Της Ανδριάνας Φοή, WSET Diploma (Cand.), “The Wine Connoisseurs” Wine Tourism & Event in Greece
Αύγουστος, βαλίτσες, σακβουαγιάζ, backpack, εισιτήρια και σχέδια για τις επιτέλους καλοκαιρινές μας διακοπές.
Οπού και να ταξιδέψουμε θα βρούμε οινοποιεία άλλοτε μικρά θαύματα, άλλοτε μεγάλα διάσημα η οικογενειακά και μάλιστα με Σκωτσέζους οινοποιούς η και με κρασιά βυθισμένα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.
Από την Χαλκιδική μέχρι την Κρήτη απολαύστε την Ελλάδα με ένα ποτήρι κρασί γεμάτο καλοκαίρι!
Καλές Διακοπές !!!
ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ- MONEMVASIA WINERY
Το όραμα μιας οικογένειας να ξεκινήσουν από το μηδέν ένα οινοποιείο, εμπνευσμένοι από το μύθο του χαμένου στην αχλύ του χρόνου Μαλβαζία οίνου οδήγησε στην δημιουργία της Οινοποιητικής Μονεμβασιάς και στην αναβίωση του Malvasia οίνου. Δημιουργήθηκε το 1997 από την οικογένεια Τσιμπίδη με γνώμονα την αγάπη για τον τόπο τους την Μονεμβασιά και την πίστη στις δυνατότητές του.
Μονεμβασία-Malvasia ή αλλιώς το λευκό, γλυκό κρασί, που ήταν το success Brand name κρασιού σε όλο τον κόσμο του ύστερου Μεσαίωνα. Η μεγάλη ιστορία και φήμη του μας πηγαίνει πίσω στον 12ο αιώνα. Η βυζαντινή Μονεμβασιά , με το λιμάνι του κάστρου της να είναι αραξοβόλι και κέντρο ανεφοδιασμού των διερχόμενων πλοίων από Ανατολή και Δύση, δέσποζε στη παραγωγή και στο εμπόριο του οίνου Μalvasia.
Οι Φράγκοι έμποροι ονόμαζαν τον “λιαστό” αυτό οίνο Malvasia, μια που αυτό ήταν στη γλώσσα τους το όνομα της Καστρόπολης, καθιστώντας πια σαφές, ότι πρόκειται για μια γεωγραφική επωνυμία και μια ιστορική ονομασία προέλευσης.
Το ιδιαίτερα ξηρό και θερμό κλίμα, καθώς και οι αέρηδες και η δροσιά του Μυρτώου πελάγους, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για τους αμπελώνες. Τα σταφύλια λιάζονται σε παραδοσιακές λιάστρες ή στο έδαφος για 8-12 μέρες, αφυδατώνονται και συμπυκνώνουν αρώματα, γεύσεις και φυσικά σάκχαρα για να μας δώσουν το μεθυστικό κρασί ΠΟΠ Οίνος Γλυκύς Λευκός Μονεμβασία-Malvasia ,
Η οικογένεια Τσιμπίδη με την νεότερη γενιά να οδηγεί το οινοποιείο και δίνοντας έμφαση στις τοπικές ποικιλίες παράγει 15 διαφορετικούς οίνους και μας καλεί στο οινοποιείο το οποίο είναι επισκέψιμο και όπου πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και οινογνωσίες.
ΖΑΚΥΝΘΟΣ- ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΓΡΑΜΨΑ
Η Ζάκυνθος μπορεί να περηφανεύεται για τον πλούτο των γηγενών ποκιλιών αμπελιού, από τους μεγαλύτερους σε ευρωπαικό νησί και τον μεγαλύτερο της Ελλάδος.Ποικιλίες οι οποίες ήταν άγνωστες μέχρι πρότινος ακόμα και στους Έλληνες.
Η αμπελουργική ιστορία της Ζακύνθου είναι σφραγισμένη στο μέγιστο από την Ενετική περίοδο κτήσης των Επτανήσων στο μέγιστο σε σχέση με τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά. Η Ζάκυνθος παράγει έναν από τους δύο «Οίνους Κατά Πάραδοση» στην Ελλάδα,την Π.Γ.Ε Βερντέα με το παράδοξο να μπορεί να οινοποιηθεί από πολλές διαφορετικές γηγενείς ποικιλίες.
Το Οινοποιείο της οικογένειας Γράμψα βρίσκεται στο ημιορεινό χωριό με το όνομα Λαγοπόδο, στους πρόποδες του όρους Βραχιώνας.Σκοπός τους ήταν να αναδείξουν τον ανεξερεύνητο πλούτο τοπικών ποικιλιών όπως το Γουστολίδι, ο Παύλος, το Σκιαδόπουλο και ο Αυγουστιάτης και να επανατοποθετήσουν την Ζάκυνθο στη θέση που της αξίζει μέσα στον οινικό χάρτη της Ελλάδας, ένα νησί με μεγάλη δυναμική στην αμπελοκαλλιέργεια.
Η επίσκεψη στο οινοποιείο, στα κελλάρια ,στους αμπελώνες και η γευσιγνωσία στον κήπο του προσφέρουν στον κάθε οινόφιλο μία ξεχωριστή εμπειρία.
ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ-GENTILLINI WINERY
Σήμερα η Κεφαλονιά είναι το μοναδικό νησί της Επτανήσου που παράγει κρασιά που φέρουν την ένδειξη «Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης», και είναι μάλιστα για τρία: για την Ρομπόλα, το Μοσχάτο και την Μαυροδάφνη.
O ιδρυτής του οινοποιείου ήταν ένας σκαπανέας της ένας εποχής και άνοιξης του Ελληνικού κρασιου το μακρινό 1984. Το ονόμασε Gentilini προς τιμή της «νόνας» του (γιαγιά στο Κεφαλονίτικο ιδίωμα) Marianna Gentilini, τελευταίας απογόνου τοπικής αρχοντικής οικογένειας.
Με συμβούλους οινολόγους από το BORDΕAUX και την Νότιά Αφρική, κρασιά που πωλούνταν για την εποχή σε τιμές ρεκόρ έγραψε μια ιστορία πριν περάσει το οινοποιείο στα χέρια της κόρης του Μαριάννας και του συζύγου της Μαρκαντωνάτου Πέτρου.
Η νέα εποχή ξεκίνησε το 1998 και από το 2010 το οινοποιείο ανήκει στην πρώτη γραμμή των Ελληνικών οινοποιείων. Με την τοπική σπουδαία ποικιλία Ρόμπολα να καλλιεργείται σε ορεινούς αμπελώνες και να έρχεται στα ποτήρια σε διαφορετικές εκφράσεις.
Το οινοποιείο σήμερα καλλιεργεί πάνω από 100 στρέμματα αμπελώνα και παράγει μια γκάμα δέκα κρασιών. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο για να απολαύσετε εξαιρετικά κρασιά μέσα στο ειδυλλιακό περιβάλλον του κήπου.
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ-DOMAINE AGROVISION
Η Χαλκιδική, με τρείς χερσονήσους και έχοντας το ιδανικό κλίμα για αμπελοκαλλιέργεια με βουνά και περιτριγυρισμένη από θάλασσα, έχει μια οινική ιστορία που ξεκινά στους αρχαίους Ελληνικούς χρόνους, ειδικά στην χερσόνησο της Κασσάνδρας, περνά από το Βυζάντιο και κυριαρχείται από την μοναχική πολιτεία του Αγίου Όρους.
Στην σκιά του Αγίου Όρους στην Χαλκιδική βρίσκουμε το Domaine Agrovision. Δημιουργήθηκε μόλις το 2011 και μέχρι σήμερα μετρά 64 στρέμματα αμπελώνων που εκτείνονται στην περιοχή του Ξηροποτάμου της Ιερισσού.
Τα αμπέλια απολαμβάνουν την έκθεση στον ήλιο και το χάδι της θαλάσσιας αύρας όλη την ημέρα.
Όμως πέρα από τα ωραία κρασιά που παράγουν κάνουν πράξη τη φιλοσοφία του Domaine Agrovision για την κυκλική οικονομία, αξιοποιώντας το οινικό ίζημα, την οινολάσπη, στο συνεργαζόμενο εστιατόριο «Μαγεμένο Δάσος» και στα ψωμιά που παρασκευάζει. Το εύγεστο ψωμί που σερβίρεται στο εστιατόριο, εντυπωσιάζει τους πελάτες και είναι από τα must.
Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ – Οινοποιείο Δουλουφάκη
Η οικογένεια Δουλουφάκη οινοποιεί από το 1930. Η τρίτη γενιά πλέον, είναι τώρα στο οινοποιείο, με τον Νίκο Δουλουφακη να φυτεύει μονοποικιλιακούς αμπελώνες με Κρητικές ποικιλίες όπως το Λιάτικο και το Βιδιανό. Το Βιδιανό μια ποικιλία που θα αποτελέσει ορόσημο για τα κρητικά κρασιά, αλλά και θα ταυτιστεί με τον οινοποιό όταν με το κρασί «Ασπρος Λαγός» έβαλε την ποικιλία στην Πρώτη Εθνική τω λευκών κρασιών της Ελλάδος.
Το οινοποιείο τους και οι αμπελώνες τους βρίσκονται στην καρδιά της αμπελουργικής ζώνης της Κρήτης, στις Δαφνές Ηρακλείου, είναι επισκέψιμα για ξενάγηση και γευσιγνωσία.
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ- GAIA WINES
Η Σαντορίνη με τα μοναδικά παγκόσμια χαρακτηριστικά όπως το ηφαιστειογενές, πορώδες έδαφος, οι πολλές ώρες ηλιοφάνειας,οι λιγοστές βροχές, η θαλάσσια ομίχλη μαζί με τα καλοκαιρινά μελτέμια συνθέτουν ενα terroir ιδανικό για την καλλιέργεια του Ελληνικού noble rot , του Ασύρτκου, που χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης .
Στην Σαντορίνη διασώζεται η ¨κουλούρα΄ το παραδοσιακό σύστημα διαμόρφωσης των κλημάτων σε σχήμα «κουλούρας» και οι αυτόριζοι, χαμηλών αποδόσεων αμπελώνες της – ηλικίας 3.000 ετών τα οποία συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία σπάνιων και μοναδικών λευκών κρασιών της γηγενούς ποικιλίας Ασύρτικο.
Το οινικό ταξίδι της GAIAWINES ξεκίνησε το 1994 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα στα πιο μακρινά μέρη του κόσμου από δύο ανθρώπους που αγαπούν το ελληνικό κρασί με πάθος.
Η πρώτη τους Ετικέτα ο Θαλασσίτης που παράγεται από αυτόριζο παλαιό αμπελώνα αποτέλεσε για την εποχή του, μια διαφορετική εκδοχή της κλασσικής Σαντορίνης, εκπλήσσοντας με την πρωτοτυπία του ασυνήθιστου αρωματικού του πλούτου, ο οποίος έδινε έμφαση στις φρουτώδεις εκφάνσεις του Ασύρτικου και σηματοδότησε μία νέα εποχή .
Η Gaia Wines ξεκίνησε το 2009 πρώτη για την Ελλάδα μία τολμηρή προσπάθεια,με στόχο τη διερεύνηση των ορίων και των δυνατοτήτων της ποικιλίας του Ασύρτικου.
Παλαίωσε σε υποθαλάσσιο βάθος 25 μέτρων για 4 χρόνια, χωρίς την παρουσία οξυγόνου το δημιούργημα «Bυθισμένος Θαλασσίτης».
Το οινοποιείο παραμένει ανοικτό στους οινόφιλους για επίσκεψη από τον Απρίλιο έως και τις αρχές Οκτωβρίου προσφέροντας wine-tasting που θα μυήσουν τους επισκέπτες στον γαλάζιο κόσμο των κρασιών της Σαντορίνης.
ΣΥΡΟΣ -ΟΥΣΥΡΑ
ουσỦρα στην αρχαία Φοινικική διάλεκτο σημαίνει ευτυχής. Και αυτό το όνομα διάλεξαν ο Σκωτσέζος Edward Maitland-Makgill-Crichton μαζί με την σύζυγο του, Eillen Botsford- Βελισσαροπούλου, για το βιολογικό οινοποιείο ΟυΣύρα και βρίσκεται στα Χρούσσα της Σύρου στην καρδιά των Κυκλάδων.
Πιστεύοντας στην δυναμική των τοπικών ποικιλιών αλλά και της οργανικής καλλιέργειας ανέδειξαν δυο σπάνιες κυκλαδίτικες ποικιλίες άγνωστες μέχρι πριν λίγά χρόνια ακόμα και στους Έλληνες οινόφιλους φτιάχνοντας terroir-driven κρασιά.
Παράγουν Το Σεριφιώτικο ένα λευκό οίνο, με πιστοποίηση Ποικιλιακού Οίνου, το Φωκιανό έναν ροζέ οίνο με πιστοποίηση ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) και την Μονεμβάσια Π.Γ.Ε. Κυκλάδες.
Το οινοποιείο είναι ανοιχτό, κατόπιν συνεννόησης σε επισκέψεις για περιήγηση στους αμπελώνες και οινική δοκιμή των κρασιών.
ΣΑΜΟΣ - Ε.Ο.Σ ΣΑΜΟΥ
Το νησί έχει μία οινική κληρονομιά 3000 ετών και το γλυκό Σαμιώτικο κρασί αποτελεί βασικό οινικό πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο.
Το λευκό κρασί Μοσχάτο Σάμου διαθέτει μια από τις παλαιότερες κατοχυρώσεις ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης της Ευρώπης (ΠΟΠ) και δικαιούται να κυκλοφορεί διεθνώς στα καλύτερα οινικά σαλόνια μόνο με το όνομα «Samos» χωρίς την ονομασία της ποικιλίας Μοσχάτο.
Ο ΕΟΣ Σάμου είναι από τους παλαιότερους και ποιοτικότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας, θεματοφύλακας της ιστορικής οινικής κληρονομιάς του νησιού.
Ίδρυσε το Μουσείο Οίνου το οποίο στεγάζεται σε ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, και λειτουργούσε ως οιναποθήκη και αργότερα ως βαρελοποιείο.
Μετατράπηκε σε μουσείο το 2005 και από τότε φιλοξενεί στοιχεία που αναδεικνύουν την ιστορία του χθες αλλά και το σήμερα του μεθυστικού Σαμιώτικου κρασιού.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr