Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ανησυχία για τους μεγάλους πληθυσμούς κορακιών στην Ελλάδα

Ανησυχία για τους μεγάλους πληθυσμούς κο...

Τι λένε οι ειδικοί - Κίνδυνοι για την υγεία και προβλήματα σε καλλιέργειες

Τεράστια προβλήματα δημιουργούν οι μεγάλοι πληθυσμοί κορακοειδών σε ολόκληρο τον αστικό ιστό της Θεσσαλία αλλά και σε άλλες καμπίσιες περιοχές της χώρας, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει επιλεγεί από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας κάποια λύση για την αντιμετώπισή του.

Ειδικότερα και όπως αναφέρει  ο δασολόγος – περιβαλλοντολόγος και εξειδικευμένος σε θέματα οικολογίας και διαχείρισης περιβάλλοντος άγριας πανίδας, Βασίλης Μποντζώρλος, ιδίως στην Καρδίτσα αλλά και στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, οι υψηλοί πληθυσμοί κορακοειδών, εκτός από την όχληση που προκαλούν στους κατοίκους, εγκυμονούν κινδύνους και για τη δημόσια υγεία, αφού σημεία που συναθροίζονται πολίτες, γεμίζουν με τα περιττώματά τους.

Επίσης, τα κορακοειδή δημιουργούν προβλήματα και στις καλλιέργειες, αφού καταστρέφουν τους σπόρους, ενώ συνηθίζουν να εκδιώχνουν από τις περιοχές τους άλλα πτηνά, τα οποία μπορεί να ανήκουν ακόμα και σε προστατευόμενα είδη.

 «Είναι γεγονός ότι δύο-τρία είδη κορακοειδών εντοπίζονται πολύ συχνά στο αστικό περιβάλλον αρκετών περιοχών και δημιουργούν προβλήματα. Τα περιττώματά τους είναι ένα από αυτά, αφού εκτός από αντιαισθητικό θέαμα και την έντονη μυρωδιά, υπάρχει κίνδυνος και για την υγεία των κατοίκων. Επίσης, τρώνε σπόρους, με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα στις καλλιέργειες αλλά και σε μπαχτσέδες, ενώ συνηθίζουν να χαλάνε φωλιές και να καταστρέφουν αυγά άλλων ειδών. Συνηθίζουν να εκδιώχνουν από την περιοχή τους άλλα είδη, κάποια από τα οποία μπορεί να είναι προστατευόμενα», λέει  ο κ. Μποντζώρλος.

Πανέξυπνα πουλιά

Κατά τον ίδιο, τα κορακοειδή είναι πανέξυπνα και κοινωνικά πουλιά και έχουν τη δυνατότητα να επιβιώνουν με ευκολία. Επίσης, το γεγονός ότι είναι πανφάγα και άρα δεν έχουν πρόβλημα στην εξεύρεση τροφής καθώς και το ότι δεν έχουν φυσικούς εχθρούς, συμβάλει στο να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς ο πληθυσμός τους.

«Είναι σημαντικό να γίνει καταγραφή των πληθυσμών τους και να εξευρεθούν τρόποι διαχείρισής του. Αυτήν τη στιγμή γίνεται προσπάθεια για την εξεύρεση πιθανών λύσεων αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στην υιοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων. Για παράδειγμα, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας υπάλληλος του δήμου προσπαθεί να διώξει τα κοράκια χρησιμοποιώντας άλλα αρπακτικά, αλλά αυτό είναι ημίμετρο. Διώχνει τα κοράκια από την κεντρική πλατεία, όμως, αυτά συγκεντρώνονται σε άλλες περιοχές της πόλης, όπου δημιουργούν τα ίδια προβλήματα. Και στην Καρδίτσα υπάρχει μεγάλο ζήτημα με τα κορακοειδή, ενώ οι κάργιες δημιουργούν προβλήματα σε ολόκληρη τη Θεσσαλία», τονίζει ο κ. Μποντζώρλος.

Επιστήμονες αναφέρουν r ότι, δυστυχώς, οι αποτελεσματικότερες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα κορακοειδή στον αστικό ιστό θα ήταν αυτές προς την κατεύθυνση της μείωσης του πληθυσμού τους. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι αυτές οι επιλογές δε θα ήταν ευχάριστες σε μεγάλο μέρος του κοινωνικού συνόλου. Τονίζουν ακόμα ότι η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει τη με βίαιο τρόπο μείωση του πληθυσμού κάποιου πτηνού ή ζώου.

Να σημειωθεί ότι τέτοιες σκληρές και απάνθρωπες πρακτικές ακολουθούνται σε κάποιες άλλες χώρες, όπως στην Κύπρο όπου τοποθετούνται παγίδες για κορακοειδή και στη συνέχεια τα θανατώνουν αλλά και στο Ισραήλ όπου με εντολή του αρμόδιου υπουργείου στην αγροτική ύπαιθρο συνεργεία λαδώνουν τα αυγά των κορακοειδών και καταστρέφουν τις φωλιές τους.

Πηγή:ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις