Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Κορωνοϊός: Και τα παιδιά στο στόχαστρο του ιού - Μέτρα πρόληψης της διασποράς

Κορωνοϊός: Και τα παιδιά στο στόχαστρο τ...

Αυξημένη διασπορά του κορωνοϊού και στα παιδιά διαπιστώνει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης

Παρότι στις αρχές Μαΐου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σηματοδότησε ένα συμβολικό τέλος στην πανδημία του κορωνοϊού και περάσαμε στην ενδημική φάση συνύπαρξης με τον ιό, φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα εξαπλώνεται η νέα υπο – παραλλαγή Eris στη χώρα μας (αλλά και παγκοσμίως) διότι σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 7 – 13 Αυγούστου, η υπο-παραλλαγή καταγράφηκε στο 16% των νέων κρουσμάτων (από 11% που ήταν στην προηγούμενη έκθεση).

Κατά τις τελευταίες βδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υπο – παραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον με συχνότερη υποπαραλλαγή της ΒΑ.2 την ΧΒΒ.1.5 (77%) ακολουθούμενη από την ΧΒΒ.1.16 (11% ) και την EG.5.1(Eris) (11%).

Οσον αφορά στα παιδιά, σύμφωνα με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης, από την εμπειρία της κίνησης από τα μέσα Ιουλίου στα ιατρεία τους και από την επικοινωνία με τις οικογένειες των παιδιών φαίνεται ξεκάθαρα η αύξηση των περιστατικών Covid-19. Ειδικά εάν ληφθεί υπόψη ο αναπόφευκτος συγχρωτισμός λόγω των καλοκαιρινών μετακινήσεων και της λειτουργίας των κατασκηνώσεων. Ευτυχώς, τα περιστατικά στα παιδιά έχουν ήπια συμπτωματολογία όπως χαμηλή πυρετική κίνηση, καταβολή, ρινική συμφόρηση και κεφαλαλγία.

 Εντούτοις, μιας και ακόμη δεν είναι απολύτως γνωστή στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα η ταχύτητα εξάπλωσης των διαρκώς αναδυόμενων (όπως είναι αναμενόμενο) υπο –παραλλαγών, «οφείλουμε ως παιδίατροι πρωτοβάθμιας περίθαλψης, να συστήσουμε ναι μεν ψυχραιμία στις οικογένειες αλλά όχι εφησυχασμό, να μη ξεχνάμε δηλαδή ότι ακόμη ζούμε με τον ιό, δεδομένου ότι – όπως και σε όλες τις λοιμώξεις – είναι αναγκαίο να εφαρμόζονται μέτρα πρόληψης της διασποράς της λοίμωξης», όπως αναφέρουν.

Ποια είναι τα προληπτικά μέτρα

 • Τα παιδιά που εμφανίζουν τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν, και κατόπιν επικοινωνίας με τον παιδίατρο, χρήζουν κλινικής εκτίμησης και διενέργεια rapid test για τη διάγνωση, συμπτωματική αντιμετώπιση με αντιπυρετικά, ανάπαυση , υγρά και παραμονή στο σπίτι για λίγα 24ωρα μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

 • Αποφυγή επαφής με ευάλωτες ομάδες (βρέφη, ηλικιωμένοι, άτομα με ανοσοκαταστολή ή/και χρόνια προβλήματα υγείας) τις ημέρες που είναι συμπτωματικά.

• Καλή υγιεινή και τακτικό πλύσιμο των χεριών.

• Καλός αερισμός του χώρου.

«Εν αναμονή λοιπόν του νέου τροποποιημένου εμβολίου που θα έρθει τον Οκτώβρη για να καλύψει τα τρέχοντα στελέχη και θα είναι προφανώς όπως το εμβόλιο της γρίπης (σίγουρα θα πρέπει να το κάνουν οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι). Εν αναμονή των αποφάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (πάντα σε εναρμόνιση με τις γενικές οδηγίες του ΠΟΥ, του ECDCκαι του CDC) σχετικά με τις ενδείξεις του νέου εμβολίου για την παιδική και εφηβική ηλικία στη χώρα μας….. προσέχουμε, εφαρμόζουμε τα απλά μέτρα υγιεινής και πρόληψης λοιμώξεων (που έχουμε μάθει τόσο καλά την τριετία της πανδημίας), επικοινωνούμε με τον παιδίατρο μας και ετοιμαζόμαστε με αισιοδοξία για τη νέα σχολική χρονιά… », σημειώνουν οι παιδίατροι Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being