Η αποτέφρωση με νερό διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες
Η μεγαλύτερη εταιρεία τελετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρόκειται να φέρει μια «επανάσταση» στη «βιομηχανία» των τελετών με την εισαγωγή μιας φιλικής προς το περιβάλλον μεθόδου ταφής, γνωστής ως αποτέφρωση με νερό ή αλκαλική υδρόλυση.
Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση, που αναφέρεται επίσης και ως “resomation” (ανάπλαση), χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό νερού και υδροξειδίου του καλίου για τη διάσπαση των ανθρώπινων υπολειμμάτων. Έρευνες υποδηλώνουν ότι η μέθοδος είναι μια σημαντικά πιο βιώσιμη επιλογή, καθώς αποφεύγεται η απελευθέρωση τοξικών αερίων, ατμοσφαιρικών ρύπων και ρυπογόνων υγρών, όπως αναφέρει το BBC.
Η αποτέφρωση με νερό διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες, περιλαμβάνει την τοποθέτηση του νεκρού σε μια βιοδιασπώμενη σακούλα μέσα σε ένα δοχείο γεμάτο με νερό υπό πίεση και με μια μικρή ποσότητα υδροξειδίου του καλίου στους 160 βαθμούς. Αυτό μετατρέπει ιστούς και κύτταρα σε ένα υδατικό διάλυμα μικρομορίων, μέσα στον 6ωρο κύκλο. Αυτή η πρωτοποριακή μέθοδος έχει παρομοιαστεί με μια κηδεία «βρασμό στον σάκο», όπως περιγράφεται από τον Guardian.
Αν και η αποτέφρωσημε νερό είναι σχετικά νέα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει ήδη αποκτήσει δημοτικότητα σε αρκετές χώρες όπως ο Καναδάς, η Νότια Αφρική και πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, ο αρχιεπίσκοπος Desmond Tutu, ο ακτιβιστής κατά του απαρτχάιντ, ο οποίος πέθανε το 2021 είχε επιλέξει το “resomation” για τη δική του κηδεία.
Η Co-op Funeralcare ισχυρίζεται ότι αυτή η διαδικασία παράγει 1/3 λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους αποτέφρωσης, ενώ χρησιμοποιεί μόνο το 1/7 της ενέργειας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, του ομίλου CDS, μιας εταιρείας συμβούλων για τα κρεματόρια, μια τυπική αποτέφρωση απελευθερώνει επί του παρόντος 245 κιλά άνθρακα, με αποτέλεσμα ετήσιο αντίκτυπο άνθρακα 115.150 τόνων μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ισοδυναμεί με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 65.000 νοικοκυριών.
Η εταιρεία ύδρευσης Northumbrian Water έχει δώσει έγκριση ώστε τα νερά που προκύπτουν από την αποτέφρωση να επιστρέφουν στο αποχετευτικό δίκτυο ως «εμπορικά λύματα» – με την ίδια άδεια που χρησιμοποιούν και τα δημόσια πλυντήρια. «Είμαστε σίγουροι ότι η απόρριψη δεν θα έχει αντίκτυπο στις διαδικασίες επεξεργασίας των λυμάτων μας» δηλώνει η εταιρεία.
Η Co-op, η οποία αναλαμβάνει περισσότερες από 93.000 κηδείες κάθε χρόνο, δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με ειδικούς σε θέματα βιωσιμότητας και με τον ακαδημαϊκό κόσμο για να επικυρώσει περαιτέρω την υπάρχουσα έρευνα κατά τη διάρκεια λειτουργίας του αρχικού πιλότου της. Ανέφερε επίσης, ότι οι πιλοτικές τοποθεσίες θα ανακοινωθούν αργότερα φέτος με την πρόθεση να επεκταθεί η υπηρεσία σε όλους τους πελάτες Co-op.
Πηγή:dikaiologitika
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr