Τι είναι το "σύνδρομο της κλεψύδρας"
Αν ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων που διαρκώς ρουφούν το στομάχι τους, γιατί δεν νιώθουν άνετα, διάβασε όσα ακολουθούν και θα καταλάβεις γιατί είναι καλό να κόψεις τη συνήθεια αυτή.
Ρουφάμε το στομάχι μας για να χωράμε σε ρούχα, για να βγάλουμε μια φωτογραφία, για να διασχίσουμε το δωμάτιο που κάθεται αυτός ή αυτή που μας αρέσει. Μπορεί, ωστόσο, η συνήθεια αυτή, σε βάθος χρόνου, να έχει συνέπειες που δεν υπολογίζουμε;
«Ορισμένες παθήσεις, ακόμη και η άσκοπη ένταση των μυών κατά τη διάρκεια της μέρας μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία στους κοιλιακούς μύες. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται “σύνδρομο κλεψύδρας”, μια αλλαγή στη δομή του κοιλιακού τοιχώματος, που μπορεί να προκαλέσει μια ορατή πτυχή στη μέση της κοιλιάς. Επίσης, η αλλαγή αυτή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά εσωτερικά όργανα και άλλα μέρη του σώματος, αν δεν αντιμετωπιστεί», αναφέρει σε δημοσίευσή του ο Άνταμ Τέιλορ, Καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου Εκμάθησης Κλινικής Ανατομίας του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ.
Πού οφείλεται το «σύνδρομο της κλεψύδρας»
Υπάρχουν τέσσερις βασικές αιτίες και όλες οδηγούν σε ανισορροπία της λειτουργίας των κοιλιακών μυών. Η πρώτη αφορά ορισμένες συγγενείς παθήσεις, όπως π.χ. η γαστροσχισία, που προκαλούν πρόβλημα στην ανάπτυξη των κοιλιακών μυών. Η κακή στάση σώματος είναι μια ακόμα αιτία, καθώς επηρεάζει αρνητικά την φυσιολογική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα αλλαγές στην ένταση και τη λειτουργία των κοιλιακών μυών. Ο πόνος στην κοιλιά, που οφείλεται σε προβλήματα στο στομάχι, το συκώτι ή τη χοληδόχο κύστη μπορεί, επίσης, να προκαλέσει εκούσια ή ακούσια σύσπαση των συγκεκριμένων μυών.
Τέλος, η αιτία του συνδρόμου μπορεί να βρίσκεται στην ψυχολογία μας και ειδικότερα στην εικόνα μας. Αν αισθανόμαστε ανασφαλείς με το σώμα μας ή θέλουμε να έχουμε κι εμείς επίπεδη κοιλιά, τότε μπορεί να οδηγηθούμε στη συμπεριφορά αυτή.
4 λόγοι να κόψεις τη συνήθεια αυτή
Καταρχάς, όταν ρουφάμε το στομάχι μας, προκαλούμε σύσπαση του ορθού κοιλιακού (το γνωστό “six-pack”). Επειδή, όμως, τείνουμε να αποθηκεύουμε περισσότερο λίπος στο κάτω μέρος της κοιλιάς, οι μύες στο πάνω μέρος τείνουν να είναι πιο ενεργοί. Έτσι, σε βάθος χρόνου, δημιουργείται μια πτυχή στην κοιλιά, όπου ο αφαλός τραβιέται προς τα πάνω.
Επίσης, εξαιτίας της πρακτικής αυτής ασκείται μεγαλύτερη πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης και του αυχένα, που προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις αλλαγές στη σταθερότητα του πυρήνα.
Παράλληλα, αυξάνεται η πίεση που δέχονται οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης, καθώς οι κοιλιακοί μύες είναι λιγότερο αποτελεσματικοί στην απορρόφηση του όποιου κραδασμού.
Φυσικά, μειώνεται ο χώρος που είναι διαθέσιμος για τα κοιλιακά όργανα και δημιουργείται πίεση στο πάνω και το κάτω μέρος της κοιλιάς. Αυτό σημαίνει ότι στην πρώτη περίπτωση επηρεάζεται η αναπνοή (το διάφραγμα δεν μπορεί να κατέβει προς την κοιλιακή κοιλότητα) και στη δεύτερη επιβαρύνονται οι μύες του πυελικού εδάφους, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει τη λειτουργία της κύστης, της μήτρας και του ορθού.
Υπάρχει λύση;
Τα καλά νέα είναι ότι για να προκληθεί το σύνδρομο της κλεψύδρας απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται να ρουφάμε το στομάχι μας συνεχώς για εβδομάδες. Το περιστασιακό ρούφηγμα για να βγάλουμε μια φωτογραφία, πιθανότατα δεν θα προκαλέσει προβλήματα.
Επίσης, στην περίπτωση που το έχουμε παρακάνει, η μυϊκή ανισορροπία μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω ασκήσεων που ενισχύουν τους μυς του πυρήνα, όπως οι σανίδες.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr