Έγιναν άλλες πέντε συλλήψεις στην Ακράτα για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και ξαπλωστρών χωρίς άδεια
Εξαπλώνεται μέρα με τη μέρα το κίνημα των πολιτών που ζητά ελεύθερες παραλίες για όλους.
Ο… ακήρυχτος πόλεμος για τον ελεύθερο δημόσιο χώρο έχει φέρει στο φως μια ολόκληρη βιομηχανία παρανομίας που διαδραματιζόταν με την ανοχή των Αρχών στις ακτές της χώρας: σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκια της αρχαιολογικής και της κτηματικής υπηρεσίας έχουν καταγράψει ήδη περισσότερα από 3.000 τ.μ. καταπάτησης αιγιαλού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα στοιχεία που αποκαλύπτονται είναι εξωφρενικά, όπως στη Φαλάσαρνα της Κρήτης, μια περιοχή προστατευόμενη από το δίκτυο Νatura, όπου οι ξαπλώστρες καλύπτουν περίπου το 80% της παραλίας.
Από τη Χαλκιδική ως την Κρήτη, τη Ρόδο, τις Κυκλάδες, πλέον και την Αττική, το αίτημα απελευθέρωσης των ακτών γιγαντώνεται, ενώ έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί μετά τη Νάξο, την Πάρο και τη Μήλο στη Ζάκυνθο, στην Κέρκυρα, στην Κεφαλονιά, στη Σύρο, στη Σέριφο, στην Κρήτη και στη Μύκονο, όπου ξαπλώστρες βρίσκονταν ακόμη και εντός της θάλασσας, παρότι θα πρέπει υποχρεωτικά να απέχουν πέντε μέτρα από την ακτογραμμή. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συλλήψεις των υπευθύνων.
Εκτός από τα 16 άτομα που είχαν συλληφθεί το τριήμερο 4-6 Αυγούστου, χθες έγιναν άλλες πέντε συλλήψεις στην Ακράτα για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και ξαπλωστρών χωρίς άδεια.
Στο μεταξύ, οι έλεγχοι αποκαλύπτουν το πραγματικό μέγεθος της αυθαιρεσίας. Η Πρωτοβουλία Πολιτών «Save Falasarna» κάνει λόγο για «τετράτροχες «γουρούνες» που «θερίζουν» τις αμμοθίνες, jet ski, ομπρελοκαθίσματα στο 80% και όχι το 30% της παραλίας, όπως ορίζει ο ΟΦΥΠΕΚΑ, και σκανδαλώδες μίσθωμα 10 ευρώ το τετραγωνικό τον χρόνο συν τα μπιτς μπαρ και ντεσιμπέλ άνω του επιτρεπόμενου ορίου».
Επιπλέον η Πρωτοβουλία αναφέρει ότι «πρόσφατα έγινε έλεγχος της Αστυνομίας σε όλο τον κόλπο της Φαλάσαρνας και έγιναν 13 συλλήψεις γιατί δεν είχαν άδεια για τα ομπρελοκαθίσματα που νοίκιαζαν» και επισημαίνει πως «η πρόσκληση του Δήμου Κισσάμου προς τις επιχειρήσεις για απλή παραχώρηση αιγιαλού έγινε στις 11 Απριλίου και η προθεσμία έληγε στις 23 Ιουνίου. Η παρέμβαση της Αστυνομίας έγινε έναν μήνα μετά και διαπιστώθηκε ότι κανείς δεν είχε άδεια, ενώ τα περισσότερα ομπρελοκαθίσματα έχουν μπει από τον Μάιο».
Κινητοποιήσεις στη Ρόδο
Συγκεντρώσεις και μαζικές διαμαρτυρίες λαμβάνουν χώρα καθημερινά σε νησιά και παράκτιες περιοχές της Ελλάδας. Μετά την Ποτίδαια και τη Νικήτη Χαλκιδικής, κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο, όπου χθες ήταν προγραμματισμένη ανοιχτή συνάντηση με πρωτοβουλία του Δικτύου για την Προάσπιση του Δημόσιου Χώρου «Ομπρέλα», που πρωτοστατεί στη διεκδίκηση ελεύθερων παραλιών για όλους.
Στον Δήμο Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική, σήμερα λήγει η διορία για την απομάκρυνση των ομπρελών που είναι μόνιμα τοποθετημένες από ιδιώτες σε παραλίες. Οπως ανακοίνωσε η Δημοτική Αρχή, τα αντικείμενα αυτά χαρακτηρίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία ως «ρύποι», οι οποίοι πρέπει να απομακρύνονται από τις υπηρεσίες της. Ως εκ τούτου, ο Δήμος έχει προειδοποιήσει όσους έχουν αφήσει ομπρέλες και ξαπλώστρες να τις μαζέψουν έως σήμερα, διαφορετικά αύριο συνεργεία του Δήμου θα προχωρήσουν στην απομάκρυνσή τους χωρίς άλλη ειδοποίηση.
Οι διαστάσεις που έχει λάβει ο αγώνας των πολιτών για ελεύθερες παραλίες αναμένεται να φέρει αλλαγές και στον νόμο περί χρήσης γης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ισχύον καθεστώς κατά το οποίο αρμόδιοι για τις άδειες στις παραλίες και την αξιοποίησή τους είναι οι δήμοι, θα αλλάξει, και από το φθινόπωρο και οι αρμοδιότητες των δήμων θα μεταφερθούν στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Στόχος είναι, με αυτόν τον τρόπο, να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις που ασκούνται για το θέμα από τοπικούς παράγοντες.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr