Από τη Βυζαντινή-Παραδοσιακή Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς», ένα εκλεκτό φωνητικό σχήμα με πορεία από το 2005
Συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής θα πραγματοποιηθεί στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Πατρών την ερχόμενη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 στις 8 το βράδυ. Πρόκειται για συναυλία της εκλεκτής χορωδίας της περιοχής, «Θεόδωρος Φωκαεύς».
Την σχετική ανακοίνωση μας έστειλε ο Αρχιμανδρίτης π. Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πατρών.
Η Βυζαντινή-Παραδοσιακή Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» όπως είδαμε στο σάιτ της, ιδρύθηκε στην Αποστολική πόλη των Πατρών στις 17 Σεπτεμβρίου 2005, χάρη στην πρωτοβουλία του γνωστού Ορθοπαιδικού ιατρού Γεωργίου Βέργου και του διακεκριμένου Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής και εξαιρέτου Πρωτοψάλτου του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών, Χαραλάμπους Θεοτοκάτου.
Περιλαμβάνοντας κυρίως νέους και κατηρτισμένους μελωδούς, αλλά και έμπειρους γνωστούς Ιεροψάλτες της πόλης μας, η καινούργια χορωδία γρήγορα αναδείχθηκε και καθιερώθηκε ως ένα αξιοζήλευτο πολιτιστικό σύνολο στον χώρο της Βυζαντινής – Παραδοσιακής μουσικής της πόλης και της χώρας μας, πραγματοποιώντας έναν ευγενή αγώνα για την διάσωση και διάδοση της Ελληνοχριστιανικής μουσικής μας κληρονομιάς.
Το όνομά της, το πήρε η χορωδία από το μεγάλο δάσκαλο της Βυζαντινής Μουσικής Θεόδωρο Παπαπαράσχου Φωκαέα, ο οποίος υπήρξε Πρωτοψάλτης, Δάσκαλος της Εκκλησιαστικής Μουσικής, κορυφαίος συγγραφέας και εκδότης μουσικών βιβλίων, ακούραστος πρωτεργάτης της Βυζαντινής μας Υμνογραφίας.
Το έμβλημα της χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς», συνταιριάζει σε μια εικόνα, την Βυζαντινή Εκκλησιαστική μουσική παράδοση με την Ελληνική ταυτότητα του χορού, συνδυάζοντας τον Βυζαντινό αετό και τα σύμβολα των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων με την Ελληνική γαλανόλευκη σημαία, απηχώντας την Εκκλησιαστική μουσική παράδοση του Βυζαντίου στην σύγχρονη εποχή.
Στη μέχρι τώρα πορεία της, η Βυζαντινή – Παραδοσιακή χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» συμμετείχε με επιτυχία σε σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της πόλης των Πατρών, αλλά και όλης της Ελλάδας και του απανταχού Ελληνισμού. Παράλληλα, στην 15ετή πορεία του ο Βυζαντινός χορός έχει να παρουσιάσει 8 αξιοζήλευτες δισκογραφικές παραγωγές, που καλύπτουν επικαίρως όλες τις μεγάλες εορτές της Χριστιανοσύνης και οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης γνωστά, επιλεγμένα μέλη όλου του ενιαυτού.
Από τη πολιτιστική διαδρομή της χορωδίας, ξεχωρίζουν οι βραβεύσεις της από το Βασιλικό ζεύγος της Σερβίας το 2010, με την «Ύψιστη Μουσική τιμητική διάκριση», η απονομή της «Πατριαρχικής ευλογίας» του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου το 2012, μετά την επίσημη εκδήλωση – συναυλία του Οικουμενικού Θρόνου που πραγματοποίησε στον Ι. Ν. Αγ. Τριάδος Σταυροδρομίου, στην Κωνσταντινούπολη, η τιμητική μουσική διάκριση που έχει λάβει από την Γαλλική Ακαδημία Επιστημών για τον ψηφιακό δίσκο των «Πρωτοκλητείων 2008», για την μουσική του ποιότητα και την αρτιότητα παραγωγής του, η εξαιρετική συμμετοχή και διάκριση στη Συναυλία Βυζαντινής – Εκκλησιαστικής μουσικής στον Καθεδρικό Ναό Φανερωμένης Χολαργού Αθηνών, με ύμνους της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και συμμετοχή των τριών κορυφαίων Βυζαντινών χορωδιών, τα Χριστούγεννα του 2013, το «Ευεργετήριο γράμμα» του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου το 2015, για την 10ετή συμβολή της στην πνευματική και πολιτιστική ζωή της πόλης των Πατρών και της κοινωνίας μας, η ξεχωριστή τιμητική συμμετοχή και διάκριση στο «11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου», στην Ερμούπολη της Σύρου, τον Ιούλιο του 2015, η επίσης ιδιαίτερα επιτυχημένη συμμετοχή της στο φεστιβάλ Βυζαντινών χορωδιών Πελοποννήσου, στο θέατρο Αρχαίων Κλεωνών Νεμέας, τον Ιούλιο του 2016 και η μοναδική συμμετοχή στην κορυφαία εκδήλωση των «Πρωτοκλητείων» 2017, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στη Μουσική Συνάντηση Χορωδιακής και Παραδοσιακής – Οργανικής Μουσικής, με συμμετοχή και δύο άλλων αξιόλογων σχημάτων.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr