Μια συνεργασία του TheBest.gr και του Κέντρου «Εριφύλη» - erifyli.org
Ήδη από τη στιγμή που είμαστε παιδιά, χωρίς ακόμη τη συνείδηση του φύλου, ακούμε και μαθαίνουμε πως το ροζ χρώμα είναι για τα κορίτσια, το μπλε για τα αγόρια, τα αυτοκινητάκια για τα αγόρια, οι κούκλες για τα κορίτσια.
Μέχρι που μεγαλώνουμε και μας ζητάει η οικογένεια να απαντήσουμε: “Πότε θα παντρευτείς;”. Μέχρι τον εργοδότη, που χωρίς ενδοιασμούς, ρωτά εάν σκοπεύουμε να κάνουμε οικογένεια ή όχι. Όλα αυτά αποτελούν κομμάτια ενός παζλ ετεροκαθορισμού του τρόπου που επιλέγει ένα άτομο να ζήσει.
Στην προσωπική ζωή, η γυναίκα, οφείλει να είναι αγνή, εγκρατής και ταυτόχρονα υπάκουη στο αντίθετο φύλο. Αντίθετα ο άνδρας, ενθαρρύνεται από νεαρή ηλικία να εκφράσει τη σεξουαλικότητά του, να είναι ενεργός, να διεκδικεί ή ακόμη και να επιβάλλει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο τη σεξουαλικότητά του.
Στον επαγγελματικό χώρο, μια γυναίκα, είναι περισσότερο πιθανό να ερωτηθεί εάν είναι παντρεμένη ή όχι, εάν προτίθεται να αποκτήσει παιδιά ή όχι, σε σχέση με έναν άνδρα. Ομοίως οι γυναίκες ενθαρρύνονται να ασχοληθούν περισσότερο με επαγγέλματα αγωγής ή φροντίδας, εξαιτίας της στερεοτυπικής πεποίθησης, ότι είναι εκ φύσεως τρυφερές και υποστηρικτικές, αφήνοντας θέσεις ευθύνης στους άνδρες. Ακόμη κι αν μια γυναίκα καταφέρει να ξεπεράσει αυτό το σκόπελο, εάν κάποια στιγμή αποφασίσει να προχωρήσει στη δημιουργία οικογένειας, λόγω ξανά της πεποίθησης ότι η φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας είναι γυναικεία υπόθεση, καλείται εν τέλει να “συμμορφωθεί”. Η περίπτωση δε, να επιλέξει και τα δύο, για τις περισσότερες γυναίκες, είναι ένα άπιαστο όνειρο.
Ταυτόχρονα, και οι άνδρες μπορούν να είναι θύματα του σεξισμού: Έτσι, η ένδειξη τρυφερότητας, ευαισθησίας, συμπόνιας, κατανόησης, και άλλων συναισθημάτων στερεοτυπικά συνυφασμένων με τη γυναικεία «φύση» για τον άνδρα αποτελεί μειονέκτημα. Για τον άνδρα, η συμμετοχή στο σπίτι, μεταφράζεται σε οικονομική παροχή («κουβαλητής»). Όταν ένας άνδρας, αδυνατεί να ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο, συνήθως νιώθει ότι απειλείται από τη σύζυγο/ σύντροφό/συνάδελφό του, που έχει υψηλότερα εισοδήματα: «Γίνε άνδρας επιτέλους:!».
Δυστυχώς, το συναίσθημα απειλής είναι το λιγότερο δυσοίωνο σενάριο. Προκειμένου να επιβληθεί και να ικανοποιήσει το ρόλο του ως “αρσενικό”, δεν απέχει πολύ από το να μετέλθει σε βίαιες συμπεριφορές απέναντι στο γυναικείο φύλο. Εξαιτίας του σεξισμού, όλα τα θύματά του, ζουν σε ένα συγκρουσιακό περιβάλλον κοινωνικών επιταγών και επιθυμιών. Υφίστανται διακρίσεις - κατηγοριοποιούνται με βάση το φύλο τους, θέτονται όρια (κοινωνικά, επαγγελματικά, μισθολογικά κ.ο.κ), και ουσιαστικά βλέπουν τη ζωή και την καθημερινότητά τους να εξουσιάζονται, δίχως να έχουν πάντοτε τη δύναμη και το σθένος να τα αντιμετωπίσουν.
Στις πατριαρχικές κοινωνίες, οι άντρες ισχυρίζονται εδώ και αιώνες ότι οι γυναίκες είναι υποδεέστερες. Εκ φύσεως. Γιατί η επίκληση της εκ φύσεως υπεροχής, αποτελούσε ανέκαθεν τον τρόπο θεμελίωσης υπεροχής μερικών έναντι άλλων, ενώ στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια προπαγάνδα διατήρησης της εξουσίας. Ούτως ή άλλως, το σύστημα, φροντίζει να μας τροφοδοτεί καθημερινά με αντίστοιχες εικόνες, καταστάσεις, συνθήκες, μέχρι να γίνει η πραγματικότητά μας.
Ο σεξισμός είναι η έκφραση της πατριαρχίας και η έμφυλη η βία το αποτέλεσμα. Δεν έχει πρόσωπο, τόπο ή χρόνο. Είναι ένα φαινόμενο συνεχώς εξελισσόμενο, και προσαρμόζεται στην εκάστοτε κοινωνία. Είναι παντού γύρω μας, τον ζούμε, τον αναπνέουμε και καλούμαστε καθημερινά να τον αντιμετωπίσουμε. Η επίκληση της εκ φύσεως υπεροχής, αποτελούσε ανέκαθεν τον τρόπο θεμελίωσης υπεροχής κάποιων έναντι άλλων. Το ίδιο περιεχόμενο δεν είχε εξάλλου και η ναζιστική προπαγάνδα του φασιστικού καθεστώτος;
Βασιλική Παπαγιαννοπούλου, δικηγόρος.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr