Τι θα γίνει με τις τριετίες
Σε εξειδικεύσεις σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ από την 1η Απριλίου προχώρησε ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.
Όπως εξήγησε με την απόφαση αυτή η συνολική αύξηση που έχει δοθεί στον κατώτατο μισθό τα τελευταία δύο χρόνια είναι της τάξης του 20% με τους περίπου 600.000 εργαζομένους που αμείβονται με το καθεστώς αυτό να κερδίζουν έως και τρεις επιπλέον καθαρούς μισθούς σε σχέση με το 2019.
Ο υπουργός Εργασίας ανακοινωσε, επίσης, ότι με την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, το επίδομα ανεργίας από την 1 Απριλίου διαμορφώνεται στα 479 ευρώ ενώ αυξήσεις θα υπάρξουν και σε άλλα 18 επιδόματα.
Για «αύξηση που επιβάλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων αλλά και στηρίζεται στην ανάπτυξη της οικονομίας» έκανε λόγο αρχικά ο Κωστής Χατζηδάκης εξηγώντας ότι «η αύξηση λαμβάνει υπόψη το χρέος στήριξης των εργαζομένων ιδιαίτερα σε συνθήκες εισαγόμενου πληθωρισμού αλλά λαμβάνει υπόψη και την κατάσταση των επιχειρήσεων».
Όπως είπε, τώρα ο κατώτατος μισθός είναι 713 ευρώ, αυξημένος κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
Διευκρίνισε, δε, ότι «με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 585.000 εργαζόμενοι σε σύνολο 2,5 εκατ. εργαζομένων που είναι στο ΕΡΓΑΝΗ. Είναι μειωμένοι κατά 60.000 σε σχέση με το 2021 γεγονός που δείχνει τη δυναμική της οικονομίας καθώς τώρα αυτή παίρνουν υψηλότερες αμοιβές».
«Δεν αυξήθηκε μόνο ο κατώτατος μισθός τα προηγούμενα χρόνια αλλά και ο μέσος μισθός. Σύμφωνα με το ΕΡΓΑΝΗ οι μέσες αμοιβές σε σχέση με το 2019 έχουν αυξηθεί κατά 12,1%, πάνω, δηλαδή, από τον πληθωρισμό» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.
Για την αύξηση του κατώτατου μισθού ελήφθησαν υπόψη:
Η πτώση της ανεργίας που δείχνει οτι η οικονομία έχει δυναμική
Παράλληλα η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια
Η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2023, στο 2%
Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης «η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει αύξηση 20% τα τελευταία δύο χρόνια. Αν λογαριάσουμε τον κατώτατο μισθό σε 12μηνη βάση και βάλουμε μέσα και τα δώρα, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες είναι 910 ευρώ. Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι σε σχέση με το 2019 τώρα υπάρχει κατώτατος μισθός 152 ευρώ παραπάνω ανά εργαζόμενο».
Όσον αφορά τον καθαρό κατώτατο μισθό είπε ότι σε 12μηνη βάση το 2019 ήταν 639 ευρώ ενώ τώρα θα είναι 778 ευρώ και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό βλέπουν τρεις επιπλέον καθαρούς μισθούς σε ετήσια βάση.
Αυτό σημαίνει, επίσης, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης ότι οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό έβαζαν 7.667 ευρώ στην τσέπη τους το 2019 και από την 1η Απριλίου θα βάζουν 9.336 ευρώ με άλλα λόγια θα βάζουν 1.669 ευρώ περισσότερα ή αύξηση 21,8%.
«Ποτέ δεν έχουμε αρνηθεί ότι οι μισθοί στην Ελλάδα δεν είναι στα επίπεδα που θα θέλαμε. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη την αγοραστική δύναμη ήταν 18η στους 22, τώρα με την αύξηση αυτή ανεβασίνει στη 13η θέση. Είναι κάτι για το οποίο δεν πανηγυρίζουμε αλλά κάτι που δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ανέβει αρκετά σκαλιά και μια σοβαρή κυβέρνηση με οικονομία υπό ανάπτυξη θα έχει καλύτερα αποτελέσματα για τους εργαζομένους» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.
«Η ΝΔ είχε πει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι διπλάσια του ΑΕΠ. Από το 2019 έως το 2023 είχαμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,5% και η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 20%. Άρα είναι τριπλάσια, όχι μόνο κρατήσαμε τη δέσμευσή μας αλλά την υπερβήκαμε» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.
Οι τριετίες
Για το «ξεπάγωμα» των τριετιών ο υπουργός Εραγσίας είπε ότι θα αποφασιστεί στο τέλος του 2023 – Ιανουάριο 2024 αν πέσει η ανεργία κάτω από 10%. «Η ανεργία δεν πέφτει αυτόματα, χρειάζεται προσπάθεια και σοβαρότητα» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Έτσι οι μισθοί με τις τριετίες που ισχύουν θα διαμορφωθούν ως εξής :
Εισαγωγικός κατώτατος μισθός: από τα 713 ευρώ θα ανέβει στα 780 ευρώ (αύξηση 67 ευρώ)
Κατώτατος με 1 τριετία: από τα 784 ευρώ θα ανέβει στα 862.73 ευρώ (αύξηση 78.73 ευρώ)
Κατώτατος με 2 τριετίες: από τα 856 ευρώ θα ανέβει στα 941.6 ευρώ (αύξηση 85.6 ευρώ)
Κατώτατος με 3 τριετίες: από τα 927 ευρώ θα ανέβει στα 1019.7 ευρώ (αύξηση 92.7 ευρώ) και σε 12μηνη βάση αν συνυπολογιστούν και τα δώρα θα διαμορφωθεί σε 1183 ευρώ το μήνα
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού υπερκαλύπτουν την αύξηση του πληθωρισμού, καθώς ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή το διάστημα 2019-2023 αυξήθηκε κατά 15,1% ενώ ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 20% (+ 5 ποσοτιαίες μονάδες πάνω από το γενικό δείκτη).
Το επίδομα ανεργίας
Υπενθύμισε επίσης ότι με την αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρονται συνολικά 19 επιδόματα με κορυφαίο το επίδομα ανεργίας που ήταν 399 ευρώ όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τώρα είναι 438 ευρώ και πλέον, από 1ης Απριλίου, θα είναι 479 ευρώ.
Κλείνοντας υπενθύμισε ότι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσπίστηκε η ψηφιακή κάρτα εργασίας που ισχύει ήδη και θα επεκταθεί ως εγγύηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, έχουμε θεσπίσει παραπάνω γονικές άδειες (άδεια πατρότητας, επέκταση άδειας μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα κ.α.), έχουμε προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων σε ψηφιακές δεξιότητες, 30.000 περισσότερα παιδιά σε ΚΔΑΠ σε σχέση με το 2019
«Δεν πανηγυρίζουμε, ούτε εφησυχάζουμε αλλά πιστεύουμε ότι με την απόφαση που πήραμε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ απαντάμε στο αίτημα της κοινωνίας για στήριξη του λαικού εισοδήματος χωρίς να αδιαφορούμε για τις ανάγκες και δυνατότητες των επιχειρήσεων. Φτάσαμε εδώ γιατί αντέχει η οικονομία και αναπτύσσεται επειδή μειώθηκαν φόροι και ασφαλιστικές εισφορές και έχει σταλεί μήνυμα σοβαρότητας και εμπισοσύνης στους επενδυτές σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Προχωράμε μπροστά έχοντας στο μυαλό μας ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις αλλά και δεν μπορεί να υπάρξουν επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια. Θέλουμε να συνδυάσουμε το αναπτυξιακό μέρισμα με το κοινωνικό μέρισμα» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr