Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σία Αναγνωστοπούλου: Στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

 Σία Αναγνωστοπούλου: Στην Ολομέλεια της...

Η ομιλία της

Η Σία Αναγνωστοπούλου μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Με θέμα «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Αναλυτικά η ομιλία: 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μιλάμε σήμερα για ένα νομοσχέδιο που αφορά στην ελάχιστη ηθική και υλική υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στα θύματα, στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών. Θα έπρεπε, ως ηθική υποχρέωση και πολιτιστική υποχρέωση, αυτό το νομοσχέδιο να είναι αφιερωμένο αποκλειστικά σε αυτό το θέμα και σε τίποτα άλλο.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση για ακόμα μια φορά βρήκε ευκαιρία με αυτό τον τίτλο να περάσει έναν σωρό άλλα άρθρα από διάφορα Υπουργεία, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση ή με άλλον τρόπο, θα λέγαμε ότι έχουν σχέση, αλλά δεν είναι το θέμα μου αυτό, ούτε θα μιλήσω για την τραγωδία των Τεμπών.

Θεωρώ ότι συνάδελφοι και συναδέλφισσες πριν από μένα και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έδειξαν με ποιον τρόπο η Κυβέρνηση προσπάθησε και προσπαθεί να συγκαλύψει μέχρι σήμερα τα αίτια αυτής της τραγωδίας, αίτια τα οποία αφορούν αυτή την Κυβέρνηση. Και την αφορούν, γιατί πάρα πολλά στάδια περιφρούρησης της δημόσιας ασφάλειας, της ασφάλειας μετακινήσεων δεν τηρήθηκαν. Τώρα βγαίνουν και για τα αεροπλάνα και για τα πάντα.

Ούτε θα πω για τη συνομιλία που είχα με εργαζόμενους στον ΟΣΕ της Πάτρας με μηχανοδηγούς και σταθμάρχες, τι σημεία και τέρατα έγιναν αυτά τα τέσσερα χρόνια, όπου στα σημεία και τέρατα συγκαταλέγεται το πελατειακό κράτος, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, «μπλοκάκια σταθμάρχες» και όχι σταθμάρχες οι οποίοι είναι η δουλειά τους και είναι ειδικευμένοι για αυτόν τον λόγο και πολλά άλλα. Τα άλλα έχουν ειπωθεί.

Θα σταθώ για λίγο στο εξής: Ενώ είμαστε σε αυτό το κλίμα, ενώ η τραγωδία των Τεμπών βαραίνει την κοινωνία και τη χώρα, έχουμε έναν Υπουργό ο οποίος εισηγείται μάλιστα αυτό το νομοσχέδιο σήμερα εδώ, στη Βουλή, ο οποίος πετάει τόνους λάσπης τοξικότητας, πόλωσης και εμφυλιοπολεμικού κλίματος. Απορώ: Αυτή είναι η μεταρρυθμιστική εκσυγχρονιστική Νέα Δημοκρατία, όπου ο Αντιπρόεδρός της μιλάει με αυτόν τον τρόπο, με αυτούς τους χαρακτηρισμούς για την Αριστερά, φτύνοντας δηλαδή κατά πρόσωπο πάνω από το μισό της κοινωνίας και φτύνοντας κατά πρόσωπο την ιστορική διαδρομή μιας κοινωνίας; Είναι αυτή η Δεξιά για την οποία μέσω του Υπουργού της η κοινωνία είναι οικονομικά αναλφάβητη; Τι είναι η οικονομία; Η οικονομία είναι μια επιστήμη μέσα σε ένα θερμοκήπιο ή είναι αυτό που καταλαβαίνουν οι πολλοί;

Όμως, ξέρουμε πάρα πολύ καλά τη νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία. Οι πολλοί την ενοχλούν, αυτοί που καταλαβαίνουν στην τσέπη τους, αυτοί που πηγαίνουν στα νοσοκομεία ή πηγαίνουν τα παιδιά τους στα σχολεία ή πηγαίνουν νέοι άνθρωποι στα πανεπιστήμια ή παίρνουν τις δημόσιες συγκοινωνίες και βλέπουν μια οικονομία των λίγων και τι επιπτώσεις έχει στη ζωή τους. Αυτό δεν θέλει να βλέπει ο Υπουργός Αναπτύξεως. Αυτό και με τον τρόπο που έχει προσπαθεί να εκφοβίσει ότι η τοξικότητα είναι όταν αντιστέκεσαι στην τοξικότητα.

Και εγώ θέλω να τον πληροφορήσω και προσωπικά ότι σε αυτή την τοξικότητα, σε αυτή την πόλωση και σε αυτό το εμφυλιοπολεμικό κλίμα εμείς θα αντισταθούμε και όλη η κοινωνία θα αντισταθεί.

Με αφορμή, λοιπόν, αυτό το νομοσχέδιο και τα άρθρα που υπάρχουν σε αυτό, καλό ήταν το ότι ο κ. Γιατρομανωλάκης επιτέλους άκουσε το κίνημα, αφού το Υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε κάνει καμία διαβούλευση με τους καλλιτέχνες για τις διατάξεις που θα έφερνε. Αποφάσισε, έστω και την ύστατη στιγμή, χθες που το κίνημα πάλι ήταν στους δρόμους  να δεχτεί τις διεκδικήσεις του.

Δεν δέχτηκε, όμως, τον ακρογωνιαίο λίθο ούτε την τροπολογία που έχει κατατεθεί, έχει κατατεθεί ξανά και αφορά στο θέμα του προεδρικού διατάγματος 85/2022, την απόσυρση των ειδικοτήτων των καλλιτεχνών από το προεδρικό διάταγμα. Πιέσαμε -και χθες ήμασταν πάλι στον δρόμο- αλλά για αυτό δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Θέλω, όμως, να μιλήσω και για ένα άλλο θέμα που αφορά στο Υπουργείο Πολιτισμού και δείχνει αυτή τη νεοφιλελεύθερη εμμονή -πραγματικά, εμμονή- αυτής της Κυβέρνησης. Ήρθε η Υπουργός Πολιτισμού σήμερα και αφού πριν από έναν μήνα μετέτρεψε τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας, τα πέντε μεγαλύτερα μουσεία, σε ΝΠΔΔ, δηλαδή άνοιξε την πόρτα για ιδιωτικοποίηση, σήμερα τα μετέτρεψε σε μουσεία-φαντάσματα. Τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας είναι φαντάσματα. Δεν υπάρχει διοικητικό συμβούλιο. Ζήτησε άλλον έναν μήνα παράταση. Δηλαδή, δεν μπορούν ούτε καρφίτσα να βάλουν αυτά τα μουσεία. Είναι στην κυριολεξία αδιοίκητα.

Αυτή είναι η Κυβέρνηση και το έχουμε δει με δραματικό τρόπο μέχρι και σε πράγματα που αφορούν στον πολιτισμό κ.λπ.

Δεύτερο θέμα -γιατί κατακερματισμένα είναι τα πράγματα στο νομοσχέδιο, έτσι θα τα πω- είναι το εξής. Χτυπήθηκε στις 7 Μαρτίου μέχρι πραγματικά να φτάσει στο νοσοκομείο σε άθλια κατάσταση ο Μανώλης Ψαρρός, ένας αρχαιολόγος. Και χτυπήθηκε από μπράβους, επειδή έκανε τη δουλειά του.

Το Υπουργείο, εκτός από μια χλιαρή ανακοίνωση, δεν έχει ζητήσει να παρασταθεί στο δικαστήριο ως πολιτική αγωγή στη μήνυση που έχει καταθέσει ο ίδιος ο αρχαιολόγος. Δεν έχει κάνει μήνυση για να στηρίξει τον ίδιο του τον εργαζόμενο. Τίποτε απολύτως. Και τι μάθαμε για τη Μύκονο, που είναι η ναυαρχίδα όμως των Κυκλάδων και όχι μόνο των Κυκλάδων; Υποστελέχωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μυκόνου. Μας είπε ο κ. Θεοδωρικάκος ότι υπάρχουν πολλοί, μόνο όμως στην υψηλή περίοδο, όταν υπάρχει τουρισμός, όχι στην υπόλοιπη περίοδο, όταν γίνονται όλα αυτά τα έκτροπα με τα κτήρια, με τις υποδομές κ.λπ., όταν υπάρχει ο οικοδομικός οργασμός. Εκεί δεν υπάρχουν.

Το κυριότερο, όμως, ποιο είναι; Στην Κτηματική Υπηρεσία που ελέγχει όλο το Αρχιπέλαγος υπάρχει ένας υπάλληλος. Ο ένας υπάλληλος είναι υπεύθυνος για τους αιγιαλούς, για τις παραλίες, για παντού.

Θέλω να κλείσω λέγοντας το εξής: Μην τολμήσει το Υπουργείο Πολιτισμού αυτό που ακούγεται να το κάνει πράξη -δεν το έχει διαψεύσει- να βγάλει τους εν ενεργεία αρχαιολόγους από τη Μύκονο για λόγους και καλά συναισθηματικής φόρτισης. Να τους αφήσει εκεί που είναι οι άνθρωποι, να τους προστατεύσει, για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους.

Και ένα τελευταίο θέμα. Κλείνουν τρεις κινηματογράφοι ιστορικοί της Αθήνας. Είναι δυνατόν; Και εκεί η νεοφιλελεύθερη εμμονή; Έχουμε ένα Υπουργείο που δεν μπορεί να προστατέψει τα στοιχειώδη.  Θα μου πείτε δεν προστάτεψε την Ακρόπολη, τους κινηματογράφους θα προστατεύσει; Και θα ρωτήσει κάποιος, έχει τόση μεγάλη σημασία; Ναι έχει τεράστια σημασία. Είναι η συνέχεια μιας πόλης. Είναι το συλλογικό της πρόσωπο που έχουμε φτιάξει, όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας και κυρίως βέβαια της πρωτεύουσας. Είναι ο κατακερματισμός αυτού που έχουμε στο μυαλό μας ως δημόσιο χώρο. 

Στις 21 Μαΐου ο κόσμος θα δώσει την απάντηση στη χειρότερη Δεξιά της Μεταπολίτευσης. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις