«Αυτό που μένει και θα διαπιστωθεί και φέτος είναι η υπερπροσπάθεια, το φιλότιμο, και ο υψηλός επαγγελματισμός των πυροσβεστών»
Ως εξαιρετικά δύσκολη περιγράφεται από τον πρόεδρο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Βασίλη Φερτάκη, η αντιπυρική περίοδος στην Αχαΐα εξαιτίας των ελλείψεων που καταγράφονται.
Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr, «διανύουμε το δεύτερο 10ημερο του δεύτερου μήνα της αντιπυρικής περιόδου. Η καρδιά όμως της αντιπυρικής περιόδου βρίσκεται μπροστά μας, από αρχές Ιουλίου μέχρι και αρχές Σεπτεμβρίου. Το βασικότερο όλων είναι η έλλειψη μόνιμου προσωπικού. Τα τέσσερα χρόνια στο νομό Αχαΐας η κατανομή της δύναμης μεσαίων στελεχών πρώτης γραμμής έχει μειωθεί κατά 125 άτομα. Ήμασταν λίγοι, είμαστε ακόμα λιγότεροι σε μία περιοχή υψηλής επικινδυνότητας όπως είναι ο νομός μας και η Περιφέρειά μας.
Διεκδικούμε για την Πάτρα τον κεντρικό σταθμό που από εδώ ξεκινάνε δυνάμεις για όλη την περιφέρεια και όχι μόνο. Υπόσχονται πυροσβεστικό σταθμό στην περιοχή μας αλλά ακόμα δεν έχει προχωρήσει. Αν στην Πάτρα είχε ανοίξει δεύτερος σταθμός και είχε επανδρωθεί με προσωπικό και οχήματα, θα ήταν πολύ υψηλότερη η επιχειρησιακή δυνατότητα όχι μόνο του νομού αλλά και της Περιφέρειας και γενικότερα. Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα.
Ένα άλλο επιβαρυντικό στοιχείο είναι ο μέσος όρος ηλικίας των μόνιμων πυροσβεστών που πλέον ξεπερνά τα 49 έτη. Επίσης έχουμε πολλά διαπιστωμένα προβλήματα σε επίπεδο μηχανολογικού εξοπλισμού, πυροσβεστικών οχημάτων και μέσων. Έγινε μία ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια, πρόκειται για 28 υδροφόρα οχήματα που όμως ήταν για όλες τις υπηρεσίες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Υπήρξε ενίσχυση αλλά δε λύθηκε το πρόβλημα. Υπάρχουν οχήματα πρώτης γραμμής που είναι 20, 25 και 30 ετών τα οποία είναι δύσκολο να συντηρηθούν και με υψηλό κόστος συντήρησης λόγω παλαιότητας.
Παρατηρείται πρόβλημα στα δασικά οχήματα πρώτης γραμμής αλλά και στα οχήματα που ανεβαίνουν σε αστικό και δασικό κομμάτι. Ταυτόχρονα υπάρχει πρόβλημα και με τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
Υπάρχουν πυροσβέστες που μένουν πάνω από 24 ώρες σε μία φωτιά και γυρνάνε σπίτι μετά από 30-35 ώρες. Προβλήματα υπάρχουν και στον ατομικό εξοπλισμό και κυρίως σε δασικά άρβυλα πυροσβεστών. Η κατάσταση γενικότερα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Καταφέραμε να γίνει αύξηση οργανικής δύναμης αλλά έγινε μόνο στα χαρτιά. Δεν έγιναν προσλήψεις. Μπροστά μας έχουμε μια αντιπυρική με πολλά διαπιστωμένα προβλήματα.
Αυτό που μένει και θα διαπιστωθεί και φέτος είναι η υπερπροσπάθεια, το φιλότιμο, και ο υψηλός επαγγελματισμός των πυροσβεστών. Αυτό που θα καταγραφεί και φέτος είναι οι πολλές ώρες εργασίες πέραν του κανονικού που θα είναι απλήρωτες. Γι΄ αυτό κινηθήκαμε και δικαστικά και ήδη έχουμε την πρώτη απόφαση που μας δικαιώνει απόλυτα ως προς την αποζημίωση της εργασίας πέραν του κανονικού. Στην πρώτη απόφαση που βγήκε καθορίζεται μάλιστα ύψος αποζημίωσης ανά 8ωρο τα 40 ευρώ».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr