Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Δείτε τις τρεις ξεχωριστές περιπατητικές διαδρομές μέσα στη φύση

Πάτρα: Δείτε τις τρεις ξεχωριστές περιπα...

Σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης

Την ευκαιρία για μία ξεχωριστή και ταυτόχρονα ιστορική «απόδραση» στη φύση, μέσω των πεζοπορικών διαδρομών, μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων, στην περιαστική περιοχή στην Πάτρα, έχουν οι κάτοικοι της πόλης…

Οι διαδρομές αυτές στην Πάτρα, οι οποίες ξεκινούν από τις παρυφές του Παναχαϊκού και σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, έχουν πλέον αναδειχθεί με την ειδική σήμανση που τοποθέτησε ο δήμος Πατρέων, γεγονός, που όπως εκτιμάται, θα ενδυναμώσει τη χρήση και την επισκεψιμότητα των προορισμών.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο βιολόγος – περιβαλλοντολόγος, της διεύθυνσης περιβάλλοντος, ενέργειας και πρασίνου του δήμου Πατρέων Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, «γύρω από τις συγκεκριμένες περιπατητικές διαδρομές αναδεικνύονται μνημεία, ερείπια ενετικού κάστρου, χάνια, γεφύρια, πλατανοδάση, όπως για παράδειγμα, η πεζοπορική ιστορική διαδρομή ‘Παλαιών Πατρών Γερμανού’, το φαράγγι της Δέσης, ο Πύργος Ρούφου, η Ρωμαϊκή Νερομάνα, κ.α.

Όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, «οι ενότητες των περιοχών που μέχρι σήμερα τοποθετήθηκε σήμανση είναι οι τρεις και συγκεκριμένα, η ιστορική πεζοπορική διαδρομή ‘Παλαιών Πατρών Γερμανός’, οι πεζοπορικές διαδρομές και τα αξιοθέατα γύρω από τον οικισμό Ρωμανός, καθώς και οι πεζοπορικές διαδρομές και τα αξιοθέατα κοντά στον οικισμό Πουρναρόκαστρο».

 


Αναφερόμενος στις προσπάθειες για την ανάδειξη και τη σήμανση των διαδρομών, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «η περιπατητική διαδρομή στον οικισμό Ρωμανός ανακαλύφθηκε στην ουσία από τον σύλλογο και πολίτες της Πάτρας και στη συνέχεια πήρε την πρωτοβουλία ο δήμος, όπου πραγματοποίησε τις απαραίτητες εργασίες».

Όσον αφορά στην ιστορική πεζοπορική διαδρομή ‘Παλαιών Πατρών Γερμανός’, επισημαίνει ότι «φέτος θα γίνει για τρίτη χρονιά εκδήλωση για την ιστορική ανάδειξη του μονοπατιού, όπου ήδη ο δήμος το έχει σημάνει το μονοπάτι μέχρι την περιοχή Ζουμπάτα», ενώ σχετικά με τις διαδρομές γύρω από το Πουρναρόκαστρο, τονίζει ότι «τα μονοπάτια ανακαλύφθηκαν από τη διεύθυνση πρασίνου του δήμου, κατά την διάρκεια της 12χρονης λειτουργίας στην περιοχή του κέντρου περιβαλλοντικής πληροφόρησης Παναχαϊκού όρους».

Ειδικότερα, η πρώτη πεζοπορική διαδρομή, είναι η ιστορική διαδρομή «Παλαιών Πατρών Γερμανού». Πρόκειται, σύμφωνα με την διεύθυνση περιβάλλοντος, για τη διαδρομή που ακολουθούσε για τη μετακίνησή του ο Παλαιών Πατρών Γερμανός από την Πάτρα προς τα Καλάβρυτα και αντίστροφα την περίοδο της Επανάστασης του 1821, ενώ η σήμανση έχει καλύψει μία απόσταση μήκους 15 χιλιομέτρων.

Διαβάστε στο sportin.gr

Στη συγκεκριμένη διαδρομή τοποθετήθηκαν πληροφοριακές πινακίδες με σχετικό χάρτη στο Άνω Πετρωτό, στην τοποθεσία Λογκοβή, στον οικισμό Λατσαίϊκα, στο χωριό Μοίρα Πατρών, στο μνημείο του εθνοϊερομάρτυρα μητροπολίτη Δέρκων Γρηγόριου εκ’ Ζουμπάτας και στην τοποθεσία Ζουμπάτα, όπου εκεί υπάρχει γνωστή πηγή.

Η δεύτερη πεζοπορική διαδρομή είναι γύρω από τον οικισμό Ρωμανός και καλύπτει μία απόσταση μήκους 6,5 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κωνσταντακόπουλο «σημάνθηκε η διαδρομή από τον οικισμό προς τον Πύργο Ρούφου (Πυργοκατοικία από την περίοδο της Τουρκοκρατίας), ο οποίος βρίσκεται στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους, ενώ στις ιστορικές αφηγήσεις του αγώνα του ’21 αναφέρεται ως Ληνός του Χουσεΐναγα».

Πιθανά, όπως προσθέτει, «κτίστηκε επί Τουρκοκρατίας, τον 17ο ή τον 18ο αιώνα, από κάποιον Τούρκο κτηματία, ενώ ταυτίζεται με τον Ληνό του Χουσεΐναγά, όπου στις 6 και 7 Αυγούστου 1821 έγιναν μάχες μεταξύ Ελλήνων, με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, και Τούρκων οι οποίοι είχαν ως ορμητήριό τους τη Μονή Γηροκομείου».

Η ίδια διαδρομή, σύμφωνα με την διεύθυνση περιβάλλοντος, καταλήγει λίγο ψηλότερα στη Ρωμαϊκή Νερομάνα της Πάτρας. Είναι μια από τις πολλές πηγές που τροφοδοτούν τον χείμαρρο Διακονιάρη και από το σημείο αυτό ξεκινά το παλαιό Ρωμαϊκό υδραγωγείο της Πάτρας. Η δεξαμενή έγινε αρχικά με τη μορφή τεχνητού φράγματος και στη συνέχεια, τον 19ο αιώνα, ενσωματώθηκε στη βάση της σύγχρονης δεξαμενής.

Από το σημείο αυτό ξεκινούσε το ρωμαϊκό υδραγωγείο, το οποίο κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Πάτρα.

Επίσης, πολύ κοντά από την ανατολική είσοδο στον οικισμό Ρωμανός υπάρχει το φαράγγι Δέσης ή κατ’ άλλους Μπουντρούμι, και διαρρέεται από παραπόταμο του ρέματος Διακονιάρη.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κωνσταντακόπουλο, «το πρώτο μέρος της διαδρομής ακολουθεί δρομίσκο δίπλα από την πλατιά κοίτη του ρέματος, που είναι πλούσια σε παραποτάμια βλάστηση μέχρι ένα πλάτωμα, το δεύτερο μέρος της διαδρομής ακολουθεί δύσβατη πορεία εντός της κοίτης, ενώ το τρίτο μέρος αρχίζει από εκεί που στενεύει το φαράγγι και οριοθετείται από κάθετες όχθες». 

Η διαδρομή, όπως προσθέτει, καταλήγει σε βραχώδες στένεμα εντός του οποίου υπάρχει ο τριπλός καταρράκτης που έχει νερό σχεδόν όλο τον χρόνο.

Μία τρίτη πεζοπορική διαδρομή που έχει σημανθεί, συνολικού μήκους 8,5 χιλιομέτρων, είναι γύρω από τον οικισμό Πουρναρόκαστρο. Από εκεί ξεκινούν δύο μονοπάτια που οδηγούν προς τα ερείπια του ενετικού κάστρου, το ‘δασάκι Ελεκιστριάνικου χειμάρρου’ και το ανάντη πλατανόδασος, ενώ από το δεύτερο μονοπάτι προς την πηγή Νούτιχι περνά τα τελευταία χρόνια ο αγώνας δρόμου ΔΟΛΥΧΟΣ (Δελφοί – Αρχαία Ολυμπία).

Τέλος, στο Πουρναρόκαστρο Πατρών λειτουργεί με ευθύνη του δήμου Πατρέων, από το 2011 το Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης Παναχαϊκού όρους, το οποίο υποδέχεται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών, κυρίως μαθητών, οι οποίοι ενημερώνονται για τη βιοποικιλότητα και τα άλλα στοιχεία του βουνού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις