Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτική Ελλάδα: Σχέδιο δράσης για τον μύκητα που απειλεί τα πλατάνια

Δυτική Ελλάδα: Σχέδιο δράσης για τον μύκ...

Κοινή υπουργική απόφαση παραθέτει σειρά μέτρων για δασαρχεία και άλλους φορείς.

Μέτρα για την εξάλειψη και την αποφυγή διάδοσης του μεταχρωματικού έλκους πλατάνου, μιας ασθένειας που εδώ και δύο δεκαετίες εξαπλώνεται στα πλατανοδάση της Δυτικής Ελλάδας από τον παθογόνο μύκητα Ceratocystis platani, περιλαμβάνονται σε ΚΥΑ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

«Το μεταχρωματικό έλκος είναι μια ύπουλη ασθένεια που απειλεί παραποτάμια οικοσυστήματα και βιοτόπους της χώρας. Με τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, θεσπίζουμε ένα αυστηρό πλαίσιο για τους ελέγχους, την καταγραφή και την αντιμετώπιση της ασθένειας των πλατάνων» δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, «Με την συγκεκριμένη ΚΥΑ, αφού λάβαμε υπόψιν τις εισηγήσεις των Δασικών Υπηρεσιών και την μελέτη του «ΕΛΓΟ Δήμητρα» και με την αρωγή της τεχνολογίας θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα και να μην πληγεί ο δασικός μας πλούτος»

Σύμφωνα με την ΚΥΑ:

  • Συνεχίζονται οι μακροσκοπικοί φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα, οι οποίοι υλοποιούνται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο σύμφωνα με το πρόγραμμα ετήσιων επισκοπήσεων.
  • Η Δ/νση Προστασίας Δασών της Γενικής Δ/νσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ ορίζεται υπεύθυνη για τη σύνταξη εθνικού σχεδίου δράσης.
  • Μετά από την επιβεβαίωση κρούσματος οι οριοθετημένες ζώνες γύρω από αυτό αποτυπώνονται σε ψηφιακούς χάρτες, που θα αναρτώνται σε ειδικό διαδικτυακό τόπο.
    Σχεδιάζονται Τοπικά Σχέδια Δράσης, όπου ορίζονται τα μέτρα αντιμετώπισης και ο ρόλος κάθε εμπλεκόμενης αρμόδιας υπηρεσίας ή φορέα.
  • Στις οριοθετημένες ζώνες εφαρμόζονται εντατικές επισκοπήσεις. Αν μετά την επισκόπηση δεν διαπιστωθεί -στη διάρκεια 10 συνεχών ετών αντί για 2 έτη που ίσχυε στην παλαιότερη ΚΥΑ- η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού, τότε οι ζώνες παύουν να ισχύουν, όπως και τα μέτρα αποτροπής της διάδοσης της ασθένειας.
  • Στα ενδεδειγμένα μέτρα που αφορούν στην κοπή, την καταστροφή με καύση ή υγειονομική ταφή των προσβεβλημένων δέντρων, πλέον αναφέρεται και η δυνατότητα μεταφοράς και περαιτέρω διαχείρισης της προσβεβλημένης ξυλείας με θερμική επεξεργασία σε κατάλληλες μονάδες (π.χ. παραγωγή βιομάζας) πάντα υπό την εποπτεία της οικείας Δασικής Υπηρεσίας.
  • Ορίζονται συγκεκριμένα διοικητικά πρόστιμα έως και 50.000 ευρώ για τους παραβάτες, π.χ. μη απολύμανση των εργαλείων κοπής, διακίνηση φυτών ή ξυλείας πλατάνου προερχόμενα από προσβεβλημένη περιοχή, παρακώλυση ελέγχων. Τα Διοικητικά Πρόστιμα αποτελούν πόρο για τον λογαριασμό του Ειδικού Φορέα Δασών που διαχειρίζεται το Πράσινο Ταμείο, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την άμεση αποκατάσταση δασικών οικοσυστημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις