Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νέος ισχυρότερος καύσωνας θα πλήξει τη Μεσόγειο: Στην «κόκκινη» λίστα και η Ελλάδα

Νέος ισχυρότερος καύσωνας θα πλήξει τη Μ...

Η αποτίμηση του κύματος ζέστης που πέρασε

Η Μεσόγειος πρόκειται να πληγεί εκ νέου από θερμοκρασίες - ρεκόρ αργότερα τον Αύγουστο, μετά από μια σύντομη ανάπαυλα από τον καύσωνα και τις πυρκαγιές του Ιουλίου.

Μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης θα έχει υγρασία και ανέμους τον Αύγουστο, με θερμοκρασίες χαμηλότερες από το κανονικό. Ωστόσο, στο δεύτερο μισό του μήνα θα επανέλθει η ζέστη πάνω από το μέσο όρο στην Ισπανία, τη νότια Ιταλία και την Ελλάδα. Μάλιστα, υπάρχει ενδεχόμενο να σημειωθούν υψηλά επίπεδα όλων των εποχών, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που μίλησαν στο Bloomberg.

Η Ρώμη και η Καταλονία σημείωσαν θερμοκρασίες ρεκόρ τον περασμένο μήνα, ενώ η Σαρδηνία ισοφάρισε το ευρωπαϊκό υψηλό του Ιουλίου των 48C (118,4F). Αυτό μπορεί να ξεπεραστεί...

 307 ώρες καύσωνα στην Αθήνα - Αποτίμηση του πρόσφατου κύματος καύσωνα

Το βράδυ της Τετάρτης, 26 Ιουλίου, έληξε ο καύσωνας 15 ημερών, ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας ο οποίος έχει καταγραφεί στη χώρα μας. Στο διάγραμμα που ακολουθεί, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ Meteo.gr, παρουσιάζεται ο αριθμός των σταθμών όπου η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C και τους 40 °C (κόκκινες και μωβ μπάρες, αντίστοιχα).

Στο διάγραμμα διακρίνονται τρεις φάσεις:

η πρώτη στην αρχή του καύσωνα από τις 12 μέχρι τις 15 Ιουλίου
η δεύτερη (η οποία ήταν και ισχυρότερη) από τις 18 μέχρι τις 23 Ιουλίου και
η τρίτη από τις 23 μέχρι τις 26 Ιουλίου, με τις δύο τελευταίες ημέρες του καύσωνα, 25 και 26 Ιουλίου, να αποτελούν και τη θερμότερη περίοδο.

Η πιο θερμή ημέρα στο σύνολο της χώρας ήταν η 23η Ιουλίου, όπου 350 σταθμοί ξεπέρασαν το όριο του καύσωνα (μέγιστη θερμοκρασία άνω των 37°C) και 180 σταθμοί τους 40°C. Την ημέρα αυτή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας επηρεάστηκε από θερμοκρασίες υψηλότερες των 40°C.

Για κάθε μία από τις τρεις φάσεις του καύσωνα στο κάτω μέρος του διαγράμματος παρατίθενται και οι 5 υψηλότερες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι η θερμοκρασία των 46,4°C στο Γύθειο στις 23 Ιουλίου 2023 είναι η 4η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη χώρα.

Σε όλες τις γεωγραφικές ενότητες της χώρας, με εξαίρεση τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, σημειώθηκαν απόλυτα ρεκόρ μεγίστων θερμοκρασιών των τελευταίων 15 ετών (υπενθυμίζουμε ότι το δίκτυο των σταθμών μας ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια τη σταδιακή επέκταση και λειτουργία του). Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω περιοχές με απόλυτα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας (ανεξαρτήτως μήνα):

Θράκη: Ορεστιάδα
Μακεδονία: Γιαννιτσά, Γρεβενά
Ήπειρος: Πάπιγκο, Πρέβεζα
Θεσσαλία: Σκόπελος
Στερεά: Αμφίκλεια, Αράχωβα, Θεολόγος, Χαλκίδα, Τανάγρα, Αυλίδα
Αττική: Αμπελόκηποι, Πάρνηθα
Πελοπόννησος: Κρανίδι, Κιάτο, Μολάοι, Λάππα, Καλαμάτα
Κρήτη: Τζερμιάδο, Ανώγεια, Σφακιά

Έπειτα από την επεξεργασία των 10λεπτων δεδομένων από 10 τυχαία επιλεγμένους σταθμούς του δικτύου, ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας (περιοχή Πατήσια) βίωσαν θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών για 307 ώρες κατά το διάστημα από 12 έως 26/07. Στην ίδια περίοδο οι κάτοικοι της Λάρισας 230 ώρες, της Σπάρτης 186 ώρες, ενώ στα Ιωάννινα (περιοχή Ανατολής) και στην Κοζάνη 164 και 145 ώρες, αντίστοιχα.
«Καύσωνας» και στις ελληνικές θάλασσες

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο πρόσφατο κύμα καύσωνα, εκτός από τα ρεκόρ θερμοκρασιών που σημειώθηκαν στους μετεωρολογικούς σταθμούς και την καταπόνηση που προκάλεσαν στο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, επηρέασαν σημαντικά και τη θερμοκρασία στην επιφάνεια των ελληνικών θαλασσών. Έπειτα από την επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων από τη μονάδα Meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο Σχήμα 1 παρουσιάζονται οι διαφορές της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας, πριν (5 Ιουλίου) και μετά το κύμα καύσωνα (27 Ιουλίου 2023). Με κόκκινες αποχρώσεις απεικονίζεται η αύξηση και με μπλε η μείωση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια των ελληνικών θαλασσών, όπως μετρήθηκε την 27η Ιουλίου, συγκριτικά με την αντίστοιχη θερμοκρασία την 5η Ιουλίου 2023. Στο διάγραμμα διακρίνονται:

η μεγάλη αύξηση κατά 4 με 5 °C στο Νότιο Ιόνιο
η αύξηση κατά 3 με 4 °C στο Βορειοδυτικό Αιγαίο
η μικρή αύξηση κατά 1 με 2 °C στο Κεντρικό Αιγαίο και η σχεδόν μηδενική διαφορά και μικρή πτώση της θερμοκρασίας στο Ανατολικό Αιγαίο

Ιδιαίτερα για την περιοχή του Νότιου Ιονίου, την Πέμπτη 27/07 η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας υπολογίστηκε πάνω από 30°C, η οποία αποτελεί πολύ υψηλή τιμή για την εποχή (Σχήμα 2). Αντιθέτως, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας, όπως διακρίνεται στο Σχήμα 2, μετρήθηκαν στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου (~24°C).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις