Τι λέει ο Απόστολος Βανταράκης, Καθηγητής Υγιεινής, Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών
Μπορεί αρκετοί να θεωρούν ότι το αν μία παραλία θα πάρει γαλάζια σημαία σχετίζεται μόνο με την ποιότητα του νερού, όμως δεν είναι έτσι.
Στην Αχαΐα, μόλις δυο είναι οι παραλίες που πήραν γαλάζια σημαία για το 2023. Αυτές είναι η παραλία της Καλόγριας και η παραλία της Λακκόπετρας στην Δυτική Αχαΐα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι υπόλοιπες δε διαθέτουν καθαρά νερά.
Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο Απόστολος Βανταράκης, Καθηγητής Υγιεινής, Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, «στην περιοχή πολλές παραλίες θα μπορούσαν να είχαν γαλάζια σημαία αν ο Δήμος είχε ενδιαφερθεί να καλύψει κάποιες προϋποθέσεις και να καταθέσει τον φάκελο που θα το αποδεικνύει στον αρμόδιο φορέα.
Όπως αναφέρει, «οι γαλάζιες σημαίες δίνονται από μελέτη των φακέλων που έχουν καταθέσει οι Δήμοι. Υπάρχουν 20 κριτήρια που λαμβάνονται υπόψιν και πρέπει να πληροί μία παραλία έτσι ώστε να πάρει τη σημαία.
Ο Δήμος της Πάτρας δεν υπέβαλε φάκελο στον αρμόδιο ευρωπαϊκό φορέα για να δείξει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις. Τα κριτήρια δεν σχετίζονται μόνο με την ποιότητα του νερού αλλά και με την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία, με την ύπαρξη ναυαγοσώστη, την ύπαρξη καταλυμάτων στην περιοχή. Υπάρχει μία σειρά κριτηρίων για να εγκριθεί ή όχι η γαλάζια σημαία. Να σημειώσουμε ότι μόνο ο Δήμος μπορεί να υποβάλει τον φάκελο γιατί αυτός έχει την ιδιοκτησία των παραλιών. Ένα ξενοδοχείο για παράδειγμα δεν μπορεί να υποβάλει φάκελο όμως επειδή πρόκειται για ένα τουριστικό εργαλείο, μπορεί ένας Δήμος να υποβοηθιέται από φορείς ή τέτοιες επιχειρήσεις.
Πολλές παραλίες της περιοχής μας κατά τη γνώμη μου πληρούν τις προϋποθέσεις αν εξασφαλίσουν και κάποια πράγματα όπως ναυαγοσώστη ή πράγματα που αφορούν την καθαριότητα. Η Πλαζ θεωρώ ότι θα μπορούσε να έχει γαλάζια σημαία, ο Άγιος Βασίλειος επίσης, το Ακταίο με κάποιες προϋποθέσεις. Επίσης μία περιοχή στο Ψαθόπυργο. Η ποιότητα των νερών είναι καλή, τα διαχειριστικά είναι το ζητούμενο. Φυσικά ακόμα και να έχεις μία γαλάζια σημαία, αν δεν την προβάλεις δεν έχει νόημα. Γι΄αυτό βλέπουμε ότι ακούγονται οι γαλάζιες σημαίες που είναι μπροστά από ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που δίνουν έμφαση στην τουριστική προβολή.
Υπάρχει και το παράδειγμα της Κρήτης όπου οι δήμοι κάνουν δουλειά μόνοι τους, βάζουν ομπρέλες στις παραλίες, εξασφαλίζουν την γαλάζια σημαία και την εκμεταλλεύονται οι ίδιοι οι δήμοι. Αυτό χρειάζεται δουλειά και τεχνογνωσία.
Το ότι δεν έχουμε γαλάζια σημαία δε σημαίνει απαραίτητα ότι δεν υπάρχει καλή ποιότητα στο νερό αλλά και ότι μπορεί ο Δήμος να μην έχει ενδιαφερθεί. Η γαλάζια σημαία είναι μία στρατηγική που φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρει το Δήμο μας».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr