Το iconic style της, εξέφρασε ανεπανάληπτα τη νεολαία της εποχής της στο mod Λονδίνο
Σύσσωμος ο κόσμος της παγκόσμιας μόδας αποχαιρέτησε την πρωτοπόρο βρετανίδα σχεδιάστρια Mary Quant, έναν πραγματικό θρύλο στην ιστορία της ένδυσης που άλλαξε για πάντα την εμφάνιση των γυναικών. (Πέθανε στα 93 της στο σπίτι της στο Σάρει, χθες 13 Απριλίου). Φυσιογνωμία της επαναστατικής εποχής Swinging Sixties στο Λονδίνο, κέρδισε τότε τεράστια φήμη όπως οι Beatles και η Twiggy.
Υπέγραψε την καθιέρωση της μίνι φούστας, που αντιπροσώπευε ελευθερία, χαρά και νεανικότητα, μαζί με πολύ κοντά σορτσάκια, πλαστικοποιημένα αδιάβροχα, εφαρμοστές ριμπ μπλούζες, knitted ζέρσεϊ φορέματα, καλσόν σε έντονα χρώματα. Ετσι, εξέφρασε τη νεολαία και τον τρόπο που ήθελε να ντύνεται. Στην ουσία εισήγαγε ρούχα κάζουαλ και προσιτά, που έγιναν συνώνυμο της γυναικείας χειραφέτησης.
Κόρη Ουαλών δασκάλων, με σπουδές εικονογράφησης, ξεκίνησε τη πορεία της ως καπελοποιός, αλλά ήταν το κατάστημα Bazaar που άνοιξε στην King's Road της περιοχής Chelsea που την κινητοποίησε σχεδιαστικά. Εγινε το ιστορικό στέκι της mod culture και μέσα σε μια επταετία οδήγησε στη διεθνή αναγνώριση της και σε πωλήσεις σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική.
Αν και «εφευρέτης» του mini ήταν στην πραγματικότητα ο γάλλος couturier André Courrèges, ήταν η Mary που το τοποθέτησε στο street style ενώ ταυτόχρονα το «βάπτισε» προς τιμήν του αγαπημένου της αυτοκινήτου, του Mini Cooper. Η ίδια φορούσε μίνι φούστες σε πολύ κοντό μήκος και το κοινό της ήθελε να την αντιγράφει διαρκώς.
Το 1966 τιμήθηκε για τη δουλειά της από τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία το 2015, όταν πλέον είχε αποσυρθεί από την διεύθυνση της εταιρείας της, την έχρισε Dame. Στην εμβληματική πορεία της συνδέθηκε με εκπροσώπους του θεάτρου, του σινεμά, της μουσικής και το εμβληματικό της κατάστημα «τρανταζόταν» από δυνατή μουσική και κόσμο που έπινε και διασκέδαζε με φόντο εκκεντρικές βιτρίνες. Ο κομμωτής Βιντάλ Σασούν δημιούργησε το iconic λουκ των μαλλιών της. Στα seventies επεκτάθηκε σε είδη σπιτιού, μαγιό, κοσμήματα, την κούκλα μόδας Daisy, και δημοφιλή καλλυντικά ενώ καταπιάστηκε και με καινοτόμα ανδρικά είδη.
Σε μια συνέντευξή της το 2012 ρωτήθηκε εάν περίμενε τόση επιτυχία.
«Κυρίως ένιωθα, Θεέ μου, τι υπέροχη ζωή είχες, είσαι πολύ τυχερή» απάντησε. «Σκέφτομαι στον εαυτό μου ως μια τυχερή γυναίκα – πώς άντεξα όλη αυτή τη διασκέδαση;».
Το μουσείο «Victoria and Albert», που φιλοξένησε πρόσφατα μια έκθεση για τα σχέδια της Quant, ανέφερε στο Twitter για τον θάνατό της: «Είναι αδύνατο να παρερμηνευθεί η συμβολή της Quant στη μόδα. Αντιπροσώπευε τη χαρούμενη ελευθερία της μόδας της δεκαετίας του 1960 και ήταν ένα νέο πρότυπο για τις νεαρές γυναίκες. Η μόδα σήμερα οφείλει τόσα πολλά στο πρωτοποριακό της όραμα».
Γιορτινά τραπέζια: Επενδύστε στα «μπλεγμένα» σερβίτσια (αν βαρεθήκατε καρό, αβγά, λαγούς κλπ)
Tσάι, πιλάτες, καθόλου ζάχαρη: Πώς πλησίασε το κορμί της Barbie η Μάργκο Ρόμπι
Louis Vuitton και μόνο: Τα σύνολα και οι πολυσυζητημένες γόβες της Μπριζίτ στην Ολλανδία
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr