Πολλά από τα κράτη αυτά έχουν αρχίσει να μην βλέπουν με καλό μάτι τον δεσμό με την Βρετανία
Ο Βασιλιάς Κάρολος δεν θα στεφθεί σήμερα απόλυτος μονάρχης μόνο της Βρετανίας.
Η στέψη του αφορά και στα 15 κράτη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη και έτσι ο Κάρολος μετά την στέψη του θα αποτελεί και επίσημα μονάρχης και στις χώρες αυτές.
Το ερώτημα είναι όμως, για πόσο ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας θα αποτελεί τον μονάρχη όλων των κρατών που είναι μέλη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.
Πολλά από τα κράτη αυτά έχουν αρχίσει να μην βλέπουν με καλό μάτι τον δεσμό με την Βρετανία και ίσως προχωρήσουν σε συνταγματικές αλλαγές, προκειμένου να παραμείνουν μεν στην Βρετανική Κοινοπολιτεία, αλλά να μην είναι κάτω από την διοικητική επιρροή του βασιλιά Καρόλου.
Το BBC προσπάθησε να ανιχνεύσει το κλίμα που επικρατεί σε πολλά από τα κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας, να διαπιστώσει αν οι πολίτες θέλουν τον βασιλιά Κάρολο ως μονάρχη τους. Και επίσης να απαντήσει στο ερώτημα που τέθηκε παραπάνω και να φανεί το ως πότε ο Κάρολος θα είναι επίσημα ο βασιλιάς τους με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Ανταποκριτές του BBC μίλησε με πολίτες σε πολλές από τις χώρες της Βρετανικής Πολιτείας για το όλο θέμα.
Τα νησιά Σεντ Κιτς και Νέβις
Η δημοσιογράφος Σελεστίνα Ολουλόντε επισκέφθηκε έναν αγώνα κρίκετ στα νησιά Σεντ Κιτς και Νέβις, που βρίσκονται στον Ατλαντικό Ωκεανό και την Καραϊβική Θάλασσα. Εκεί εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά Άγγλοι άποικοι στην Καραϊβική. Τα δυο νησιά βρίσκονται σε καθεστώς μιας μορφής ανεξαρτησίας, αλλά είναι στην Βρετανική Κοινοπολιτεία.
Το κρίκετ είναι το εθνικό σπορ στα νησιά και αυτό δείχνει τον δεσμό με την Βρετανία.
Ο κόσμος όμως, δεν δείχνει να επιθυμεί να παραμείνει υπό την βρετανική επιρροή και υπό τον βασιλιά Κάρολο.
Η Σαρλίν Μαρτίν ήταν ξεκάθαρη και τόνισε ότι δεν ξέρει αν θα δεχτεί τον βασιλιά Κάρολο ως αρχηγό του κράτους, ενώ έδειξε να θεωρεί το ίδιο και για την κυριαρχία της Βρετανίας στα νησιά, διότι όπως είπε άλλα κράτη τους… φροντίζουν περισσότερο. Μάλιστα εξήγησε ποια είναι αυτά τα κράτη. «Οι Κινέζοι και οι Ταϊβανέζοι μας φροντίζουν περισσότερο από την Αγγλία, οπότε δεν ξέρω τι θα κάνουμε με τον Κάρολο και την Βρετανία».
Ο Τζούλιαν Μόρτον ήταν στο ίδιο μήκος κύματος στα περί απόλυτης ανεξαρτησίας. «Το να πάμε στη δημοκρατία λέει ότι φτάσαμε. Έτσι, ενημερώνει τον υπόλοιπο κόσμο ότι μπορούμε να χειριστούμε τις δικές μας υποθέσεις».
Ένας άλλος πολίτης των νησιών ο Κρίστοφερ είπε: «Βλέπω τα νησιά Σεντ Κιτς και Νέβις ως ένα νεαρό ανεξάρτητο έθνος».
Τα Μπαρμπάντος και το δημοψήφισμα
Τα νησιά Μπαρμπάντος, που κάποτε ονομάζονταν «μικρή Αγγλία», έκαναν το μεγάλο βήμα το 2021 και προχώρησαν σε καθεστώς ανεξαρτησίας.
Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος του BBC, για να γίνει το ίδιο και στα νησιά Σεντ Κιτς και Νέβις χρειάζεται ο λαός να κάνει δημοψήφισμα.
Μόνο η Μπελίζ δεν χρειάζεται δημοψήφισμα
Για να γίνουν ανεξάρτητα τα νησιά Σεντ Κιτς και Νέβις χρειάζεται βάσει του συντάγματός τους να γίνει δημοψήφισμα. Το ίδιο ισχύει και για άλλα 7 νησιά του βασιλείου της Βρετανίας που είναι σε εκείνη την περιοχή.
Στο μόνο από τα υπόλοιπα οκτώ… βασίλεια γύρω από την Καραϊβική, μόνο η Μπελίζ δεν θα χρειαζόταν δημοψήφισμα. Αντίθετα, η απόφαση μπορεί να ληφθεί από την εθνοσυνέλευση της.
Το «χαμένο» δημοψήφισμα σε Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες
Το 2009 ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες που είναι μέλη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας διεξήγαγαν δημοψήφισμα για την απεξάρτηση από τη Βρετανία και το στέμμα. Το 45% εκατό των ψηφοφόρων ψήφισαν την… αντικατάσταση της τότε μονάρχη της Βρετανίας, βασίλισσας Ελισάβετ Β’ με έναν δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο. Για να το πετύχουν αυτό όμως, έπρεπε να έχουν φηφίσει υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης ανεξαρτησίας τα δύο τρίτα του κόσμου και αυτό δεν έγινε, οπότε το δημοψήφισμα πήγε χαμένο.
Ασχολούνται με άλλα πράγματα και όχι τον Κάρολο οι Αυστραλοί
Η Στέφανι Τέρνμπουλ έκανε ανάλογο ρεπορτάζ περί ανεξαρτησίας από τον βασιλιά Κάρολο και στο πετράδι του στέμματος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, της Αυστραλίας. Εκεί οι Αυστραλοί δεν δείχνουν να ασχολούνται με τον βασιλιά Κάρολο, την στέψη του και το αν θα είναι μονάρχης και της χώρας των καγκουρό.
Ένας μαθητής ομολόγησε ότι δεν ήξερε τίποτα περί στέψης, ενώ ένας άλλος πολίτης είπε ότι δεν ήξερε καν πότε θα γίνει το όλο τελετουργικό.
Ένας 73χρονος είπε «Δεν με νοιάζει τι γίνεται, είναι άσχετο».
Δεν θα φωταγωγηθεί η Όπερα του Σίδνεϊ
Η κυβέρνηση θα φωταγωγήσει με χρώμα μοβ όλα τα δημόσια κτήρια και τα μνημεία το βράδυ του Σαββάτου (5.5.2023) προς τιμήν της στέψης του Καρόλου. Από την άλλη, όμως, η κυβέρνηση αποφάσισε την τελευταία στιγμή να εξαιρέσει από την φωταγώγηση των κτιρίων την εμβληματική Όπερα του Σίδνεϊ. Η μη φωταγώγηση έγινε για λόγους οικονομίας.
Από την άλλη, όμως, τα τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν μικρό ενδιαφέρον για τη στέψη του βασιλιά της Βρετανίας και μάλιστα η ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη θα είναι περιορισμένη.
Δεν είναι τόσο δημοφιλής ο βασιλιάς Κάρολος
Μέσα σε όλα, ο βασιλιάς Κάρολος δεν είναι τόσο δημοφιλής στην Αυστραλία όσο η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ενώ η στέψη του έρχεται σε μια εποχή που το δημοκρατικό κίνημα της Αυστραλίας έχει το ισχυρότερο έρεισμα των τελευταίων δεκαετιών.
Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι, μάλιστα, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι μια δημοκρατία είναι «αναπόφευκτη» για τη χώρα. Πέρσι εξάλλου διόρισε έναν υπουργό για τη δημοκρατία κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.
Άλλοι πολίτες λένε ότι τα όσα δεινά βίωσαν οι ιθαγενείς Αβορίγινες από τον εποικισμό από την Βρετανία είναι λόγο για να διακόψουν τελείως τους δεσμούς με τη χώρα.
«Είμαστε πιθανώς πιο αντιαποικιακοί από ποτέ», είπε η 17χρονη Εστέλ Πάτερσον. «Το να έχεις έναν Άγγλο βασιλιά εδώ φαίνεται τόσο παράξενο», προσθέτει η Μόνικα Γιανουλεβιτσιούτε.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη για μια ανεξάρτητη δημοκρατία εξακολουθεί να είναι κάτω από το υψηλό ποσοστό που απαιτείται για να περάσει ένα δημοψήφισμα στην Αυστραλία.
Η πλειοψηφία των Αυστραλών θα πρέπει να ψηφίσει σε μεγάλο ποσοστό κατά της ανεξαρτησίας και θα πρέπει επίσης να υπάρχει πλειοψηφική υποστήριξη σε τουλάχιστον τέσσερις από τις έξι πολιτείες της χώρας.
Η Νέα Ζηλανδία θέλει να εγκαταλείψει τη μοναρχία
Στην Νέα Ζηλανδία η χώρα θέλει να βγει τελείως από την βρετανική επιρροή. Ο πρωθυπουργός Κρις Χίπκινς μάλιστα αυτή την εβδομάδα είπε ότι είναι Ρεπουμπλικανός και πιστεύει ότι η χώρα θα εγκαταλείψει ιδανικά τη μοναρχία μια μέρα.
Αδιάφοροι οι Καναδοί
Τα συναισθήματα που έχουν πολλοί Καναδοί για τον Βασιλιά Κάρολο δείχνουν να συνοψίζεται σε μια λέξη: «αδιάφορα», λέει το ρεπορτάζ του BBC για την άλλη μεγαλύτερη χώρας της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.
Οι Καναδοί εκτιμούσαν πολύ την Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, αλλά η ίδια αγάπη δεν είναι αισθητή και για τον βασιλιά Κάρολο.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Καναδοί ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να αποστασιοποιηθούν από τη μοναρχία.
Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Angus Reid που δημοσιεύθηκε στα τέλη Απριλίου, δείχνει ότι η πλειοψηφία των Καναδών – λίγο περισσότερο από τους μισούς – δεν θέλουν η χώρα να συνεχίσει να βρίσκεται υπό το καθεστώς της συνταγματικής μοναρχίας για τις επόμενες γενιές.
Δύο στους πέντε ερωτηθέντες είπαν εξάλλου, ότι δεν τους νοιάζει η στέψη του βασιλιά Καρόλου.
Αυτή η… έλλειψη ενθουσιασμού αντανακλάται στους… μέτριους προγραμματισμένους εορτασμούς του Καναδά. Θα υπάρξει μια ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη της στέψης διάρκειας μιας ώρας, ενώ τα κρατικά κτίρια θα φωτιστούν με σμαραγδένιο πράσινο για να σηματοδοτήσουν την περίσταση.
Θέλουν ανεξαρτησία στο Κεμπέκ
Στο Κεμπέκ ο θεσμός αντιμετωπίζεται πιο αρνητικά από ό,τι σε άλλα σημεία του Καναδά, καθώς στην περιοχή αυτή επικρατούν οι γαλλόφωνοι (απόγονοι Γάλλων εποίκων).
Τον περασμένο Δεκέμβριο μάλιστα, το Κεμπέκ ψήφισε νόμο που καθιστά προαιρετικό τον όρκο πίστης στον μονάρχη για τα μέλη του νομοθετικού σώματος.
Αλλά τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι ο Καναδάς θα ενταχθεί στις τάξεις των Μπαρμπάντος, της Τζαμάικα ή της Αυστραλίας, που είχαν – ή έχουν – ξεκινήσει επίσημες συζητήσεις για το μέλλον της μοναρχίας.
Η αλλαγή του τρέχοντος… συστήματος πάντως θεωρείται απίθανη στον Καναδά. Θα χρειαζόταν έγκριση τόσο από τη Βουλή των Κοινοτήτων όσο και από τη Γερουσία στο κοινοβούλιο, καθώς και την ομόφωνη συγκατάθεση και των 10 επαρχιών – που θεωρούνται από τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές ως εμπόδιο που είναι αδύνατο να προσπεραστεί.
Τα 15 βασιλεία της Κοινοπολιτείας
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ είναι κυρίαρχος στα 15 βασίλεια της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, τα οποία είναι: Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αυστραλία, Μπαχάμες, Μπελίζ, Καναδάς, Γρενάδα, Τζαμάικα, Νέα Ζηλανδία, Παπούα Νέα Γουινέα, Σεντ Κιτς – Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Νήσοι Σολομώντα, Τουβαλού και Ηνωμένο Βασίλειο.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr