Οι τιμές στα τρόφιμα έχουν αυξηθεί περισσότερο από 19% σε ετήσια βάση στη Βρετανία
Σχέδια για τη συγκράτηση των τιμών σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί και το γάλα, από μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου, με την εφαρμογή πλαφόν, επεξεργάζεται η βρετανική κυβέρνηση, καθώς το κόστος των τροφίμων πλήττει καίρια τα νοικοκυριά, με τις ανατιμήσεις να φτάνουν σε διψήφια ποσοστά, όπως γράφει η «The Telegraph».
Ωστόσο, σε ερώτηση για τον έλεγχο των τιμών, ο υπουργός Υγείας, Στιβ Μπάρκλεϊ δήλωσε σήμερα στην τηλεόραση του BBC ότι «δεν το έχει κατανοήσει».
Το γραφείο του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ φέρεται να βρίσκεται σε συνομιλίες με τα σούπερ μάρκετ για την επίτευξη μιας συμφωνίας, που θα είναι παρόμοια με αυτή που επιτεύχθηκε στη Γαλλία, όπου οι μεγαλύτεροι πωλητές λιανικής χρεώνουν “στη χαμηλότερη δυνατή τιμή”, όπως ανέφερε χθες η ίδια εφημερίδα.
Το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Reuters για το σχολιασμό της δημοσιογραφικής αναφοράς, ενώ η εφημερίδα επικαλέστηκε πηγές εντός της κυβέρνησης.
Υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στη Δυτική Ευρώπη η Βρετανία
Η Βρετανία έχει το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στη Δυτική Ευρώπη για τα τρόφιμα, με τις τιμές να αυξάνονται περισσότερο από 19% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, το υψηλότερο ποσοστό από τη δεκαετία του 1970. Οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών έχουν επίσης πιεστεί από τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, ενώ το κόστος αγοράς τροφίμων δίνει τη χαριστική βολή.
Μεγάλα σούπερ μάρκετ όπως η Tesco και η Sainsbury’s έχουν ανακοινώσει περικοπές τιμών σε ορισμένα είδη τροφίμων τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής (BRC), η οποία εκπροσωπεί όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κατηγόρησε τον νέο κανονισμό της κυβέρνησης για πολλά από τα κόστη και την καλεί να απλοποιήσει τους κανόνες, «αντί να επαναφέρει τους ελέγχους τιμών του 1970».
«Κάτι τέτοιο δεν θα κάνει καμία διαφορά στις τιμές. Οι υψηλές τιμές των τροφίμων είναι άμεσο αποτέλεσμα του αυξανόμενου κόστους ενέργειας, μεταφοράς και εργασίας, καθώς και υψηλότερων τιμών που καταβάλλονται στους παραγωγούς τροφίμων και τους αγρότες», δήλωσε ο Andrew Opie της BRC.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ερευνητές του London School of Economics (LSE), το κόστος των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε εκτοξευθεί κατά 25% από το 2019, υπολόγισαν οι ερευνητές, αλλά αν δεν υπήρχαν οι εμπορικοί περιορισμοί μετά το Brexit, τότε αυτή η αύξηση θα ήταν μόνο 17% – σχεδόν κατά ένα τρίτο χαμηλότερη.
Πηγή: Ot.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr