Παραμένει η ένταση μετά τον θάνατο του 17χρονου
Η Γαλλία παραμένει στις φλόγες και βίωσε για τρίτο συνεχόμενο βράδυ σκηνές χάους και επεισοδίων σε αρκετές πόλεις της τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, μετά τον θάνατο εφήβου σε προάστιο του Παρισιού από σφαίρα αστυνομικού.
Σε βάρος του αστυνομικού απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Ο Ναέλ, 17 ετών, σκοτώθηκε από σφαίρα που τον χτύπησε στον θώρακα κατά τη διάρκεια ελέγχου από δυο μοτοσικλετιστές της αστυνομίας, αφού «αρνήθηκε να υπακούσει», στη Ναντέρ, δυτικό προάστιο της πρωτεύουσας της Γαλλίας, του Παρισιού, κάτι που προκάλεσε τη λαϊκή οργή και προκάλεσε κύμα μεγάλων επεισοδίων.
Στη Γαλλία, το όριο ηλικίας για την απόκτηση άδειας οδήγησης είναι τα 18 έτη.
Όπως δείχνει βίντεο την αυθεντικότητα του οποίου επαλήθευσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και άλλα ΜΜΕ, ο ένας από τους αστυνομικούς τον σημάδεψε με το υπηρεσιακό του όπλο, κατόπιν τον πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής.
Ο θάνατος του εφήβου είχε ήδη πυροδοτήσει ταραχές για δύο νύχτες, κυρίως στα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας, και το σενάριο επαναλήφθηκε τη νύχτα, παρά την πορεία που έγινε χθες Πέμπτη και οι αρχές εξέφραζαν ελπίδες πως θα ηρεμούσε τα πνεύματα.
Ως τις 02:30 [σ.σ. τοπική ώρα· 03:30 ώρα Ελλάδας], οι δυνάμεις επιβολής της τάξης είχαν προχωρήσει σε τουλάχιστον 328 προσαγωγές σε εθνική κλίμακα, σύμφωνα με το περιβάλλον του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.
Η μητέρα του θύματος, πάνω σε αυτοκίνητο, φορώντας μπλουζάκι με το σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ», ήταν στην κεφαλή της πορείας που ξεκίνησε από τη Ναντέρ, με τη συμμετοχή περίπου 6.200 ανθρώπων, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην αστυνομία. Η πορεία πήγε ως τον τόπο της τραγωδίας, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Όμως η διαδήλωσε ολοκληρώθηκε με σύγχυση, επεισόδια, ρίψεις δακρυγόνων και πυροτεχνημάτων, κάποιες πυρκαγιές κι ένα ακίνητο να καταστρέφεται. Τουλάχιστο ένα υποκατάστημα τράπεζας υπέστη μεγάλες υλικές φθορές και οχήματα πυρπολήθηκαν.
Κίνδυνος «γενίκευσης»
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της υπηρεσίας πληροφοριών, στο οποίο αναφέρθηκε αστυνομική πηγή του AFP, τα βίαια επεισόδια ενδέχεται να «γενικευτούν» τα «επόμενα βράδια», με «στοχευμένες ενέργειες εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης, συμβόλων του κράτους ή της κρατικής εξουσίας».
Στο Πο (νοτιοδυτικά) κυρίως, εκσφενδονίστηκε κοκτέιλ μολότοφ εναντίον αστυνομικού τμήματος.
Στο ίδιο το Παρίσι, στις περίφημες Αλ [σ.σ. Halles, η ιστορική κεντρική αγορά τροφίμων της μεγαλούπολης], καθώς και στην οδό Ριβολί, που οδηγεί στο μουσείο του Λούβρου, ορισμένα καταστήματα «βανδαλίστηκαν», «λεηλατήθηκαν» και «πυρπολήθηκαν», διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός της γαλλικής αστυνομίας.
Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας
Τουλάχιστον τρεις δήμοι κοντά στην πρωτεύουσα αποφάσισαν να κηρύξουν απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, ως και πολυήμερη, στο σύνολο της επικράτειάς τους ή σε κάποιες συνοικίας, για όλους ή μόνο τους ανήλικους.
Ο δήμος της Κλαμάρ και της Κομπιέν επέβαλαν έτσι απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 06:00 [22:00-07:00 ώρες Ελλάδας].
Στη Λίλη (βόρεια), δημαρχείο λαϊκής νότιας συνοικίας πυρπολήθηκε και άλλο ένα, σε ανατολικό προάστιο της πόλης, υπέστη υλικές φθορές.
Στα προάστια του Παρισιού, λεωφορεία και τραμ σταμάτησαν να κυκλοφορούν χθες στις 21:00 [22:00].
Ο υπουργός Εσωτερικών Νταρμανέν είχε αναγγείλει νωρίτερα χθες πως θα κινητοποιούνταν 40.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, οι 5.000 στο Παρίσι, έναντι 2.000 την προηγουμένη.
Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην αστυνομία, η RAID και η GIGN, μονάδες των ειδικών δυνάμεων αντίστοιχα της αστυνομίας και της χωροφυλακής, αναπτύχθηκαν σε μεγάλες πόλεις όπως η Τουλούζη (νοτιοδυτικά), η Μασσαλία (νοτιοανατολικά), η Λιόν (νοτιοανατολικά), η Λίλη (βόρεια) και η Μπορντό (νοτιοδυτικά).
Απαγγελία κατηγοριών
Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε πως η επιβολή εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως απαιτούν φωνές που υψώθηκαν στην άκρα δεξιά, είναι «επιλογή που δεν εξετάζεται σήμερα».
Η υπόθεση αναζωπύρωσε τη δημόσια συζήτηση για το πώς δρουν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στη Γαλλία: το 2022, καταγράφτηκαν 13 θάνατοι κατά τη διάρκεια ελέγχων της αστυνομίας σε δρόμους έπειτα από «άρνηση συμμόρφωσης», αριθμός άνευ προηγουμένου στη χώρα.
«Δεν είμαι οργισμένη με την αστυνομία, δεν είμαι οργισμένη παρά εναντίον ενός ανθρώπου: αυτού που πήρε τη ζωή του γιου μου», είπε η Μ.Μ., η μητέρα του Ναέλ, σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε χθες βράδυ από το τηλεοπτικό δίκτυο France 5.
Η εισαγγελία «θεωρεί ότι δεν συνέτρεχαν» συνθήκες οι οποίες θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν «την οπλοχρησία» του αστυνομικού που πυροβόλησε τον έφηβο, τόνισε χθες το πρωί ο εισαγγελέας της Ναντέρ, ο Πασκάλ Πρας.
Ζήτησε συγγνώμη
«Τα πρώτα» και «τα τελευταία» λόγια του αστυνομικού, που παραμένει προφυλακισμένος, είναι πως ζητάει συγγνώμη από την οικογένεια, δήλωσε χθες ο συνήγορός του Λοράν-Φρανκ Γενάρ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, επιμένοντας στο ότι ο εντολέας του «δεν ήθελε να σκοτώσει».
Σε βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία και διατάχθηκε να παραμείνει προφυλακισμένος, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.
Η τραγωδία έγινε κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας στο όχημα που οδηγούσε ο Ναέλ, γνωστός στη δικαιοσύνη διότι είχε «αρνηθεί να υπακούσει» σε εντολή οργάνου της τάξης και στο παρελθόν και για παραβάσεων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Επρόκειτο να προσαχθεί σε δικαστήριο ανηλίκων τον Σεπτέμβριο.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr