Γεμάτη ήταν η αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς το βράδυ της Πέμπτης 6/4/2023 όπου παρουσιάστηκε το νέο του μυθιστόρημα εποχής "Καλντερίμι"
Τι κι αν ήταν ακόμη ανοιχτά τα εμπορικά μαγαζιά και ο βροχερός καιρός μάλλον θύμιζε χειμώνα, η Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς, η όμορφη παραδοσιακή οικία όπου γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς το 1859 στην οδό Κορίνθου 241 πλησίον της Κολοκοτρώνη και που με δαπάνες του Ελληνοαμερικανού από την Πάτρα, Αθανασίου Στεφανόπουλου ανακαινίστηκε με υποδειγματικό τρόπο και αισθητική, γέμισε στις 8 το βράδυ της Πέμπτης 6/4/2023 από λάτρεις του βιβλίου.
Η αφορμή ήταν το κάλεσμα της «Γωνιάς του βιβλίου» της οικογένειας Παπαχρίστου και του Ηπειρώτη συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου, ο οποίος κατέφθασε στην Αχαική πρωτεύουσα και μίλησε μόνος του δίχως άλλους προσκεκλημένους εισηγητές για το νέο του μυθιστόρημα εποχής με τίτλο «Καλντερίμι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Ο κ. Καλπούζος όπως μάθαμε, έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ατμόσφαιρα στην εκδήλωση και το ενδιαφέρον των Πατρινών αναγνωστών για τα βιβλία του. Μάλιστα η αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων γέμισε ασφυκτικά με το γυναικείο κοινό να υπερτερεί.
Στη σελίδα του κ. Καλπούζου στο facebook, ο ίδιος έχει αναρτήσει τα όσα είπε ο Δημήτρης Χαραλάμπους, καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην παρουσίαση του βιβλίου "Καλντερίμι - 99 χρόνια στη Σαλονίκη", η οποία είχε προηγηθεί της Πάτρας και είχε γίνει στις 28-3-2023 στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Χαραλάμπους λοιπόν είχε πει πως «είναι ένα μυθιστόρημα εξόχως ατμοσφαιρικό, ασυνήθιστα επινοητικό ως προς την πλοκή του, καταιγιστικά ανατρεπτικό στον πυρήνα της μυθιστορίας του και με μία γραφή υποδειγματική ως προς την πρωτοτυπία, τη δύναμη και την ευρηματικότητά της. Μια γραφή ποιητικά ενορχηστρωμένη, σχεδόν αποφθεγματική, βαθιά στοχαστική, ιδιαίτερα στα διαλογικά μέρη του μυθιστορήματος».
Ακόμα είχε τονίσει πως “το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του Γ. Καλπούζου με τον μονολεκτικό τίτλο «Καλντερίμι», έχει στο επίκεντρό του τη Θεσσαλονίκη από το 1820 έως το 1919. Εξ ου και ο υπότιτλος «99 χρόνια στη Σαλονίκη». Ο καμβάς πάνω στον οποίο πλέκεται το μυθιστόρημα είναι η πολυπολιτισμική και πολύγλωσση Θεσσαλονίκη της εποχής εκείνης, με τις 60 χιλιάδες Εβραίους, τις 45 χιλιάδες μουσουλμάνους, τις 40 χιλιάδες Ελλήνων, τις 6 χιλιάδες Βουλγάρων και άλλες, πληθυσμιακά μικρότερες, εθνότητες. Μια πόλη γεμάτη με τζαμιά, συναγωγές, εκκλησίες. Ελληνικά, εβραϊκά, βουλγάρικα, τούρκικα σχολεία. Με «τρανές πυρκαγιές» και αρρώστιες: τη φυματίωση, τη χολέρα, την ευλογιά και, προς το τέλος, την ισπανική γρίπη που θυμίζει έντονα την πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού. Με καφέ αμάν και καφέ σαντάν, με μπυραρίες, χαμαιτυπεία και δύστυχες γυναίκες που προσπαθούν με τον αγοραίο έρωτα να φτιάξουν την προίκα τους και να δραπετεύσουν από τη φτώχια που, κατά κανόνα, τις δέρνει”.
Mπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στη σελίδα του συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου στο facebook.
Ο συγγραφέας στο τέλος της εκδήλωσης υπέγραψε και αντίτυπα του νέου του μυθιστορήματος.
Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr