Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη για την "Μαντόνα με το γούνινο παλτό" που έρχεται στο Επίκεντρο+

Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη για την "Μαν...
Μαρτάτος Tάκης

Το έργο “Η Μαντόνα με το Γούνινο παλτό” του Τούρκου προοδευτικού συγγραφέα Σαμπαχατίν Αλί θα παιχθεί στις 7 και 8/4/2023 στις 21.15

Στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου ανέβηκε στη σκηνή του θεάτρου Alhambra Art Theater (Αλάμπρα) στην οδό Στουρνάρη 53 στην Αθήνα η παράσταση «Η Μαντόνα με το Γούνινο Παλτό» σε σκηνοθεσία της τιμημένης με το βραβείο Κάρολος Κουν, Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη.

Η παράσταση που παίζεται αυτό το διάστημα και αναμένεται να συνεχιστεί και μετά το Πάσχα έχοντας λάβει εξαιρετικές κριτικές, μεταφέρεται για δύο βραδιές στην Πάτρα, στη σκηνή του θεάτρου Επίκεντρο+ στην οδό Αγ. Διονυσίου και Νόρμαν αυτή την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Απριλίου 2023 στις 21.15.

Το thebest.gr επικοινώνησε με την κ. Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, η οποία είναι γνώριμη στο θεατρόφιλο κοινό της πόλης και από την περίοδο που διετέλεσε αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια και υπεύθυνη της παιδικής – εφηβικής σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για 2 χρόνια το 2016 επί θητείας του αξέχαστου Κώστα Καζάκου στο «τιμόνι» του θεάτρου.

Ευγενής και με συγκροτημένο λόγο η κ. Μοσχοχωρίτη, όπως μας είπε μπορεί να έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα ωστόσο ο πατέρας της Νίκος Μοσχοχωρίτης και η οικογένεια του είναι από την Πάτρα.

Ο πατέρας της όπως με καμάρι μας είπε, έπαιζε νέος στον «Πατρέα» και έφυγε για την Αθήνα στα 30 του χρόνια ωστόσο στην πόλη υπάρχουν αδέλφια, ξαδέλφια (η οικογένεια του μπαμπά της είναι 7 αδέλφια) και πάντα έρχονταν ιδιαίτερα τα καλοκαίρια, τις απόκριες και το Πάσχα.

Επομένως είναι διπλή η χαρά που η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη ξανάρχεται στην Πάτρα για να παρουσιάσει αυτή τη φορά ένα έργο που είναι μία ιστορία αγάπης, διαφορετικό απ’ όσα ενδεχομένως βίαια, έντονα και φασαριόζικα έργα παρουσιάζονται αυτό τον καιρό. Είναι ένα έργο που σου γαληνεύει τη ψυχή, που μπορεί να εκτυλίσσεται στην περίοδο του μεσοπολέμου στο Βερολίνο αλλά που η ιστορία του παραμένει σύγχρονη και διαχρονική καθώς αφορά στον οποιοδήποτε, όπως χαρακτηριστικά μας περιέγραψε η κ. Μοσχοχωρίτη τονίζοντας πως ο έρωτας και η αγάπη δεν γνωρίζουν εθνικότητες, θρησκείες, κ.α.

Η συγκεκριμένη παράσταση είναι επιχορηγούμενη από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η σχετική έγκριση αφορούσε την περίοδο 2020-2021 ωστόσο λόγω της πανδημίας η παράσταση ανέβηκε τη φετινή χειμερινή περίοδο. Το έργο είναι του σημαντικού Τούρκου συγγραφέα Σαμπαχατίν Αλί και παρουσιάζεται σε θεατρική απόδοση της Έφης Βενιανάκη.

«Ο Σαμπαχατίν Αλί υπήρξε ένας προοδευτικός Τούρκος συγγραφέας που πήγε κόντρα στο κατεστημένο και δυστυχώς δολοφονήθηκε κοντά στα σύνορα. Τα έργα του είναι κυρίως πολιτικά, ωστόσο το μυθιστόρημα του “Η Μαντόνα με το Γούνινο παλτό” είναι μία ιστορία αγάπης, ένα συγκινητικό, τρυφερό κείμενο που ήρθε τυχαία στα χέρια μου από έναν φίλο μου Τούρκο που μου το πρότεινε. Γενικά μου αρέσει ως καλλιτέχνιδα να δουλεύω πάνω σε μυθιστορήματα.

Επίσης ήταν ευτυχής συγκυρία πως ξαφνικά πριν από 4-5 χρόνια το έργο αυτό του Σαμπαχατίν Αλί μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στα αγγλικά και έγινε μπεστ σέλερ σε Αγγλία, ΗΠΑ και αλλού ενώ ανέβηκε & ως θεατρικό έργο στην Κωνσταντινούπολη. Στην παράσταση μας επικεντρωνόμαστε σε 3 πρόσωπα, στο ζευγάρι και στον αφηγητή της ιστορίας.

Ο Ραίφ είναι ένας νεαρός Τούρκος ερασιτέχνης ζωγράφος που πάει να σπουδάσει στο Βερολίνο και γνωρίζει τη γυναίκα των ονείρων του. Η περίοδος είναι ο μεσοπόλεμος ωστόσο θα έλεγα πως είναι ένα έργο λίγο άχρονο με κάποια αδρά χαρακτηριστικά. Επικεντρώθηκα στο να αφηγηθώ αυτή τη συγκινητική ιστορία αγάπης που είναι τρυφερή, με ανατροπές και ο θεατής θα αναγνωρίσει σε αυτήν πολλά κομμάτια του εαυτού του από δικές του ερωτικές ιστορίες», ανέφερε στο thebest.gr η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, η οποία εκτός από σκηνοθέτιδα, έχει σπουδάσει και ηθοποιός, θεατρολόγος και έχει διδάξει και στο πανεπιστήμιο, στο τμήμα θεατρικών σπουδών στο Ναύπλιο.

Όπως είδαμε, η κ. Μοσχοχωρίτη είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Δραματικής σχολής Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη ενώ είναι και κάτοχος Μάστερ (ΜΑ inArts) Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας από το Goldsmiths University of London. Επίσης έχει εκπονήσει τη διδακτορική της διατριβή (PhD) στο πανεπιστήμιο Brunel University του Λονδίνου με θέμα: «Physical theatre as an approach to contemporary stagings of classical Greek tragedy».

Λάτρης του θεάτρου, το οποίο το χαρακτηρίζει ως «το πάθος μου», είναι και μαμά ενός μικρού παιδιού 6 ετών.

Η εμπειρία της από την περίοδο που δούλεψε και συνεργάστηκε στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ήταν πολύ καλή. «Γνώρισα τον Κώστα Καζάκο και ήταν γενναιόδωρο από πλευράς του που με επέλεξε για την παιδική – εφηβική σκηνή. Θυμάμαι πως τότε είχαμε κάνει πολλά πράγματα. Είχαμε ανεβάσει κατ’ αρχάς το έργο “Μόμο” του Μίχαελ Έντε σε δική μου σκηνοθεσία και είχαμε κάνει πολλές δράσεις εκπαιδευτικές ενώ και στο Αρχαίο Ωδείο, σχολεία είχαν παίξει σκηνές της “Μόμο”». Όσο για το αν θα σκεφτόταν να ξαναέρθει στο ΔΗΠΕΘΕ για μία παράσταση στο μέλλον, χαμογέλασε και μας είπε πως αν η πρόταση την εκφράζει δημιουργικά φυσικά και ναι.

Μας είπε ακόμα πως την παράσταση «Η Μαντόνα με το Γούνινο παλτό» την έχουν δει πολλοί νέοι αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία θεατές και πως την χαροποίησε η αποδοχή που έχει από το κοινό αλλά και από τις αριστουργηματικές κριτικές που έχει πάρει.

Τής αναφέρουμε το γεγονός του καταστρεπτικού σεισμού του περασμένου Φεβρουαρίου στην Τουρκία και στο πως ήρθαν κοντά οι δύο λαοί και μας είπε πως και το έργο μιλά για τη συμφιλίωση, ότι ο απλός λαός δεν έχει να χωρίσει τίποτε με τον άλλο, πως όλοι είμαστε πολίτες αυτού του κόσμου με τις ίδιες αγωνίες και προβλήματα και πως μπροστά σε τόσο μεγάλα γεγονότα όλοι είμαστε το ίδιο.

«Είναι μία διαφορετική παράσταση που την αγαπήσαμε όλοι οι συντελεστές και ο θεατής όπως είπα, βρίσκει μπροστά του μία άλλη θεματολογία που έχει ανάγκη, νιώθει μία γαλήνη και παρότι η παράσταση δεν έχει ακριβώς χάπι εντ, θα έλεγα πως γαληνεύει τη ψυχή του θεατή που θα έρθει να τη δει», ανέφερε η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Στην παράσταση παίζουν οι ταλαντούχοι ηθοποιοί Βίκυ Διαμαντοπούλου, Φώτης Καράλης και Βασίλης Τριανταφύλλου.

Παίζει ζωντανά ο μουσικός: Ανδρέας Γυφτάκης.

Πρόκειται για μία συμπαραγωγή της ομάδα Anima και του Alhambra Art Theater.

Τέλος ρωτήσαμε την κ. Μοσχοχωρίτη και για τις πρόσφατες δυναμικές κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών ιδίως των ηθοποιών και χορευτών και μας είπε πως «είναι ανεξήγητο όλο αυτό που έγινε. Το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα είναι απαράδεκτο και δικαίως όλοι στο θέατρο ξεσηκωθήκαμε και κάναμε καταλήψεις και πήραμε μέρος στις δράσεις και πορείες που έγιναν. Είναι κάτι περίπλοκο και θα πρέπει να λυθούν άμεσα πολλά πράγματα γιατί εμποδίζουν τους ανθρώπους της τέχνης. Φτάσαμε σε αυτό το σημείο γιατί ο πολιτισμός και η παιδιά έχουν εκπέσει πολύ και ως κοινωνία έχουμε ανάγκη την τέχνη, την σωστή παιδεία, τη λογοτεχνία, την ποίηση, το θέατρο που εξευγενίζουν τις ανθρώπινες ψυχές σε μία κοινωνία βαρβαρότητας όπως έχει εξελιχθεί η σημερινή».

Εκτός από την Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη που υπογράφει τη σκηνοθεσία, στους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης «Η Μαντόνα με το Γούνινο παλτό» βρίσκουμε τον Κώστα Νικολόπουλο στη σύνθεση της πρωτότυπης μουσικής, τον Γιώργο Λυτζέρη στα σκηνικά-κοστούμια, την Ματίνα Κωστιάνη στην επιμέλεια κίνησης-χορογραφία, την Δανάη Παπακωνσταντίνου ως βοηθός σκηνοθέτη ενώ οι φωτογραφίες είναι του Πέτρου Μακρή.

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ γενική είσοδος, 12 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, πολυτεκνικό, άνω των 65), 10 ευρώ ομαδικό (15 άτομα και πάνω), 8 ευρώ ατέλειες (ηθοποιοί, φοιτητές δραματικής).

Παραστάσεις: Παρασκευή 7 & Σάββατο 8 Απριλίου 2023 στις 21:15

Προπώληση εισιτηρίων : https://www.viva.gr/tickets /theater/ i-mantona-me-to-gounino-palto

Πληροφορίες – κρατήσεις: 2610 46 10 50.

Εκ των υποστηρικτών επικοινωνίας της παράστασης στο Επίκεντρο είναι και το thebest.gr.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture