Πληθαίνουν οι φωνές για επιστροφές αρχαιοτήτων
Το ενδεχόμενο να λείπουν και άλλα πολύτιμα αντικείμενα από το Βρετανικό Μουσείο εξετάζουν οι Αρχές.
Κάτω από τις γυαλισμένες βιτρίνες στις δυτικές αίθουσες του μουσείου κρύβονται θησαυροί που λίγοι έχουν την τύχη να συναντήσουν.
Ελληνικές αρχαιότητες σε κίνδυνο
Οι Times κάνουν λόγο για κρυφές υπόγειες αίθουσες που έκλεισαν αθόρυβα από τη δημόσια θέα πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες φιλοξενούν αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα και άλλες αρχαιότητες.
Μέσα στους τοίχους αυτών των υπόγειων δωματίων βρίσκονται επίσης αντικείμενα από τη συλλογή Townley, η οποία πιστεύεται ότι έγινε στόχος ενός φερόμενου ως κλέφτη που λεηλατούσε πολύτιμα κοσμήματα και πολύτιμους λίθους για περισσότερα από 20 χρόνια.
Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ένας υπάλληλος απολύθηκε έπειτα από «ενδελεχή έρευνα» και ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του ατόμου. Η αστυνομία διεξάγει επίσης έρευνα και έχει ανακρίνει έναν άνδρα υπό επιτήρηση, ωστόσο δεν έχουν γίνει επιπλέον συλλήψεις.
Στο μικροσκόπιο υπάλληλοι που έχουν πρόσβαση στις αποθήκες
Οι Times αναφέρονται στους επιμελητές και φροντιστές της συλλογής που βρίσκονται στα υπόγεια και αποτελούν μέρος μιας προνομιούχου ομάδας ατόμων, καθώς τους έχει εγκριθεί η πρόσβαση στις ιδιωτικές αίθουσες που βρίσκονται κάτω από το σημείο όπου εκτίθενται δημόσια τα Γλυπτά του Παρθενώνα, καθώς και σε άλλες τεράστιες αποθήκες σε όλη την έκταση του Βρετανικού Μουσείου.
Σύμφωνα με τους Times τα άτομα αυτά έχουν την άδεια να πηγαίνουν στους συγκεκριμένους χώρους χωρίς συνοδεία, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές άδειες ή απλά κλειδιά για να αποκτήσουν πρόσβαση. Το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν ελέγχεται κατά την έξοδο, ενώ οι αξιωματικοί ασφαλείας λέγεται ότι επικεντρώνονται κυρίως στη φύλαξη των συλλογών από το κοινό και όχι από τους υπαλλήλους, γράφει το δημοσίευμα.
Ο εμπειρογνώμονας αρχαιοτήτων Peter Higgs αρνήθηκε ότι έκλεψε τα αντικείμενα, με την οικογένειά του να υποστηρίζει την αθωότητά του.
Η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει ανακρίνει έναν άνδρα, αλλά κανείς δεν έχει συλληφθεί.
Τώρα ένας πρώην επιμελητής σε διαφορετικό τμήμα ισχυρίστηκε ότι δεκάδες άλλοι συντηρητές, ειδικοί και ερευνητές μπορούν να μπουν σε οποιαδήποτε αποθήκη την ίδια εβδομάδα ή ακόμη και την ίδια ημέρα χωρίς να υπάρχει επίβλεψη της καταλογογράφησης, αφήνοντας ανεκτίμητα αντικείμενα σε κίνδυνο.
«Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει πραγματικά να επανεξετάσει την πολιτική ασφαλείας του», δήλωσε ο πρώην υπάλληλος, στον Independent.
Και η Κίνα ζητεί επιστροφή αντικειμένων
Η έκκληση προς το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα κινεζικά αντικείμενα μετά την πρόσφατη φερόμενη κλοπή περίπου 2.000 αντικειμένων αναζωπυρώνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα.
Το αίτημα έγινε το πιο δημοφιλές θέμα στο Weibo μετά από ένα κύριο άρθρο σε κρατική εθνικιστική εφημερίδα. Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Κυριακής, η Global Times ζήτησε από το μουσείο να επιστρέψει όλα τα κινεζικά πολιτιστικά κειμήλια «δωρεάν».
Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει ακόμη το θέμα. Το BBC απευθύνθηκε στο Βρετανικό Μουσείο για να σχολιάσει, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση. Το μουσείο βρίσκεται υπό πίεση μετά την αναφορά περίπου 2.000 αντικειμένων ως «εξαφανισμένων, κλεμμένων ή κατεστραμμένων» πριν από δύο εβδομάδες.
Ένα μέλος του προσωπικού απολύθηκε όταν έγινε γνωστή η είδηση. Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθυντής του Hartwig Fischer ανακοίνωσε επίσης ότι θα παραιτηθεί.
Στο άρθρο της, η Global Times υποστήριξε ότι το παγκοσμίου φήμης μουσείο απέτυχε να φροντίσει σωστά «τα πολιτιστικά αγαθά που ανήκουν σε άλλες χώρες».
«Τα τεράστια κενά στη διαχείριση και την ασφάλεια των πολιτιστικών αντικειμένων στο Βρετανικό Μουσείο που αποκαλύφθηκαν από αυτό το σκάνδαλο οδήγησαν στην κατάρρευση ενός μακροχρόνιου και ευρέως διαδεδομένου ισχυρισμού ότι «τα ξένα πολιτιστικά αντικείμενα προστατεύονται καλύτερα στο Βρετανικό Μουσείο"», αναφέρεται στο κύριο άρθρο.
Καθηγητής LSE: Ξεκάθαρα μπορεί να αμφισβητηθεί ότι είναι ασφαλέστερα στο μουσείο
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής LSE, Κέβιν Φέδερστοουν ανέφερε ότι οι εξελίξεις που έχουν φέρει οι κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο είναι πολλές και είναι βέβαιο πια, ότι τα γεγονότα ήρθαν να αποδυναμώσουν το βασικό επιχείρημά του μουσείου, ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ασφαλέστερα εκεί και για αυτό δεν θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Όπως περιέγραψε ο καθηγητής του London School of Economics: «Σύντομα, το Μουσείο θα δει νέους υποψηφίους για να αναλάβουν τη θέση του διευθυντή. Και είμαι σίγουρος ότι μια από τις ερωτήσεις που θα τους κάνουν είναι ποια είναι η θέση τους σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και ποια είναι τα επιχειρήματα τους για την παραμονή των Γλυπτών στο Λονδίνο.
Ξεκάθαρα, τα γεγονότα που παρακολουθούμε, έχουν προκαλέσει ζημιά στο Μουσείο. Αμφισβητείται, πιστεύω, η αλαζονική στάση του Μουσείου, έχει μια σχεδόν αποικιακή θέση, υπό την έννοια πώς ισχυρίζεται ότι τα αντικείμενα που έχουν παρθεί από διάφορα μέρη του κόσμου είναι ασφαλέστερα μέσα στο Βρετανικό Μουσείο.
Και ο καθηγητής συμπλήρωσε: «Αναπόφευκτα, κάθε ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιούσε το σκάνδαλο του Βρετανικού Μουσείου, για να ενισχύσει τη θέση της σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Εδώ στη Βρετανία έχουμε δει αντιδράσεις από μέλη του κοινοβουλίου που ισχυρίζονται ότι η θέση της Αθήνας είναι καιροσκοπική, για να ενισχύσει τη θέση της μέσω του σκανδάλου.
Ναι, αλλά με αιτιολόγηση. Ξεκάθαρα, το σκάνδαλο ζημιώνει τη θέση του Μουσείου.
Επηρεάζει την άμεση προοπτική; Όχι.
Πιστεύω ότι η εγχώρια πολιτική για τα Γλυπτά, εδώ στη Βρετανία, κοιτάζει προς τις εκλογές.
Στη Βρετανία έχουμε κοινοβουλευτικές εκλογές το 2024 και πιστεύω ότι η νυν κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, δεν θα νιώθει τόση αυτοπεποίθηση ώστε να κάνει μια συμφωνία με την Αθήνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, πριν γίνουν εκλογές, σε αυτή την προεκλογική περίοδο όπου η κυβέρνηση είναι αδύναμη και μη δημοφιλής.
Αυτό σημαίνει ότι για τους επόμενους 14 μήνες περίπου, υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να γίνει μια συμφωνία».
Και ο καθηγητής καταλήγει: «Περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν μετά τις εκλογές και με μια νέα κυβέρνηση, που θα έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε αυτό το θέμα.
Προφανώς το σκάνδαλο του Βρετανικού Μουσείου δεν επηρεάζει μόνο το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά επηρεάζει την παραμονή στο Μουσείο αντικειμένων από πολλά μέρη του κόσμου. Και επηρεάζει το αφήγημα του Μουσείου ότι εδώ τα τεχνουργήματα είναι ασφαλέστερα εδώ στο Λονδίνο».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr