Τίτλος του, «Μνήμες και Εικόνες, Περιδιάβαση στην Πάτρα από την Τουρκοκρατία μέχρι σήμερα» - Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 στις 8 μμ στο ξενοδοχείο Αστήρ
Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία (https://www.koinotopia.gr) στο πλαίσιο της προαγωγής του Πολιτισμού και της γνωριμίας με ιστορικές αναφορές στην πόλη της Πάτρας παρουσιάζει μαζί με τις εκδόσεις GOTSIS το νέο βιβλίο της συμπολίτισσας ιστορικού-φιλολόγου Γιώτας Καΐκα-Μαντανίκα με τίτλο «Μνήμες και Εικόνες / Περιδιάβαση στην Πάτρα από την Τουρκοκρατία μέχρι σήμερα». Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 στις 8μμ στο ξενοδοχείο Αστήρ στην οδό Αγ. Ανδρέου και Αράτου.
Με αναφορά στις καταγραφές του βιβλίου θα αφηγηθούν προσωπικά τους βιώματα οι 1) Σεβαστή Σημαντήρη, φιλόλογος, https://sokatzou.blogspot.com 2) Περικλής Μπαλτάς, υπεύθυνος ιστορικού αρχείου Αχαΐα Κλάους 3) Τόνια Ράπτη, ξεναγός, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Αχάια Κλάους 4) Ελένη Τσερεμέγκλη, υπεύθυνη Χαμάμ 5) Αντώνης Γρίμας, μέλος της καθολικής ενορίας 6) Ντίνα Παπάκου, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου "Παναγία η Γηροκομίτισσα’’.
Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Ηλιόπουλος. Θα ακολουθήσει παρέμβαση από τη συγγραφέα και διάλογος με τους παραβρισκόμενους.
Την παρουσίαση του βιβλίου θα κλείσει με μελωδικά ακούσματα η χορωδία της Κοινο_Τοπίας υπό τη διεύθυνση της Λίνας Γερονίκου. Στο πιάνο θα συνοδεύσει η Ελένη Αθανασοπούλου.
Στο βιβλίο της, η Γιώτα Καΐκα-Μαντανίκα μέσα από 4 θεματικές ενότητες (κεφάλαια) μας παρουσιάζει με απλό και κατανοητό τρόπο μια ολιστική πολυεπίπεδη περιγραφή της εξελικτικής διαδικασίας του κοινωνικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Πάτρας το οποίο επέδρασε σε μεγάλο βαθμό στη μορφή της και τη σημερινή της ταυτότητα.
Στο πρώτο κεφάλαιο με τίτλο Πριν από την Επανάσταση-Περίοδος Τουρκοκρατίας αναφέρονται: Το κάστρο, Οι συνοικίες, H εμπορική κίνηση και τα οικήματα στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, Τα τζαμιά, Οι χριστιανικοί ναοί, ’’Εικόνες’’ από την πόλη της Πάτρας και τα περίχωρά της.
Στο δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο Από την τουρκοκρατούμενη Πάτρα στην ελεύθερη (1828-1859) αναφέρονται: Η πόλη τον πρώτο καιρό μετά την απελευθέρωση, Τα παραπήγματα και η ζωή σε αυτά, Τα πρώτα καφενεία, Οι ‘‘ιέρειες’’ της Αφροδίτης, Οι διασκεδάσεις, Απόκριες του 1829, Οι συνοικίες, Το σχέδιο της πόλης των Πατρών, Η Πάτρα και ο Σταμάτης Βούλγαρης, Οι δρόμοι, Οι στοές, Οι πλατείες και η δημόσια αγορά, Τα δημόσια καταστήματα, Οι εκκλησίες, Έργα κοινής ωφέλειας, Οι εθνικές γαίες, Οι οικοδομικές εργασίες, Μια πόλη ‘‘ευρωπαϊκή’’ αρχίζει να χτίζεται, Το λιμάνι, Τα λοιμοκαθαρτήρια, Περιγραφή της Πάτρας από τους ξένους.
Στο τρίτο κεφάλαιο με τίτλο Η περίοδος της μεγάλης ακμής (1860-1900) αναφέρονται: Η πόλη βάζει τα θεμέλια της, Τα ‘‘ανάκτορα’’ της πόλης, Το θέατρο Απόλλων και άλλοι χώροι διασκέδασης, Ο καραγκιόζης, Η ύδρευση, Η υγιεινή, Τα λουτρά, Το χαμάμ, Η αποχέτευση, Οι πλατείες της κάτω πόλης, Η εκπαίδευση, Το ρωμαϊκό Ωδείο, Η εμπορική κίνηση, Η αγορά Αργύρη, Τα λιμενικά έργα, Οι σιδηρόδρομοι, Η ‘‘βιομηχανική ζώνη’’ τον 19ο αιώνα και τα προβλήματα, Ο φωτισμός, Η επίσκεψη του Παναγιώτη Χιώτη στην Πάτρα, Οι ξένες κοινότητες.
Στο τέταρτο κεφάλαιο με τίτλο Η Πάτρα στον 20ο και στις αρχές του 21ου αιώνα (1901-2020) αναφέρονται: Ο ηλεκτροφωτισμός, Οι τροχιόδρομοι, Η μετανάστευση, Οι πρόσφυγες, Ο πόλεμος 1940-1944, Οι φυλακές Μαργαρίτη, Η Πάτρα μετά το B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Η ίδρυση του Πανεπιστημίου, Η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.
*Η Γιώτα Καΐκα-Μαντανίκα έχει γεννηθεί στην Πάτρα. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε ως καθηγήτρια στη Μέση Εκπαίδευση επί 22 έτη. Ασχολείται επί σειρά ετών με την κοινωνική ιστορία της Πάτρας.
Η οικία Φραγκόπουλου.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr