Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πότε έγινε ο Μυστικός Δείπνος και τί έφαγε ο Ιησούς και οι μαθητές του;

Πότε έγινε ο Μυστικός Δείπνος και τί έφα...

Οι απαντήσεις που δίνουν σχετικές έρευνες

Βραστά φασόλια, αρνί, ελιές, πικρά χόρτα, σάλτσα ψαριού, άζυμο ψωμί και αρωματικό κρασί ήταν πιθανότατα το μενού του Μυστικού Δείπνου, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

Οι δύο Ιταλοί αρχαιολόγοι που μελέτησαν την παλαιστινιακή κουζίνα, επικαλούνται στίχους της Βίβλου, εβραϊκά γραπτά, αρχαία ρωμαϊκά έργα και αρχαιολογικά δεδομένα που αναφέρονται στις διατροφικές συνήθειες στην Ιερουσαλήμ στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ.

Το φαγητό του Μυστικού Δείπνου δεν καταναλώθηκε από τους παρευρισκόμενους όπως φαίνεται σε πολλά θρησκευτικά έργα τέχνης που δείχνουν τους μαθητές γύρω από ένα ορθογώνιο τραπέζι, αλλά με τον Ιησού και τους αποστόλους του ξαπλωμένους σε μαξιλάρια δαπέδου, όπως έκαναν οι Ρωμαίοι εκείνη την εποχή.

«Η Βίβλος ασχολείται με το τι συνέβη κατά τη διάρκεια του εν λόγω δείπνου, αλλά δεν περιγράφει λεπτομερώς τι έφαγε ο Ιησούς και οι δώδεκα Απόστολοι», ανέφερε στο Discovery News, ο αρχαιολόγος Generoso Urciuoli.

Τα πιάτα, τα μπολ και τα βάζα ήταν πιθανόν φτιαγμένα από πέτρα. Απόδειξη αποτελούν τα ευρήματα του 1ο αιώνα μ.Χ. που βρέθηκαν σε πολλές περιοχές κοντά στην Ιερουσαλήμ και τη Γαλιλαία.

 «Οι Εβραίοι χρησιμοποιούσαν λίθινα αγγεία για το λόγους υγιεινής» δήλωσε o Urciuoli.

"Υπήρχαν κανόνες όσον αφορά την θέση των επισκεπτών γύρω από το τραπέζι. Τα σημαντικότερα πρόσωπα καθόντουσαν στα δεξιά και στα αριστερά του βασικού επισκέπτη» συμπλήρωσε.

Οσον αφορά τον Ιούδα ο Urciuoli αναφέρει: «Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ο Ιούδας καθόταν πολύ κοντά στον Ιησού, ίσως και στα αριστερά του. Σύμφωνα με όσα λέγονται  βουτούσε το ψωμί στο πιάτο του Δασκάλου του. Επρόκειται για μια πρακτική σύμφωνα με την οποία οι παρευρισκόμενοι έπαιρναν τροφή από ένα κοινό μπολ», πρόσθεσε ο Urciuoli.

 

 

 

Ποτε έγινε τελικά ο Μυστικός Δείπνος;

Μια διαφορετική άποψη και μια εντελώς νέα οπτική στην εορτή του Πάσχα δίνει ο Βρετανός καθηγητής του Κέμπριτζ, σερ Κόλιν Χάμφρεϊς, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο Μυστικός Δείπνος έγινε Τετάρτη. Ο ίδιος επικαλείται την αστρονομία, Ιερά Κείμενα και ένα αρχαίο εβραϊκό ημερολόγιο.

Στα Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου και του Λουκά αναφέρεται ότι ο Μυστικός Δείπνος συμπίμπτει με το εβραικό Πάσχα, ενώ σύμφωνα με τον Ιωάννη ο Χριστός και οι μαθητές του συνέφαγαν μία μέρα νωρίτερα.

Το ζήτημα που προκύπτει από τα γραφόμενα των τριών πρώτων είναι ότι «δεν βγαίνουν» οι ώρες και τα γεγονότα, από τη σύλληψη και τη δίκη του Ιησού μέχρι τη Σταύρωση.

Αλλες ενστάσεις αφορούν το γεγονός ότι ιουδαϊκό δικαστήριο δεν συνεδρίαζε νύχτα.

«Ό,τι και να πιστεύει κανείς για τα Ευαγγέλια, οι εβραίοι δεν θα μπέρδευαν ποτέ το γεύμα του Πάσχα με ένα οποιοδήποτε άλλο γεύμα γιατί είχε ιδιαίτερη σημασία. Κατά συνέπεια είναι δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί τα Ευαγγέλια αντιφάσκουν» δήλωσε ο καθηγητής.

Κατά τον ίδιο, ο Ματθαίος, ο Μάρκος και ο Λουκάς χρησιμοποίησαν ένα παλαιότερο εβραϊκό ημερολόγιο, το οποίο χρησιμοποιείτο ήδη από τους Αιγύπτιους την εποχή του Μωυσή.

«Ο Ιωάννης είχε δίκιο που έλεγε ότι ο Ιησούς και οι μαθητές του συνέφαγαν μία μέρα πριν το Πάσχα. Όμως ο Ιησούς και οι μαθητές του χρησιμοποιούσαν έναν παλαιότερο ημερολόγιο».

Σύμφωνα με αυτό το ημερολόγιο, ο Μυστικός Δείπνος έλαβε χώρα την Τετάρτη 1η Απριλίου του 33 μ.Χ.

Ο καθηγητής υποστηρίζει ακόμα ότι βάσει αυτής της θεωρίας το Πάσχα θα μπορούσε πλέον να εορτάζεται σταθερά την πρώτη Κυριακή του Απριλίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις