Δείτε ΦΩΤΟ
Σε ένα χώρο από σκηνικά που μας θύμισαν τα παλιά σπίτια των παππούδων μας βγάζοντας μέσα από τις σκιές τους τον πλούτο του πολιτισμού που μας παρέδωσαν πραγματοποιήθηκαν 25 χορευτικές παραστάσεις το τετραήμερο που μας πέρασε.
Εδώ στο Σούλι Πατρών βρήκαν τον τρόπο τα καραβάνια του πολιτισμού από όλη την Ελλάδα - μουσικοί ήχοι από γκάιντες, τσαμπούνες και ζουρνάδες, λύρες και βιολιά, κλαρίνα και νταούλια - να γίνουν ένα και να μας ξεναγήσουν στα χωριά τους και στην αληθινή ζωή των χωρικών δείχνοντάς μας τι ακριβώς σημαίνει για αυτούς το τραγούδι, ο χορός και τα έθιμα.
Με μεγάλη επιτυχία λοιπόν έλαβε λήξη το 25ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού με θέμα: “ Ένα Λουλούδι Χόρευε” ένα θέμα αφιερωμένο στα παιδιά μας τα οποία με τα επιτεύγματα τους στις δυσκολίες της ζωής μας δίνουν το μήνυμα ότι:
Τα λουλούδια αν τα αγαπάς, σου μιλάνε, σου τραγουδάνε …όμως για να σου τραγουδήσουν πρέπει να τα φροντίζουμε…Μα, κάποια είναι “Τόσο Μικρά”, που δεν τους δίνει κανείς σημασία.
Μία ιστορία που γίνεται παράσταση, παραμύθι, μέσα από τις διδαχές τις ζωής, της καθημερινότητας γιατί είναι όμορφο να δίνουμε το χέρι και να σηκώνουμε αυτόν που είναι πεσμένος δίπλα μας. Έτσι είναι και το λουλούδι, πρέπει να του ρίξεις νερό για να σηκωθεί, να ανθίσει. Ας κάνουμε το ίδιο και σε “κάθε σπόρο που γεννιέται” και ας είναι διαφορετικός “για κάποιους’’, αρκεί εμείς να τον αγκαλιάσουμε, να τον πάρουμε από το χέρι για να νοιώσει Αγάπη, για να μπορεί να ταξιδέψει στα όνειρα του. Γιατί αξίζει, γιατί μπορεί…
Στο ειδικά διαμορφωμένο θεατράκι στο Σούλι Πατρών παρακολούθησαν πάνω από δύο χιλιάδες θεατές καθημερινά τα χορευτικά συγκροτήματα που έλαβαν μέρος και ιδιαίτερα ντόπιους χορευτές με αυθεντικές φορεσιές από χωριά που διατηρούν την παράδοση τους αναλλοίωτη. Ξεχώρισαν τα ιδιαίτερα αφιερώματα που έγιναν με τον Ιορδανίδη Αλέξανδρο Από Την Αγροσυκιά Πέλλας με Προγονικές Ρίζες Τα Φάρασσα Καπαδοκίας που μας ταξίδεψε στη Φαρασσιότικη Διάλεκτο και το αφιέρωμα στο “ Σεριφιώτικο Σουραύλι” που μας έκανε ο Λιβάνιος Γ.Θεόδωρος (Τουμπί, Τραγούδι) μαζί με το γιο του Λιβάνιο Θ.Γεώργιο (Σουραύλι, Τραγούδι) με ακούσματα Μέσα Από Την Σεριφιώτικη Τοπική Ντοπιολαλιά.
Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία του μεγάλου παραδοσιακού δεξιοτέχνη στο κλαρίνο Φιλιππίδη Νίκου από το Κεράσοβο Κόνιτσας που μας καθήλωσε μέσα από την απλότητά του, που δείχνει πως είναι ένας άνθρωπος που πρεσβεύει τον πολιτισμό μας , όπως επίσης και η παρουσία των άλλων Ντόπιων Ομάδων, Χωριών, Πολιτιστικών Συλλόγων που πλαισίωσαν το 25ο Φεστιβάλ.
Πολιτιστικός& Εξωραϊστικός Σύλλογος Παραλίας Πατρών “Η Αναγέννηση” ,Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Πατρών, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γομοστού Ν.Αχαϊας ,Πολιτιστικός Σύλλογος Μύλων Πατρών ,Λύκειο Ελληνίδων Πύργου,Χορευτικός Σύλλογος Αξού Μυλοποτάμου «Τ’ ΑΟΡΙ» Ν. Ρεθύθνης Κρήτης ,Πολιτιστικός Σύλλογος Μελενικιτσίου Ν. Σερρών, Σύλλογο Μικρασιατών Νικομήδειας «ΟΙ ΚΙΖΔΕΡΒΕΝΙΩΤΕΣ», ΑΡΧΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΤΕΧΝΗΣ (Εθνογραφική – Χορευτική Ομάδα Καισάρειας Κοζάνης)
Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου Ν.Δράμας, Αδελφότητα Αγίας Παρασκευής Κόνιτσας «Το Κεράσοβο» Ν.Ιωαννίνων ,Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσοτόπου Λέσβου “ Ο Μεσότοπος”, Ένωση Ποντίων Σουρμένων,Πολιτιστικός Σύλλογος Σουλίου Πατρών “H ΠΡΟΟΔΟΣ’’. και έκαναν τον κόσμο να ζουν ένα παραμύθι.
Γρήγορα όμως όλοι κατάλαβαν πως ήταν μια αληθινή ιστορία με προσδιορισμό την παράδοση μας.
Οι Διοργανωτές του Φεστιβάλ, Ο Πολιτιστικός Σύλλογος με το Χορευτικό Τμήμα Σουλίου Πατρών απέδειξαν ότι έχουν μπει για τα καλά στη ρίζα του πολιτισμού ξεσηκώνοντας χωριά με ταυτότητα τον πολιτισμό της Ελλάδας και θυμίζοντας μας ότι στην παράδοση μας δεν «χωράει» το εμπόριο αλλά ούτε και ομάδες επίδειξης με στόχο μόνο την προβολή.
Το Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού έχει εξελιχθεί πλέον σε μια ξεχωριστή ετήσια συνάντηση χορευτικών από όλη την Ελλάδα προβάλλοντας και διατηρώντας τον Ελληνικό Λαϊκό Πολιτισμό. Η επιτυχία του άλλωστε φάνηκε στα πρόσωπα όλων αλλά και από τη καθημερινή παρουσία του κόσμου που στήριξε το θεσμό αλλά στην ουσία την παράδοσή μας που σπάνια μας δίνεται η ευκαιρία να την δούμε στις μέρες μας με τόση αυθεντικότητα. Όλοι επιβράβευσαν για την ουσιώδη αυτή προσπάθεια τους διοργανωτές οι οποίοι εισέπραξαν και τα καλύτερα λόγια από τα χορευτικά συγκροτήματα για τη φιλοξενία που έλαβαν - βλέποντας να δουλεύουν για το σκοπό αυτό από το παιδάκι 5 χρονών μέχρι τους γονείς που μαγείρευαν καθημερινά για 200 άτομα - και τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα θεσμό που όπως έλεγαν: “ Το Σούλι Είναι Το Σπίτι Του Πολιτισμού, Της Παράδοσης μας.”
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr