Του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Κώστα Β Μάρκου Υποψήφιου Βουλευτή Αχαΐας
Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε η συζήτηση για το εμβόλιο κατά του Covid-19 στη δημόσια σφαίρα, όσοι και όσες στελεχώνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είτε στο Κοινοβούλιο, είτε στον χώρο της Υγείας διαπιστώσαμε την ανάγκη να μην επιτρέψουμε στις συνομωσιολογικές θεωρίες κατά του εμβολίου να πάρουν επικίνδυνες εκτάσεις.
Με κάθε αφορμή τονίζαμε τη χρησιμότητα των εμβολίων στη δημόσια υγεία τις τελευταίες δεκαετίες, και τη συμβολή τους στην ανθρωπότητα. Ταυτόχρονα, σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο, πιέζαμε, ώστε η χώρα μας να συμβάλλει στη διεκδίκηση της άμεσης παραγωγής αντιικού φαρμάκου κατά του Covid-19, που
θα συνέβαλλε τα μέγιστα στην ταχύτερη εκτόνωση της πανδημίας. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε.
Τουναντίον, γίναμε αποδέκτες μιας χυδαίας συκοφάντησης των προθέσεών μας, επιχειρώντας, χωρίς επιτυχία, να μας συμπεριλάβουν στο αντι– εμβολιαστικό κίνημα. Tο χειρότερο από όλα ήταν ότι το φάρμακο παράχθηκε όντως, αλλά έγινε διαθέσιμο μόλις πέρυσι.
Δείγμα της έμπρακτης και ειλικρινούς στήριξης του εμβολιασμού της κοινότητας για την αντιμετώπιση της δημόσιας υγείας, αποτέλεσε το αίτημα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα να εξασφαλίσει η ΕΕ τις πατέντες των εμβολίων, όπως και να δοθεί η δυνατότητα στις εγχώριες βιομηχανίες να παράξουν τα εμβόλια, ώστε να είναι εγκαίρως στη διάθεση του πληθυσμού. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με την οποία συντάχθηκαν και οι Σοσιαλδημοκράτες στο Ευρωκοινοβούλιο. Η άρση της πατέντας παραγωγής των εμβολίων και ο περιορισμός των υπερκερδών των φαρμακοβιομηχανιών ήταν κρίσιμη για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού στις πιο φτωχές χώρες, έτσι ώστε να επιταχυνθεί ο
εμβολιασμός σε παγκόσμιο επίπεδο και σε τελευταία ανάλυση να ωφεληθούν όλες οι χώρες του κόσμου. Η Ευρωομάδα της ΝΔ αντίθετα, καταψήφισε την πρόταση, όταν τέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο για λόγους που δεν εξήγησε ποτέ η Νέα Δημοκρατία. Παρόλα αυτά η συζήτηση για την άρση των πατεντών ήδη ξεκίνησε στην ΕΕ.
Όπως τονίζαμε τότε, η πιο ισχυρή δυνατότητα να τεθεί σε αμφισβήτηση η κυριαρχία των ΗΠΑ και των εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών της (Moderna και Pfizer) ήταν μια πανευρωπαϊκή συστράτευση για μια ευρεία επέκταση του δικαιώματος ευρεσιτεχνίας (πατέντα) του εμβολίου. Θα σκεφτεί κανείς, ότι τέτοιοι
αυτονομημένοι, ιδιωτικοί κολοσσοί δεν εμφορούνται από ηθικές επιταγές και ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία, επομένως γιατί να αλλάξει αυτό στην περίπτωση του Covid-19; Σύμφωνοι. Αυτό όμως, που δεν αντέχει τη βάσανο του πολιτικού ήθους είναι γιατί αναγορεύεται ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer κος Μπουρλά, σε επίτιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών σε λίγες μέρες.
Είναι τα Πανεπιστήμιά μας οργανισμοί που έλαβαν αμετάκλητα διαζύγιο από την προαγωγή ευσυνείδητων πολιτών, κρίσιμων κυττάρων για την νίκη του ανθρωπισμού έναντι του ανεξέλεγκτου κέρδους που συνεπάγεται το κόστος χιλιάδων ανθρώπινων ζωών; Άραγε, ομολογήσαμε ήδη την ήττα μας από τους
κυνικούς κροίσους που θέτουν εκβιαστικά προς την κοινωνία τη δυνατότητά τους να παράγουν φάρμακα στο βωμό των δισεκατομμυρίων; Ακόμα και αν αναγνωρίσουμε τη συνεισφορά των φαρμακοβιομηχανιών στην ευρεσιτεχνία του εμβολίου και παραβλέψουμε τα ανεξέλεγκτα κέρδη που επιδίωξαν, γιατί δεν τιμώνται οι επιστήμονες γιατροί,βιολόγοι κλπ εργαζόμενοι της εταιρίας, που σε τελευταία ανάλυση εφηύραν το εμβόλιο αντί του Διευθύνοντα Συμβούλου της; Δεν είναι παρά η συμβολική αναγνώριση υπαγωγής της επιστήμης σε αυστηρά εταιρικά σχήματα και επιχειρηματικά σχέδια, με τη βούλα του Πανεπιστημίου μας.
Είναι αυτονόητο ότι δεν θα παρευρεθώ στην τελετή επιτιμοποίησης του κ. Μπουρλά από το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr
* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.