Στον τελικό της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, προκρίθηκε η ομάδα Teamwork Happiness μαθητών του 50ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας
Στον τελικό της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, προκρίθηκε η ομάδα Teamwork Happiness μαθητών του 50ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας, που κατόρθωσε να κατακτήσει την πρώτη θέση στην κατηγορία RoboMission Δημοτικού φέρνοντας για άλλη μια φορά την πρωτιά στην Πάτρα.
Ο τελικός θα διεξαχθεί στην Πόλη του Παναμά από 7 έως 9 Νοεμβρίου 2023, στον οποίο θα συμμετάσχουν πάνω από 100 χώρες.
Το ρομπότ της πατρινής ομάδας, ολοκλήρωσε την δοκιμασία του Πανελλήνιου διαγωνισμού με τη μεγαλύτερη βαθμολογία από όλες τις ομάδες που συμμετείχαν, κατορθώνοντας ταυτόχρονα και ρεκόρ χρόνου.
Τα μαθήματα και η προετοιμασία ήταν μια πρωτοβουλία του Ανέστη Βοβού, εκπαιδευτικού πληροφορικής, ο οποίος εξηγεί στο thebest.gr πως έφτασε η πατρινή ομάδα των Βασιλείας Καραγεωργοπούλου, Γεράσιμου-Μπάντερ Θάμπετ και της Αριάδνης Βοβού να συμμετάσχει στην Ολυμπιάδα: «Φτιάξαμε μια ομάδα τριών ατόμων, ξεκινώντας τα μαθήματα τον Σεπτέμβρη. Κάναμε βασικά πράγματα για να μάθουν, τι είναι η ρομποτική, πως λειτουργεί, πως προγραμματίζουμε την κεντρική μονάδα επεξεργασίας του ρομπότ και σιγά σιγά ανεβαίναμε επίπεδο. Το Γενάρη βγήκαν τα θέματα της Ολυμπιάδας, που είναι πολύ δύσκολα και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσεις να τα λύσεις και αρχίσαμε να τα δουλεύουμε. Όταν έκλεισαν τα σχολεία, ανεβάσαμε ταχύτητα και κάναμε ολοήμερο μάθημα, ξεκινούσαμε από τις 8 το πρωί και τελειώναμε το βράδυ. Κουράστηκαν τα παιδιά αλλά εκ του αποτελέσματος άξιζε τον κόπο τους».
Τι ήταν όμως, το ρομπότ, που έφτιαξαν τα παιδιά και τους έδωσε την πρόκριση; «Φέτος η δοκιμασία, είχε τίτλο «Connecting the world» και το θέμα ήταν η βοήθεια σε οικολογικά προβλήματα. Αναπαριστούσε μια θαλάσσια περιοχή, στην οποία υπήρχαν κοραλλιογενής ύφαλοι, που χρειάζονταν μεταμόσχευση κοραλλιών για να ανακάμψουν, δηλαδή το ρομπότ έπρεπε να φυτέψει τα καινούργια κοράλλια, ώστε να αναπτυχθούν. Επίσης, μια φάλαινα, η οποία είχε ξεφύγει και βρισκόταν σε κοραλλιογενή περιοχή και έπρεπε να μεταφερθεί σε ένα χώρο επίβλεψης-καταφύγιο φαλαινών. Τέλος, το ρομπότ έπρεπε από έξι πλοία που υπήρχαν στην πίστα, να πάρει τέσσερα απόβλητα που έπρεπε να τα μεταφέρει στην κατάλληλη περιοχή ανακύκλωσης και μετά το ρομπότ να τερματίσει» περιγράφει ο κ. Βοβός.
Το βίντεο με το ρομπότ να εκτελεί άψογα την φετινή δοκιμασία της Ολυμπιάδας μπορείτε να το δείτε εδώ:
Πρόκειται για μια προσπάθεια, που ξεκίνησε το 2012, ο πατρινός εκπαιδευτικός. «Γυρνώντας το χρόνο πίσω, εκεί που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, το 2012, ζητούσα από τα παιδιά του σχολείου που υπηρετούσα, όσα θέλουν μετά το σχόλασμα κάθε Παρασκευή, να μένουν παραπάνω και να τους κάνω εθελοντικά, δυο ώρες, ρομποτική. Έδινα τον εξοπλισμό και προσπαθούσαμε με το σχολείο να προσθέσουμε έξτρα εξοπλισμό και αυτό είχε ανταπόκριση» αναφέρει. «Δεν μείναμε όμως στα δημοτικά σχολεία, γιατί τα παιδιά μεγάλωναν και τότε ο κ. Τσακαλίδης, καθηγητής στο τμήμα Η/Υ του Πανεπιστημίου Πατρών, μας έδωσε μια αίθουσα για να συνεχίσουμε τα μαθήματα. Αρχικά μας έδωσαν μια μικρή αίθουσα εξοπλισμένη, στη σοφίτα αλλά αργότερα μας παραχώρησαν μια μεγαλύτερη αίθουσα, στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου και εκεί συνεχίζουμε μέχρι σήμερα».
Η επιτυχία του 50ου Δημοτικού Σχολείου δεν ήταν η πρώτη για την πόλη της Πάτρας. Ο κ. Βοβός, το 2013, με μαθητές του 44ου Σχολείου που βρίσκεται στην Περιβόλα, έλαβαν μέρος στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που έγινε στην Τζακάρτα της Ινδονήσιας «για πρώτη φορά καταφέραμε να είμαστε Ολυμπιονίκες, καταλαμβάνοντας την 7η θέση. Ποτέ καμία ελληνική ομάδα δεν είχε φτάσει τόσο ψηλά». Την ίδια χρονιά ο κ. Βοβός ήταν ο πρώτος Έλληνας διεθνής κριτής που πήγε στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Σότσι της Ρωσίας.
Η συνέχεια ήρθε το 2015 όταν «λάβαμε μέρος στην Ολυμπιάδα του Κατάρ». «Το 2018, προκριθήκαμε με δυο ομάδες, μια του Δημοτικού και μια του Γυμνασίου, στην Ολυμπιάδα της Ταϊλάνδης και εν συνεχεία το 2019 συμμετείχαμε με τρείς ομάδες, στην Ολυμπιάδα της Ουγγαρίας, όπου καταφέραμε να προκριθούμε σε τρείς διαφορετικές κατηγορίες και με την ομάδα του Λυκείου κατακτήσαμε την 7η Ολυμπιακή θέση».
Κλείνοντας, ο κ. Βοβός, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πατρινή ομάδα για να συμμετάσχει στην Ολυμπιάδα του Παναμά «η μεταφορά μας, στην πόλη του Παναμά, είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Μέχρι σήμερα, βάζαμε τα έξοδα από την τσέπη μας ωστόσο το κόστος είναι τεράστιο και είμαστε στην φάση αναζήτησης χορηγιών γιατί μιλάμε για μια χώρα που δεν είναι εύκολα προσβάσιμη, με απευθείας πτήσεις. Σε αυτό προστίθεται και το κουπόνι που θα πρέπει να καταθέσουμε εκεί, περίπου 300 ευρώ το άτομο για να παρέχουν οι διοργανωτές τη διαμονή μας, το φαγητό και τις μετακινήσεις».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr