Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Ακρίβεια: «Καίνε» οι τιμές στα παγωτά - Πόσο έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με πέρυσι

Ακρίβεια: «Καίνε» οι τιμές στα παγωτά - ...

Μέσα στο γενικό κλίμα ακρίβειας και ανατιμήσεων δεν… γλίτωσε ούτε η πιο δροσιστική απόλαυση του καλοκαιριού

«Τσουρουφλίζουν» οι τιμές στα παγωτά. Μέσα στο γενικό κλίμα ακρίβειας και ανατιμήσεων δεν… γλίτωσε ούτε η πιο δροσιστική απόλαυση του καλοκαιριού.

Και όσο η ζήτηση αυξάνεται λόγω ζέστης και θέρους, οι τιμές έχουν πάρει την… ανιούσα. Κάνοντας ένα crash test των τιμών πέρυσι και φέτος σε ορισμένα από τα πιο γνωστά παγωτά, το κόστος είναι αυξημένο.

Παγωτό κυπελάκι που το 2022 πωλείτο έναντι 1,40 ευρώ, το 2023 πωλείται έναντι 2 ευρώ.

 Οικογενειακή συσκευασία παγωτού με γεύσεις που δίνει δώρο και κάποια συγκεκριμένη ποσότητα, πέρυσι την αγόραζαν οι καταναλωτές 9,80 ευρώ και φέτος την αγοράζουν με 14,89 ευρώ.

 Παγωτό πύραυλος από 2,50 ευρώ το 2022 πωλείται έναν χρόνο αργότερα στα 3,20 ευρώ, δηλ. κατά 0,70 ευρώ ακριβότερα.

 Κυπελάκι γνωστής μάρκας από 2,50 ευρώ έχει «ανέβει» στα 3,50 ευρώ, δηλ. 1 ευρώ ακριβότερα.

 Παγωτό ξυλάκι γρανίτα από 0,90 ευρώ πωλείται το 2023 στα 1,30 ευρώ.

 

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολος Ραυτόπουλος τόνισε ότι «οι τιμές των παγωτών φέτος έχουν αυξηθεί κατά 30%-40% μεσοσταθμικά σε σχέση με πέρυσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή σε ένα ξυλάκι γρανίτα έχει αυξηθεί κατά 44,44% και εκείνη σε κυπελάκι κατά 40%».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα παγωτά παρασκευάζονται ως επί το πλείστον με σκόνη γάλακτος άρα δεν μπορούν κάποιοι να χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για την αύξηση της τιμής, τις ανατιμήσεις στο γάλα. Χρησιμοποιούν γάλα κυρίως τα εργαστήρια που παράγουν παγωτό, ενώ οι βιομηχανίες συνήθως το παρασκευάζουν με συμπυκνώματα και σκόνη γάλακτος. Επίσης έχουν διογκωτικά που καθιστούν ένα παγωτό πιο μεγάλο. Για παράδειγμα, βλέπετε ένα παγωτό που είναι 260 γραμμάρια και νομίζεις ότι είναι περισσότερο από 500 γραμμάρια. Είναι τα διογκωτικά που το… φουσκώνουν».

Ο κ. Ραυτόπουλος είπε ότι αν αναλογιστεί κανείς πως «ένα κυπελάκι ή ένας πύραυλος έχει φτάσει τα 3,5 ευρώ, μια 4μελής οικογένεια θέλει κοντά στα 14 ευρώ  για το παγωτό της.

Ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ υποστηρίζει ότι πρόκειται για αισχροκέρδεια γιατί «τον Νοέμβριο του 2022 ο κτηνοτρόφος πουλούσε στην βιομηχανία το γάλα μεσοσταθμικά στα 0,61 ευρώ. Τον Απρίλιο του 2023 το πουλά μεσοσταθμικά στα 0,47 ευρώ. Δηλ. ο κτηνοτρόφος πουλά φθηνότερα κατά 23%. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν το παγωτό να έχει αύξηση 40%; Αν αυτό το +/_ 63% δεν είναι αισχροκέρδεια τότε τι είναι;”

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις