Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

«Αυτοψία» του Θεμιστοκλή-Ανδρέα Μπάκα στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»

«Αυτοψία» του Θεμιστοκλή-Ανδρέα Μπάκα στ...

Ο υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ενημερώθηκε εκτενώς για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα

Επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών πραγματοποίησε ο υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεμιστοκλής- Ανδρέας Μπάκας. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Γνώστης της κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» έγινε ο υποψήφιος βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Θεμιστοκλής-Ανδρέας Μπάκας, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης το εν λόγω νοσηλευτικό ίδρυμα, όπου έγινε δεκτός από τον διοικητή του, Ηλία Θεοδωρόπουλο, και τον αναπληρωτή διοικητή του, Παναγιώτη Δημόπουλο.

Κατά την επίσκεψη του, ο Θεμιστοκλής-Ανδρέας Μπάκας μετέβη σε τμήματα του Ταχύρρυθμου και στο φαρμακείο, όπου συνομίλησε με εργαζόμενους. Διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ότι η γραφειοκρατία αποτελεί τροχοπέδη για την αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας. Του λόγου και της διαπίστωσης το αληθές, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη  κατασκευαστεί το στέγαστρο του νοσοκομείου, ενώ άγονος κρίθηκε ο διαγωνισμός για το λεβητοστάσιο, ένα αναμφίβολα πολύ σημαντικό έργο.

Ο «Άγιος Ανδρέας», αν και ως νοσοκομείο είναι ο 3ος πυλώνας της 6ης ΥΠΕ και στέκεται ισάξια έναντι των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, σε Πάτρα και Ιωάννινα, έχει σοβαρές ελλείψεις σε ακτινολόγους, αναισθησιολόγους και νεφρολόγους.

Συγκεκριμένα, περισσότερο αισθητή είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων, καθώς δυο καλύπτουν τις ανάγκες του Καραμανδανείου.

Σε ό, τι αφορά τις υποδομές, τα προβλήματα εντοπίζονται στο φαρμακείο, ιδιαίτερα στη μεγάλη έλλειψη φαρμάκων , αλλά και στο γεγονός ότι  μετά από τον σεισμό του 2008 στεγάζεται ακόμα σε κοντέινερ, όπως και στο κτίριο της παλιάς σχολής των Αδελφών Νοσοκόμων, το οποίο έχει υποστεί ζημιές επίσης από τον προαναφερόμενο σεισμό και δεν λειτουργεί. Ως εκ τούτου, θα πρέπει είτε να ανακατασκευαστεί είτε να κατεδαφιστεί.

Σε γενικές γραμμές, είναι αδήριτη ανάγκη η κατασκευή ενός νέου κτιρίου, καθώς λείπουν ή υπολειτουργούν σημαντικές κλινικές, όπως η ψυχιατρική, η νευρολογική και η πλαστική χειρουργική.

Συνάντηση και με τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων

 Ο Θεμιστοκλής - Ανδρέας Μπάκας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο των εργαζομένων του νοσοκομείου  Μιχάλη Στελλάτο, στα γραφεία του σωματείου που στεγάζονται επίσης σε κοντέινερ. Στην συνάντηση συμμετείχε και η Ελισάβετ Μαυρίκη, καθηγήτρια στο ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής του Νοσοκομείου.

Το προσωπικό του «Αγίου Ανδρέα» ανέρχεται συνολικά σε 1300 άτομα, αλλά είναι «κουρασμένο», διότι αντιμετώπισε (με επιτυχία) την πανδημία, όμως αποτελείται στην πλειοψηφία του από άτομα κοντά στην σύνταξη, ενώ μεγάλο μέρος του ήδη έχει συνταξιοδοτηθεί.

Ο Μιχάλης Στελλάτος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Περάσαμε έναν “πόλεμο” και δώσαμε αγώνα όλοι, νοσηλευτές, γιατροί και ασθενείς. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους ανθρώπους που χάσαμε στην πανδημία, την οποία δεν εκμεταλλευτήκαμε όσο θα έπρεπε υπέρ του συστήματος Υγείας».

Αναφερόμενος στις ελλείψεις ιατρών και νοσηλευτών, επισήμανε ότι οι χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν σε ποσοστό 50%. Από τις έξι που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή λειτουργούν οι τρεις (πριν από την πανδημία λειτουργούσαν πέντε από τις έξι), με αναπόφευκτη επίπτωση να πραγματοποιούνται λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις από τις πραγματικές ανάγκες.

Σημαντική είναι και η έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό, η οποία αποδεικνύεται εμπράκτως από τις οφειλόμενες άδειες και τα οφειλόμενα ρεπό, από το 2021 μέχρι σήμερα.

Από την πλευρά του, ο Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση και να παρθούν γενναίες αποφάσεις με σκοπό τον συνολικό ανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη της χώρας και την δημιουργία νέων δομών Υγείας.

 

Παράλληλα παρουσίασε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ για το ΕΣΥ:

– Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών που αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο χρόνο (σε συνθήκες πανδημίας) χωρίς να αντικατασταθούν.

-Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

– Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στη πρώτη γραμμή.

-Αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ

-Ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές

-Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε ο εισαγωγικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό να είναι τα 2.000 ευρώ.

-Αναλογικές αυξήσεις των μισθών για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.

-Ένταξη όλων των εργαζόμενων στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών.

Ως προς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα:

-Τριπλασιασμό δομών ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα.

-Εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.

-Λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.

-Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ’ οίκον Φροντίδας.

Στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας περιλαμβάνονται:

-Η Ανάπτυξη κρεβατιών ΜΑΦ και ΜΕΘ με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

-Η λειτουργική επάρκεια των νοσοκομείων της περιφέρειας ώστε να αποφεύγεται η μεγάλη μετακίνηση ασθενών προς τα κεντρικά νοσοκομεία.

-Η ανάπτυξη νέων ειδικών νοσοκομειακών δομών (Ογκολογικά, Καρδιοχειρουργικά, Παιδιατρικά) με κριτήριο τη νοσηρότητα και την απουσία ανάλογων μονάδων σε μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες.

-Η επιχειρησιακή ολοκλήρωση του ΕΚΑΒ, με πανελλαδικό δίκτυο διακομιδής ασθενών με χερσαία, εναέρια αλλά και πλωτά πλέον μέσα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις