Πόσο θα μας κοστίσει η μετακίνησή μας οδικώς;
Η Μεγάλη Εβδομάδα, για τους περισσότερους από εμάς σημαίνει και τη φυγή από τις μεγάλες πόλεις για τον εορτασμό της Ανάστασης και του Πάσχα. Σημαίνει, επίσης, και ένα κόστος για τη μετακίνησή μας.
Με την τιμή των καυσίμων να έχει αυξηθεί και πάλι σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπολογίζουμε το κόστος μετακίνησής μας σε κάθε περίπτωση.
Η εκδρομή στην επαρχία για το Πάσχα (είτε στον τόπο καταγωγής μας είτε σε κάποιο τουριστικό μέρος), είναι ένα από τα… έθιμά μας αυτές τις ημέρες.
Ωστόσο, αυτό έχει και το ανάλογο κόστος το οποίο κάθε χρόνο είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Και επειδή «του Έλληνος ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει» δεν κολλάμε σε τέτοιες… λεπτομέρειες. Ο στόχος θα επιτευχθεί πάση θυσία!
Πόσο θα μας κοστίσει η μετακίνησή μας οδικώς; Πόσο θα πληρώσουμε σε καύσιμα και διόδια για να φτάσουμε στον προορισμό μας; Όπως καταλαβαίνουμε, η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα ενδεικτικό κόστος για τη μετακίνηση μιας οικογένειας σε τέσσερις πόλεις της χώρας μας, άλλες πιο κοντινές και άλλες πιο μακρινές από την Αθήνα, την οποία λαμβάνουμε ως σημείο εκκίνησης.
Εννοείται ότι με αφετηρία άλλες πόλεις της χώρας, το κόστος για τους συγκεκριμένους προορισμούς είναι μικρότερο ή ακόμα και μεγαλύτερο, αναλόγως της χιλιομετρικής απόστασης.
Διευκρινίζουμε ότι για τον υπολογισμό τού ενδεικτικού κόστους λάβαμε υπόψη ένα μικρομεσαίο μοντέλο το οποίο έχει μέση κατανάλωση 8,0 λίτρα/100 χλμ. με επιβάτες και αποσκευές.
Ως καύσιμο, θεωρήσαμε την αμόλυβδη βενζίνη και το κόστος ανά λίτρο να είναι η μέση τιμή της η οποία ίσχυε πανελλαδικά την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος, όπως αυτή αναγράφεται στο σχετικό ημερήσιο δελτίο που ανακοινώνει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (σημ.: 1,937 ευρώ).
Εννοείται ότι στα πρατήρια κάθε περιοχής το κόστος ανά λίτρο αμόλυβδης βενζίνης είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο της συγκεκριμένης μέση πανελλαδικής τιμής. Επίσης, λάβαμε υπόψη τη μετάβαση στον προορισμό μας και την επιστροφή στην Αθήνα, οδικώς.
Ως την Καλαμάτα
Η πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας είναι μια από τις επιλογές μας. Με δεδομένα την μέση τιμή αμόλυβδης βενζίνης, την απόσταση και το αντίτιμο των διοδίων το ενδεικτικό κόστος για μετάβαση και επιστροφή είναι περίπου 102 ευρώ.
Ως την Κέρκυρα
Το νησί των Φαιάκων είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για το Πάσχα, καθώς το έθιμο των Μπότηδων με το οποίο γιορτάζεται η πρώτη Ανάσταση του Ιησού είναι ο πόλος έλξης για πολλούς.
Ο οδηγός, μόνο για καύσιμα και διόδια (συμπεριλαμβανομένου και του αντιτίμου για τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου), θα χρειαστεί ενδεικτικά περίπου 229 ευρώ, για μετάβαση και επιστροφή. Φυσικά, στο ποσό δεν περιλαμβάνεται το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους επιβάτες και το αυτοκίνητο.
Ως τη Θεσσαλονίκη
Μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι αποφεύγουν το τραίνο για τη μετακίνησή τους. Έτσι, η χρήση τού αυτοκινήτου είναι η λύση για τη μετάβαση και επιστροφή.
Για να καλύψει τα σχεδόν 1.000 χλμ. (μετάβασης στη Θεσσαλονίκη και επιστροφής στην πρωτεύουσα), ο οδηγός θα χρειαστεί να ξοδέψει ενδεικτικά περίπου 217 ευρώ, για καύσιμο και διόδια (με τα συγκεκραμένα δεδομένα που λάβαμε υπόψη μας).
Ως την Ξάνθη
Τι θα πληρώσουμε εάν χρειαστεί να ταξιδέψουμε πιο μακριά από τη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα ως την Ξάνθη; Σε αυτή την περίπτωση, το συνολικό ενδεικτικό κόστος για τη μετάβασή μας και την επιστροφή μας στην Αθήνα είναι περίπου 295 ευρώ για αμόλυβδη βενζίνη και διόδια.
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ξανά ότι τα παραπάνω αναγραφόμενα ποσά έχουν υπολογιστεί με συγκεκριμένα δεδομένα και είναι ενδεικτικά. Ο οδηγός ενός αυτοκινήτου με μέση κατανάλωση αμόλυβδης βενζίνης μικρότερη ή μεγαλύτερη από 8,0 λίτρα/100 χλμ. θα χρειαστεί αντίστοιχα λιγότερα ή περισσότερα χρήματα.
Επίσης, η τιμή ανά λίτρο της αμόλυβδης διαφέρει και από νομό σε νομό, συνεπώς θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι εάν χρειαστεί να ανεφοδιάσουμε το αυτοκίνητό μας κατά τη διαδρομή μας, το κόστος θα διαφέρει από αυτό που δώσαμε για καύσιμο πριν ξεκινήσουμε για τον προορισμό μας. Σε πολλά μέρη της χώρας μας, η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης ξεπερνά ήδη τα 2,0 ευρώ/λίτρο.
Πέραν αυτών, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι τιμές των καυσίμων σε πρατήρια που βρίσκονται κατά μήκος των εθνικών οδών και στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) στους αυτοκινητοδρόμους είναι ακόμα ακριβότερες.
Τέλος, το σημαντικότερο: Δεν ξεκινάμε το ταξίδι μας χωρίς να έχουμε κάνει το απαραίτητο σέρβις στο αυτοκίνητό μας και να έχουμε κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους σε αυτό, σε υγρά και στην πίεση των ελαστικών, την οποία προσαρμόζουμε κατάλληλα με το βάρος των επιβατών και των αποσκευών.
Επίσης, να τηρούμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούμε με προσοχή και σύνεση και να υπακούμε στις υποδείξεις των τροχονόμων, όπου χρειαστεί κατά τη διαδρομή μας.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr