Το θέρετρο, θα αποτελείται, μεταξύ άλλων, από συνολικά 116 πολυτελείς βίλες και 45 «επώνυμες» - branded κατοικίες και τουριστική μαρίνα με δυνατότητα ελλιμενισμού γιοτ έως 40 μέτρων
Το 2026 είναι το χρονικό ορόσημο για τη λειτουργία της νέας 5άστερης επένδυσης για το Varco Bay Resort στην Αιτωλοακαρνανία, που αναμένεται να διαμορφωθεί στα πέριξ των 180 εκατ. ευρώ.
Μόλις προ ημερών, στις 12 Απριλίου εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα για την «Έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «Varko Bay Resort» στη θέση «Βαρκό» της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».
Την επόμενη εβδομάδα μάλιστα πρόκειται να γίνει και η παρουσίαση του έργου από τους εκπροσώπους της επενδυτικής εταιρείας RND Investments– με ολλανδικά κεφάλαια- που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το έργο, ενώ για το ξενοδοχειακό κομμάτι της επένδυσης, θα υπάρξει συνεργασία για τη διαχείριση από μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο και συγκεκριμένα το διεθνή ξενοδοχειακό κολοσσό της Accor. Επιπλέον, με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, το θέρετρο, θα αποτελείται από συνολικά 116 πολυτελείς βίλες και 45 «επώνυμες»- branded κατοικίες. Θα διαθέτει τρία εστιατόρια και μπαρ, όπως και τουριστική μαρίνα με δυνατότητα ελλιμενισμού γιοτ έως 40 μέτρων.
Σύμφωνα με το επενδυτικό σχήμα, το υπερπολυτελές θέρετρο Varko Bay θα αναπτυχθεί στη Χερσόνησο Βαρκό στο δήμο Ακτίου-Βόνιτσας «πληρώντας τις πιο αυστηρές προδιαγραφές βιωσιμότητας, μεταξύ άλλων, διά της αρμονικής ένταξής του στο τοπίο, και της ανάδειξης και προστασίας του τοπικού περιβάλλοντος».
Το κόστος για την υλοποίηση της ανάπτυξης, όπως προαναφέρθηκε, υπερβαίνει τα 180 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 500 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διετή κατασκευαστική περίοδο και θα απασχολούνται περισσότερα από 250 άτομα κατά τη λειτουργία του θέρετρου.
Η ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί σε έκταση 181.279,30 τετραγωνικών μέτρων που έχει απρόσκοπτη θέα στη Χερσόνησο Βαρκό και το Ιόνιο Πέλαγος. Προβλέπεται μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης 0,15 και μέγιστη κάλυψη 20%. Ενδεικτικά στο ΦΕΚ αναφέρεται μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων 10,75 μ. κατά τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), ενώ πέραν του μέγιστου ύψους, επιτρέπεται η κατασκευή φυτεμένων επιφανειών στα δώματα και στις στέγες των κτιρίων, με υπόστρωμα ανάπτυξης φυτών που δεν θα υπερβαίνει τα 65 εκατοστά.
Οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών που περιλαμβάνουν υψηλών προδιαγραφών χώρο ευεξίας, κέντρο θαλάσσιων σπορ, beach club, μπαρ και τρεις χώρους εστίασης συμπεριλαμβανομένου signature εστιατορίου Το θέρετρο θα διαθέτει και χώρους υψηλών προδιαγραφών για επαγγελματικές συναντήσεις.
Στο πλαίσιο της ΜΠΕ και με στόχο την πληρέστερη εκτίμηση και αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΕΣΧΑΣΕ, προβλέπεται να εκπονηθούν οι ακόλουθες εξειδικευμένες μελέτες:
– Γεωλογική Μελέτη και Γεωτεχνική έρευνα/μελέτη.
– Μελέτη Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων και Μελέτη Σχεδιασμού και Εφαρμογής του συστήματος Επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων.
– Μελέτη Μονάδας Αφαλάτωσης και Μελέτη Διάχυσης Αλμολοίπου, σε περίπτωση που τελικά απαιτηθεί η λειτουργία της.
– Ακτομηχανική Μελέτη για την θέση της Τουριστικής Λιμενικής Εγκατάστασης.
– Μελέτη Ακτομηχανικών Επιπτώσεων από την νέα εκβολή του υδατορέματος.
– Μελέτη Κυκλοφοριακών Επιπτώσεων.
– Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων από την κατασκευή και λειτουργία των έργων.
Σε σχέση με τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές και δη την εξοικονόμηση ενέργειας, προβλέπεται «οι λειτουργικές απαιτήσεις σε ενέργεια κάθε κτηρίου να ελαχιστοποιούνται με τον βέλτιστο κάθε φορά τρόπο, μέσω κατάλληλου συνδυασμού μεθόδων που αναφέρονται κυρίως στον βιοκλιματικό σχεδιασμό και τη χρήση έξυπνων συστημάτων αυτοματισμού, υλικών, μεθόδων και τεχνολογιών με γνώμονα τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων».
Επιπλέον, «να επιδιωχθεί χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών (ηλεκτρική ενέργεια, ζεστό νερό χρήσης, κ.ά.)» και να υπάρξει ορθολογική χρήση νερού, μέσω κατάλληλου συνδυασμού μεθόδων που αφορούν σε ελαχιστοποίηση κατανάλωσης, επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων για άρδευση και εφαρμογή συστημάτων αποτελεσματικής άρδευσης.
πηγή newmoney.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr