Η ορκωμοσία των βουλευτών, οι προγραμματικές και η πρώτη σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης
Στη Βουλή, θα είναι στραμμένα τα βλέμματα αυτή την εβδομάδα, καθώς τη Δευτέρα, 3 Ιουλίου στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών των 8 κομμάτων που εξελέγησαν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Την Τρίτη 4 Ιουλίου θα γίνει η εκλογή προεδρείου ενώ την Πέμπτη 6 Ιουλίου θα ξεκινήσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 8 Ιουλίου, οπότε η κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.
Μια συζήτηση στην οποία αναμένεται να υπάρξει η πρώτη σύγκρουση κορυφής κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, και εδώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πρόσωπο που θα ηγείται της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, απ’ τη στιγμή, που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τη Δευτέρα, μετά την ορκωμοσία στη Βουλή, θα συνεδριάσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εκλέξουν τον μεταβατικό ή τη μεταβατική επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.Οι πιθανότητες «δίνουν» την Όλγα Γεροβασίλη, που είναι έμπειρο στέλεχος, έχει στενή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και καλούς διαύλους επικοινωνίας με τα εσωκομματικά «ρεύματα».
Οι προτεραιότητες
Η ομιλία Μητσοτάκη στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, δεν θα αποτελείται από έναν μακρύ κατάλογο μέτρων, αλλά θα έχει έντονο ιδεολογικό πρόσημο, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Δεν αποκλείεται ωστόσο να ανακοινώσει κάποια μέτρα που σχετίζονται με την ακρίβεια και τη «στήριξη των ευάλωτων», που ωστόσο αρκετοί έχουν χαρακτηρίσει ως μέτρα – ασπιρίνες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έχει πει ότι η κυβέρνηση δεν θα αρκεστεί στο “καλάθι του νοικοκυριού“. «Ναι, το “Καλάθι του Νοικοκυριού” θα συνεχιστεί για ακόμα έξι μήνες, γιατί ήταν ένα επιτυχημένο μέτρο το οποίο έδωσε πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές. Δεν θα αρκεστούμε μόνο εκεί, θα περιμένετε τις προγραμματικές δηλώσεις μου στη Βουλή, όπου θα μπορώ να είμαι πιο συγκεκριμένος» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Το στίγμα για την επόμενη τετραετία το έδωσε και κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, όπου είπε πως το σχέδιο της Ν.Δ. συνοψίζεται σε τέσσερις άξονες: καλύτεροι μισθοί, καλύτερη υγεία, καλύτερο κράτος και καλύτερη ζωή σε μία ισχυρή Ελλάδα. Είπε ακόμη πως το πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι πλούσιο και ευρύ και θα αναλυθεί εκτενώς στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Παράλληλα, μίλησε για την κάλυψη κάποιων «πολύ επίκαιρων, έκτακτων κοινωνικών αναγκών», αναφερόμενος ενδεικτικά στην ίδρυση «μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, ώστε αυτά να μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα – ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές – με τη συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού τόσο από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και από την Πυροσβεστική».
Αναφερόμενος στους μπλε φακέλους που παραδόθηκαν στους υπουργούς είπε πως περιλαμβάνουν όλες τις προτεραιότητες ανά χαρτοφυλάκιο. Συνολικά περιλαμβάνονται σε αυτούς περίπου 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις με ορίζοντα τετραετίας.
Οι αντιδράσεις
Τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, προκάλεσαν την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για «κρυφή ατζέντα» στην Υγεία.
Με δεδομένο ότι το κόστος πλήρους στελέχωσης του ΕΚΑΒ είναι μερικές δεκάδες εκατομμύρια, ανέφερε μάλιστα η Κουμουνδούρου, «το κίνητρο του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να είναι δημοσιονομικό. Απλά ετοιμάζει την είσοδο ιδιωτών και στο ΕΚΑΒ και μέχρι τότε θέλει να καλύψει τα κενά, δημιουργώντας άλλα κενά στην Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ έθεσε μία σειρά «αναπάντητων» ερωτημάτων, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το πώς θα κάνει πράξη η κυβέρνηση «την αύξηση των μισθών κατά 25%, όταν στο μεσοπρόθεσμο προβλέπουν 13%», αλλά και το πώς θα αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό των κερδών «και την ασυδοσία των κερδοσκόπων, που αυξάνουν μήνα το μήνα τις τιμές των τροφίμων, αλλά παράλληλα και τα έσοδα του Δημοσίου».
Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως η κύρια ατζέντα της ΝΔ είναι η «υλοποίηση των αντιλαϊκών όρων και προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης, που κάθε άλλο παρά οδηγούν σε «καλύτερους μισθούς, υγεία και κράτος» προς όφελος του λαού». Παράλληλα, το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την προώθηση των ΣΔΙΤ στον τομέα της Υγείας, κάτι που ενδεχομένως να επιδεινώσει τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr