Δραματικές είναι οι εξελίξεις για τη διάσωσή της
Οι διαπραγματεύσεις με τη UBS συνεχίζονται αλλά ουδείς μπορεί να προβλέψει την κατάληξή τους, καθώς διατυπώνονται αντιδράσεις από τους μετόχους της Credit Suisse αναφορικά με την προσφορά ύψους 1 δισ. δολαρίων, που κατέθεσε η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα.
Την ίδια στιγμή, οι ελβετικές Αρχές, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για μια συμφωνία πριν το άνοιγμα των αγορών της Δευτέρας, φέρονται να εξετάζουν ως ένα ακόμη σενάριο την πλήρη ή μερική κρατικοποίηση της Credit Suisse.
Όπως επισήμαναν στο Bloomberg πηγές με γνώση του θέματος, η χώρα μελετά το ενδεχόμενο να εξαγοράσει τον ελβετικό κολοσσό στο σύνολό του ή ένα σημαντικό ποσοστό του στην περίπτωση που δεν προχωρήσει η εξαγορά από τη UBS.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το ντιλ των δύο ελβετικών τραπεζών είναι πολύπλοκο και με δεδομένο ότι πιέζει ο χρόνος, οι ελβετικές Αρχές στρέφονται στη λύση της εθνικοποίησης. Πλέον, το σκηνικό γύρω από τη σωτηρία της Credit Suisse έχει γίνει περίπλοκο και η κυβέρνηση της Ελβετίας έχει συνειδητοποιήσει πως οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μέχρι σήμερα αργά το βράδυ και πριν πάντως ανοίξουν οι ασιατικές αγορές. Πάντως, όπως αναφέρει το Bloomberg, το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών δεν προχώρησε σε κανένα σχόλιο για τα περί κρατικοποίησης της Credit Suisse.
Όπως ανέφεραν οι Financial Times, η UBS κατέθεσε προσφορά έως 1 δισ. δολάρια για εξαγορά της Credit Suisse, με τους μετόχους της τελευταίας να αντιδρούν, με αποτέλεσμα οι ελβετικές Αρχές να σχεδιάζουν να αλλάξουν την ισχύουσα νομοθεσία ώστε το ντιλ να μην χρειαστεί να λάβει την έγκριση των μετόχων.
Το πρόβλημα είναι ότι η Credit Suisse, σύμφωνα με ορισμένα πρότυπα, μπορεί να είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει, αλλά και πολύ μεγάλη για να σωθεί», δήλωσε ο Νουριέλ Ρουμπινί, γνωστός ως «Dr. Doom», στην τηλεόραση του Bloomberg.
Τα προβλήματα στην Credit Suisse έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες και σχετίζονταν με τη φυγή καταθέσεων και κεφαλαίων από την τράπεζα. Τις τελευταίες εβδομάδες, η ελβετική τράπεζα βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο μετά την έναρξη έρευνας από την αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου Κεφαλαιαγορών (SEC) αναφορικά με τον τρόπο «μέτρησης» των μεγεθών της. Μάλιστα, η ίδια η τράπεζα παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στον τρόπο εσωτερικού ελέγχου των λογιστικών της καταστάσεων, ενώ αρνητική ήταν η διατύπωση της PwC γι' αυτή τη διαδικασία.
Και τα αρνητικά νέα συνεχίστηκαν, αφού η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε ανακοίνωση των μεγεθών της για το 2022, κάτι που έχει αναβάλει επ' αόριστον και χωρίς να αποσαφηνίζει πότε θα δημοσιοποιήσει τις λογιστικές καταστάσεις.
Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η άρνηση του κορυφαίου ιδιώτη επενδυτή της, της Saudi National Bank να τοποθετήσει νέα κεφάλαια, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να το πράξει λόγω των κανόνων που έχουν θέσει οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης αλλά και η ΕΚΤ.
Εν μέσω όλων αυτών των αρνητικών εξελίξεων και με τη μετοχή του ελβετικού κολοσσού να καταβαραθρώνεται οι ελβετικές Αρχές αποφάσισαν να χορηγήσουν χρηματοδότηση 54 δισ. δολ. ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησαν να εξετάζουν εναλλακτικά σχέδια για τη διάσωση της Credit Suisse.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr