς με χαρά θέλουμε να βρεθούμε από κοντά και να μιλήσουμε μαζί τους. Θα τους βοηθήσει σίγουρα κάτι τέτοιο. Μας βοηθάει και μας εννοείται».
Σχολιάζοντας την εικόνα του συναδέλφου του που δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία, παραδέχεται πως ως άνθρωποι επηρεάζονται οπωσδήποτε, αλλά προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν για να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους. «Το αντιμετωπίζουμε με συνεχή εκπαίδευση για κάθε περιστατικό που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε» αναφέρει και όπως λέει χαρακτηριστικά «Μακάρι να καθόμαστε, να μην κάνουμε τίποτα, γιατί δυστυχώς όταν θα κληθούμε θα είναι για κάτι δυσάρεστο.
Για τη νύχτα της τραγωδίας ενημερώνει πως «η ΕΜΑΚ μαζί με τον σταθμό από τον Πυργετό ήταν από τις πρώτες υπηρεσίες που έφτασαν. Έφτασε πρώτα η βάρδια που είχε υπηρεσία και στη συνέχεια κληθήκαμε επιφυλακή και οι υπόλοιποι»
«Όλοι οι συνάδελφοι από την υπηρεσία μας καταρχήν θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας θλίψη φέτος στις οικογένειες των αδικοχαμένων» τονίζει.
«Αγάπη για τον συνάθρωπο και αλληλεγγύη» θωρακίζουν και δίνουν δύναμη στους διασώστες για να επιχειρήσουν, καταλήγει.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr