Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Πατρινό επιχειρηματία για την έντονη διεθνή δράση του
Η Πατρινή εταιρεία p-consulting.gr έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια για την πολυσχιδή της δράση τόσο εντός όσο κι εκτός των συνόρων της χώρας.
Είχαμε πρόσφατα την χαρά και την τιμή να συναντήσουμε, τον, ευρισκόμενο συνεχώς μεταξύ επαγγελματικών ταξιδιών, Παναγιώτη Αναστασόπουλο, τον ένα εκ των ιδρυτών της εταιρείας -μαζί με την CEO Χαριτίνη-Μαρία Σκουλίδη- και να κάνουμε μαζί του μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη διεθνή δράση της p-consulting.gr, για τον δικό του ρόλο στον EfVet, αλλά και γενικότερα για τις προοπτικές της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής, μέσα από την ιδιαίτερη και τεχνοκρατική του ματιά.
Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα από την κουβέντα μας (οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου).
· Πείτε μας καταρχήν λίγα λόγια για την p-consulting.gr. Καθώς θεωρούμε πως το προφίλ και το έργο της εταιρείας είναι μοναδικά για την ευρύτερη περιοχη της Δυτικής Ελλάδας, πιστεύουμε πως αξίζει, με απλά λόγια, να μάθει ο κόσμος τι είναι αυτό που κάνετε.
H p-consulting.gr είναι μια εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών με έμφαση στην τεχνολογία και την εκπαίδευση, που εξειδικεύεται στην παροχή καινοτόμων ΙΤ λύσεων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Σκοπός μας είναι η επιτυχία όλων στην ψηφιακή εποχή.
Το 2012 σε μια πολύ δύσκολη οικονομική κι επιχειρηματική περίοδο για την χώρα αποφασίσαμε με την Χαριτίνη-Μαρία Σκουλίδη ότι αυτό που πραγματικά έλειπε από την Ελληνική (και εν μέρει και την Ευρωπαϊκή αγορά) θα μπορούσε να είναι η απαρχή για ένα ξεχωριστό δικό μας ταξίδι. Σήμερα, μετά από 11 χρόνια ύπαρξης, είμαστε ακόμη εδώ να παρέχουμε λύσεις και να ψάχνουμε το καινούριο και το καινοτόμο για να προσφέρουμε.
Με απλά λόγια να στηρίζουμε οργανισμούς να βρούν τα πατήματά τους σε μια ραγδαία μεταβαλλόμενη οικονομική και τεχνολογική πραγματικότητα.
· Πως ξεκίνησε η υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων από της εταιρεία σας; Υπήρξε αντίστοιχη στόχευση από το ξεκίνημα της;
Όπως είπαμε το 2012 ήταν πολύ δύσκολα για κάθε επιχείρηση στο ελληνικό περιβάλλον. Συνεπώς η αγορά που θα μας έδινε τις απαραίτητες ευκαιρίες ήταν εκτός συνόρων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η τεχνολογία πλέον έχει εξαλείψει τις περισσότερες δυσκολίες στις απομακρυσμένες συνεργασίες, συνεπώς δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα κάτι τέτοιο!
Πάντα σε μια επιχειρηματική κίνηση έχεις ένα πλάνο. Στο πλάνο αυτό, αν και δυναμικό ανάλογα με τις συνθήκες που συνεχώς αλλάζουν, υπάρχει μια κεντρική στόχευση. Πράγματι αλλάζουν οι συνθήκες και επαναπροσδιορίζεις την προσέγγιση, αλλά γενικά η στόχευση παραμένει. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα αποτέλεσαν και αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ομάδας μας, αλλά και της ίδια της εξέλιξής μας κι αυτό γιατί γνωρίζεις νέες διαδικασίες, νέα πράγματα και νέες νοοτροπίες.
· Έχετε επωμιστεί τον ρόλο του ταμία του EfVet. Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο του και για την προσωπική σας συνεισφορά σε αυτό.
Ο EfVET (European Forum for Vocationa lEducation & Training – efvet.org) είναι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση. Εξ’ορισμού ερωτευμένος με την δια βίου μάθηση γιατί όσο ζούμε μαθαίνουμε, από το 2009 άρχισα να έρχομαι σε επαφή μαζί τους. Το δίκτυο αυτό αποτελεί τον άτυπο αλλά απόλυτα ουσιαστικό κρίκο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ηγεσία, αυτούς που καθορίζουν τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές που αργότερα υιοθετούνται και από τα κράτη μέλη της ΕΕ, και τους Παρόχους Εκπαίδευσης, τους οργανισμούς δηλαδη που παρέχουν εκπαίδευση, μάθηση και κατάρτιση. Το 2013 εκλέχτηκα εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας εκεί, ενώ από το 2020 έχω εκλεγεί και Ταμίας του Οργανισμού.
Το έργο του EfVET σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι ανεκτίμητο καθώς αποτελεί το «φίλτρο» θα έλεγε κανείς, του τι είναι το ιδανικό για την Ε.Ε. αλλά και του τι είναι εφαρμόσιμο αλλά το πιο σημαντικό, τι είναι ρεαλιστικό ώστε να συνεισφέρει και στην πολυπόθητη σύγκλιση των χωρών μελών. Άλλο η Φινλανδία και η Νορβηγία, άλλο η Ελλάδα και η Μάλτα. Σε κάθε ομάδα εργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλα αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να υπάρχει ο απαραίτητος διάλογος και αποδοχή των εκάστοτε ξεχωριστών περιστάσεων. Μέσα όμως από τον διάλογο και την συνεργασία όλα έρχονται σε μια απόλυτη ισορροπία που αυτή οδηγεί και στο θετικό αποτύπωμα της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας.
Ένα απλό παράδειγμα είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας στον τομέα της εκπαίδευσης. Όλοι παραπονιόμαστε, με το δίκιο μας, ότι η Ελλάδα δεν έχει εξελίξει κατάλληλα τον τομέα αυτό, δικαιολογημένα θα έλεγε κανείς αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε την οικονομική κρίση, την πανδημία και άλλα δεδομένα «ανωτέρας βίας» που μας εμπόδισαν να είμαστε στην ώρα μας για το τρένο της εξέλιξης. Σήμερα όμως γίνεται ένας αγώνας ταχύτητας ώστε να προλάβουμε τις εξελίξεις και να είμαστε μέτοχοι στις αλλαγές, που η τεχνολογία με αιχμή του δόρατος την Τεχνητή Νοημοσύνη, θα επιφέρει στην καθημερινότητα της μάθησης.
Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ικανότατων στελεχών και ανθρωπομονάδωνπου τόσο εντός αλλά κι εκτος συνόρων κάνουν καταπληκτική δουλειά στον τομέα αυτό. Απλά λίγη υπομονή και τα καλύτερα έρχονται!
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η διασύνδεση των παρόχων μάθησης/γνώσης με τις επιχειρήσεις που θα απορροφήσουν τους φέροντες αυτή τη γνώση. Πόσο κοντά είναι οι πάροχοι στις εξελίξεις σε τοπικό, περιφερειακό αλλά και εθνικό επίπεδο; Καταρχήν μιλούν την ίδια γλώσσα; Μπορεί ένα πανεπιστήμιο, ένα ΙΕΚ ή άλλος πάροχος να επικοινωνήσει με ένα επιμελητήριο ή άλλο εργοδοτικό φορέα με άμεσα αποτελέσματα; Μπορεί φυσικα να απαντήσει κανείς ότι δεν υφίσταται νομικό πλαίσιο για όλα αυτά. Φυσικά και θα συμφωνήσω αλλά κάναμε σαν χώρα κάποια τομή σε αυτό το μόνιμο πρόβλημα; Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε άπειρα παραδείγματα (κι επιτυχίας αλλά και αποτυχίας από άλλες χώρες) αλλά για μένα αυτό που απαιτείται ξεκινά από τη διάθεσή μας.
· Ποιο ρόλο παίζει η έννοια της εξωστρέφειας στο DNA της p-consulting.gr και ποιον ρόλο αντίστοιχα πιστεύετε πως πρέπει να παίζει στην χάραξη πολιτικής στην τοπική οικονομία;
Η εξωστρέφεια σήμερα είναι αναντίρρητα απαραίτητο χαρακτηριστικό όλων των οργανισμών. Για μια ακόμη φορά η τεχνολογία έχει συμβάλει σε αυτό και πλέον δεν είναι απαραίτητο να αφιερώνει κανείς τεράστιους πόρους για να υποστηρίζει έστω και ένα μικρό κομμάτι εξωστρέφειας. Αυτό βοηθάει τους πάντες να μάθουν τι κάνει ποιος, πού, πότε, γιατί και πόσο καλά.
Για εμάς η εξωστρέφεια είναι εγγενές χαρακτηριστικό μας. Τόσο σε «συμβατικό» επίπεδο (ψηφιακά) όσο και σε «αντισυμβατικό» καθώς η φυσική μας παρουσία στο εξωτερικό είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας της ομάδας μας. Είναι περίεργο που πλέον αναφερόμαστε σαν συμβατικό κομμάτι στο ψηφιακό διαδίκτυο, μηχανές αναζήτησης, κοινωνικά δίκτυα και σαν αντισυμβατικό στην φυσική παρουσία; Αυτό είναι αποτέλεσμα της τεχνολογίας που έκανε το ένα πολύ πιο εύκολο και προσεγγίσιμο πλέον από το άλλο!
Η τοπική οικονομία πλέον δεν είναι και τόσο τοπική, καθώς είμαστε κομμάτι ενός μεγάλου και πολυσύνθετου παγκόσμιου οικονομικού παζλ. Εταιρείες από την Πάτρα είναι πασίγνωστες σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό μπορεί οι Πατρινοί να μην το ξέρουν. Δεν είναι κατ’ανάγκη κακό αυτό βέβαια. Κακό θα ήταν να μην το ξέρουν αυτοί που πρέπει να το ξέρουν και να αξιοποιούν για το καλό του τόπου μας αυτά τα χαρακτηριστικά, κάτι όμως που γίνεται και για αυτό βλέπουμε αλματώδεις εξελίξεις στην πόλη μας σε επιχειρηματικές κινήσεις. Είμαστε πλέον στο σημείο που το braindrainφαίνεται να χάνει στα σημεία από το brainregain… Σε λίγο καιρό είμαι βέβαιος ότι θα έχει χάσει κατά κράτος, τουλάχιστον στην Πάτρα!
· Έχοντας προσωπικές σχέσεις με σημαίνοντα πρόσωπα που χαράσσουν πολιτική σε πολλές χώρες της ΕΕ, και έχοντας ταυτόχρονα τόσες διεθνείς παραστάσεις σε θέματα σχετιζόμενα με την επιχειρηματικότητα, πείτε μας με το χέρι στην καρδιά, η Πάτρα έχει χάσει οριστικά το τρένο της ανάπτυξης;
Κάθε άλλο. Η Πάτρα είναι μια υπέροχη πόλη, με τρομακτικά θετικό πρόσημο σε όλα της τα χαρακτηριστικά. Συνηθίζω να προβάλλω την πόλη μας σε όλες μου τις επικοινωνίες με το εξωτερικό με μια παράφραση… Patradiseαντί για Patra… γιατί έτσι νιώθω
Είναι μια υπέροχη πόλη αλλά πλέον είναι η ώρα να σταματήσει να ζεί στην παρελθούσα αίγλη της και να χτίσει το σύγχρονο πρόσωπό της. Ποια είναι η ταυτότητα της πόλης; Πού θέλει να φτάσει και πότε; Τα εργαλεία (χρηματοδοτικά που πάντα παραπονιόμαστε), οι άνθρωποι, τα μέσα πλέον υπάρχουν. Οι διαδικασίες που όλα αυτά μπορούν να γίνουν πράξη είναι πλέον δεδομένες και θα τολμούσα να πω και πολύ πιο άμεσες χρονικά σε σχέση με το παρελθόν…
Είναι ασύγκριτο να υπάρχουν σε μια πόλη 3 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα (ύψιστου Επιπέδου), πλήθος ΙΕΚ, διεθνές λιμάνι (ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα) και τόσα άλλα χαρακτηριστικά που οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη θα ζήλευε. Η Πάτρα έχει συγκεντρώσει πλήθος επιχειρήσεων διεθνούς λάμψης και παραγωγικότητας. Αριθμεί ένα πλήθος μόνιμων κατοίκων που μπορεί να αποτελέσει μια καταπληκτική μαγιά για το αύριο.
Συνεπώς όχι μόνο δεν έχει χάσει το τρένο της ανάπτυξης, αλλά μπορεί σύντομα να πάρει και διακεκριμένη θέση σε αυτό…
Δεν υπεισέρχομαι στη διασύνδεση με το τρένο γιατί θα χάσουμε τον προσανατολισμό μας…
· Πείτε μας μια Ευρωπαϊκή πόλη που θεωρείτε πως θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για την Πάτρα και άλλες ελληνικές πόλεις.
Το 2010 επισκέφτηκα την Μαγιόρκα της Ισπανίας, για ένα συνέδριο… Οι ομοιότητες σε γεωγραφικά ορόσημα είναι καταπληκτικές. Από τη μια ένας τεράστιος Ναός με σημαντική ιστορία και σημασία, από την άλλη ένας χώρος που αξιοποιειται καθημερινά από τους κατοίκους, τους ενώνει ένα θαλάσσιο μέτωπο που περιλαμβάνει μια υπερσύγχρονη μαρίνα και στο λόφο πίσω από την πόλη δεσπόζει ένα πανέμορφο μεσαιωνικό κάστρο. Δε λέω φυσικά ότι είναι παρόμοια η λογική, λέω απλά ότι η γεωγραφική υποδομή και υπόσταση της Μαγιόρκας θα μπορούσε για μας να είναι μια αφορμή σκέψης.
Μια άλλη ευρωπαϊκή πόλη όμως που έχει επίσης πολλά κοινά χαρακτηριστικά οικονομικής ιστορίας με την Πάτρα είναι το Μπιλμπάο στη Βόρεια Ισπανία, που κι αυτό «βίαια» αποβιομηχανοποιήθηκε και έχασε τεράστιο μέρος της παρελθούσας αίγλης του. Δημιουργήθηκε όμως ένα πλάνο που ακολουθήθηκε πιστά και με την ορθή απορρόφηση επενδυτικών προτάσεων και συμμετοχή των κατοίκων του, ξεπέρασε πολύ σύντομα κάθε προσδοκία και σήμερα αποτελεί παράδειγμα για πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.
Γενικά θα ήθελα πολύ η Πάτρα να χτίσει το αύριό της και να είμαστε κι εμείς και τα παιδιά μας μέτοχοι σε αυτό! Γίνονται ήδη πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν πολλά περισσότερα.
· Πώς βλέπετε τον εαυτό σας και την p-consulting σε 10 χρόνια από τώρα; Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον της εταιρείας;
Σε 10 χρόνια από τώρα το μόνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως σίγουρα θα αξιοποιούμε εντελώς διαφορετικά εργαλεία για την καθημερινότητα των υπηρεσιών μας που θα συνεχίσουν όμως να στοχεύουν στη ίδια ουσία: την ανθρωποκεντρική προσέγγιση του χαρακτήρα κάθε οργανισμού!
Κι αυτό γιατί η ιστορία έχει αποδείξει ότι σε κάθε τεχνολογική επανάσταση επέζησαν μόνο οι οργανισμοί που συνέχισαν τον ανθρωποκεντρισμό τους αλλάζοντας μόνο τα εργαλεία για τον πετύχουν. Έτσι και τώρα που υπάρχει σωρεία εργαλείων και πολλές φορές ραγδαία εξέλιξή τους μπορεί και πρώιμη αντικατάστασή τους (τόσο που δεν προλαβαίνουν και οι εργαζόμενοι να εξοικειωθούν και να αξιοποιήσουν στην καθημερινότητά τους) μόνο καθαρό σημείο στον ορίζοντα θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος και η αξιοπρεπής του υπόσταση σε όλες τις εκφάνσεις του. Πρώτη φορά η τεχνολογία μας δίνει τόσες δυνατότητες αυτό να συμβεί, γρήγορα, σωστά, φτηνά και δημοκρατικά. Ας το επωφεληθούμε όλοι μας.
Σε προσωπικό επίπεδο, σε 10 χρόνια από τώρα, θα ήθελα να είμαι υγιής και να αφιερώνω περισσότερο ποιοτικό χρόνο στην οικογένειά μου και πιο πολύ στην Φαίδρα. Σίγουρα η παρέα της τότε 16 χρονης κόρης μου θα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα και αποτελεσματική στο να καταλάβω τον τότε κόσμο από οτιδήποτε άλλο!
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr