Το βλέμμα της Αθήνας είναι στραμμένο στο αυριανό τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο
Με προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα τις διαπραγματεύσεις και τα “παζάρια” Ερντογάν με Η.Π.Α., ΝΑΤΟ και Ε.Ε., που κατέληξαν το βράδυ της Δευτέρας (10.7.2023) στο να βγει τελικά “λευκός καπνός” και η Τουρκία να συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Οι Σύμμαχοι, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινά σήμερα στο Βίλνιους της Λιθουανίας, θα καλωσορίσουν την θετική στάση της Τουρκίας για τη Σουηδία, όμως ζητούμενο είναι για πολλές χώρες:
α) Να γίνει σαφές αν και σε τι βαθμό υπάρχει αλλαγή στάσης των Η.Π.Α. για την αναβάθμιση των τουρκικών F16, κι ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ έχει θέσει αυστηρούς όρους που σχετίζονται και με τη στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.
Μόλις χθες μάλιστα, καυτηρίασε τα “παζάρια” Ερντογάν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν μπορούμε να έχουμε έναν Βίτο Κορλεόνε από καμία χώρα, όσον αφορά στις αποφάσεις που παίρνουμε για ζητήματα ασφαλείας με οποιαδήποτε άλλη χώρα”.
β) Να αποδείξει στην πράξη η Τουρκία ότι επιθυμεί πραγματικά την ένταξη της στην Ε.Ε., δεδομένου πως η ενεργοποίηση των διαδικασιών για την ενταξιακή της πορεία προϋποθέτουν σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ είναι πάγια η θέση των Βρυξελλών ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια περνά μέσα από τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Σε… νέο περιβάλλον η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Το βλέμμα της Αθήνας είναι στραμμένο στο αυριανό τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, οι οποίοι συναντώνται ξανά μετά από 16 μήνες, σε ένα νέο περιβάλλον…
Και οι δύο έχουν νωπή, ισχυρή εντολή, μετά τις πρόσφατες εκλογές και στις δύο χώρες, κάτι που εκτιμάται ότι ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας. Σχέσεις που τις είχε δυναμιτίσει η ακραία ρητορική Ερντογάν με εκφράσεις όπως… “Μητσοτάκης γιοκ”, “θα έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα” κ.α..
Ωστόσο, μεσολάβησε κι ένα “άτυπο μορατόριουμ” μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα, κάτι το οποίο επίσης δημιουργεί αισιοδοξία για μια θετική δυναμική στον δίαυλο επικοινωνίας που ανοίγει ξανά, σε επίπεδο κορυφής.
Το μήνυμα της Αθήνας
“Εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνομιλούμε με τη γείτονα χώρα. Από κει και πέρα είμαστε ξεκάθαροι στις θέσεις μας. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ή πιθανότητα υποχώρησης” διεμήνυσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, υπενθυμίζοντας στην Τουρκία ότι η μόνη διαφορά προς επίλυση είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου.
“Από κει και πέρα, όμως, θεωρούμε ότι εφόσον φανεί και η αντίστοιχη διάθεση από την άλλη πλευρά, εφόσον εισέλθουμε σε αυτή τη φάση του διαλόγου, μπορούμε να έχουμε καλύτερες μέρες. Η ένταση, άλλωστε, δεν οδήγησε ποτέ πουθενά. Περιμένουμε να δούμε, λοιπόν, καλύτερα, για να κρίνουμε αναλόγως” πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης, δίνοντας το στίγμα των προσδοκιών της Αθήνας για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν σήμερα στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Ο πρωθυπουργός αύριο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, θα έχει διμερείς συναντήσεις και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο ‘Ολαφ Σολτς.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr