Γράφει ο Θεοφάνης Σπηλιόπουλος, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος , τ. Δ/ντης Δερματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίο, Επιστημονικός Συνεργάτης του Met Cosmetic
Μικρότερες ή πιο εμφανείς βλάβες στην όψη του προσώπου αποτελούν ένα μόνιμο άγχος για τον καθένα που προσπαθεί να απαλλαγεί από την επίμονη επανεμφάνιση ή και μόνιμη παρουσία φλεγμονών, ουλών και άλλων βλαβών. Κυριότερη αιτία αυτών είναι οι διάφοροι τύποι ακμής που ταλαιπωρούν πλήθος ανθρώπων. Ένα καθαρό και λαμπερό πρόσωπο βελτιώνει άμεσα τη γενικότερη εμφάνιση μας και τονώνει την αυτοπεποίθηση μας.
Η ακμή είναι μια συχνή, χρόνια δερματική νόσος που παρουσιάζεται περίπου στο 80 % του πληθυσμού. Εμφανίζεται κυρίως κατά την εφηβεία, αλλά μπορεί να επιμένει ή να εμφανιστεί για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή. Προκαλείται από απόφραξη ή/και φλεγμονή των τριχικών θυλάκων λόγω της αυξημένης παραγωγής σμήγματος, του αυξημένου πολλαπλασιασμού των κυττάρων, την παρουσίας βακτηρίων, όπως το Propionibacterium acnes, και την ύπαρξη φλεγμονής. Επιπλέον, η γενετική προδιάθεση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην εμφάνιση της νόσου.
Τύποι ακμής
Η ακμή διακρίνεται στους εξής τύπους:
• Μη φλεγμονώδης, φαγεσωρική ακμή. Χαρακτηρίζεται από ανοιχτούς και κλειστούς
φαγέσωρες, γνωστούς ως λευκά και μαύρα στίγματα
• Φλεγμονώδης ακμή με βαθμίδα σοβαρότητας από την ήπια έως βαριά κυστική ακμή και
την τάση για δημιουργία ουλών.
• Κεραυνοβόλος ακμή, μία σπανιότερη μορφή ακμής με οξεία έναρξη βαριάς κυστικής ακμής, η οποία παρουσιάζεται κυρίως σε αγόρια εφηβικής ηλικίας. Οι βλάβες της ακμής εντοπίζονται σε περιοχές που είναι πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες, όπως στο πρόσωπο, την πλάτη και το στήθος, ενώ στην ενήλικη ζωή οι βλάβες εμφανίζονται κυρίως στη γνάθο και το πηγούνι.
Σχεδιασμός θεραπείας για την ακμή
Στο πρώτο ραντεβού πραγματοποιείται λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού και εξέταση. Επίσης, διεξάγεται λεπτομερή καταγραφή, της βαθμίδας του προβλήματος. Η προτεινόμενη θεραπεία κρίνεται πάντοτε βάσει των εκάστοτε ευρημάτων.
Σε ποιες περιοχές μπορεί να εμφανιστεί η ακμή;
Το πρόσωπο είναι το πιο σύνηθες μέρος, στο οποίο εμφανίζεται η ακμή. Η ακμή όμως μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές του σώματος όπως: λαιμός, θώρακας, πλάτη, ώμοι κ.α.
Η ακμή εξαιτίας της πολυπλοκότητας και των παραγόντων που μπορεί να την επηρεάζουν, χρήζει εξατομικευμένης αντιμετώπισης. Έτσι, ανάλογα με την κλινική μορφή και την βαρύτητα της εκάστοτε περίπτωσης, η θεραπεία μπορεί να γίνει με τοπικά φαρμακευτικά σκευάσματα, με σκευάσματα που λαμβάνονται από το στόμα, με τη χρήση μηχανημάτων και τη εφαρμογή μη επεμβατικών διαδικασιών, ακόμη και με τον συνδυασμό θεραπειών.
Επιπλέον θεραπείες που χρησιμοποιούνται επιλέγονται ανάλογα με το είδος το βλαβών (πχ φλεγμονώδεις ή μη, ουλές κλπ) και τις εξατομικευμένες ανάγκες του ασθενή. Όταν υπάρχει ορμονική διαταραχή π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η θεραπεία με αντισυλληπτικά ή ορμόνες είναι η συνηθέστερη. Επιπρόσθετα η δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και η αποφυγή junk food συνιστά ένα ευεργετικό μέτρο για τη διαχείριση της ακμής.
Εκτός από τις δια στόματος θεραπείες που εφαρμόζουμε για τη θεραπεία, υπάρχουν και αρκετές υποστηρικτικές θεραπείες που βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα.
Ενδεικτικά μερικές από αυτές είναι:
Με τη θεραπεία αυτή μπορούμε να επέμβουμε δραστικά στο δέρμα και να το αποσυμφορήσουμε από το υπερβολικό σμήγμα ώστε να μη δημιουργούνται περεταίρω φλεγμονές στην επιδερμίδα. Επίσης, κάθε βλάβη στην επιδερμίδα την αντιμετωπίζουμε προσεκτικά και πάντα εξειδικευμένα.
Εντατική διέγερση κολλαγόνου και ελαστίνης και ανάδυση νέου, υγιούς δέρματος με σημαντική βελτίωση στην όψη και το βάθος των ουλών.
Δερμοαπόξεση / Υδροδερμοαπόξεση με διαμάντι
Χρησιμοποιώντας μια ράβδο με κεφαλή από διαμάντι, πραγματοποιείται η απολέπιση και έτσι τα νεκρά κερατινοκύτταρα απομακρύνονται, ώστε μέσω της αναρρόφησης να αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος, να έρθουν στην επιφάνεια τα νέα κύτταρα και να παραχθεί κολλαγόνο.
Το micro - needling είναι μια διαδικασία που προκαλεί μικροτραυματισμούς στο δέρμα αναγκάζοντάς το να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Έχει πολύ καλά αποτελέσματα τη θεραπεία των ουλών.
Το μπλε φως LED χρησιμοποιείται πιο συχνά για τη θεραπεία ήπιας ακμής, καθώς λέγεται πως μειώνει τη δραστηριότητα στους σμηγματογόνους αδένες και καταπολεμά το βακτήριο της ακμής p. acnes.
Χημικά peeling γλυκολικού ή σαλικυλικού οξέος χρησιμοποιούνται με πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ σε εγκατεστημένες ουλές το τριχλωροξικό οξύ έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr