Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Υπερπανσέληνος Αυγούστου: Έχει ένα… «μπλε» φεγγάρι απόψε

Υπερπανσέληνος Αυγούστου: Έχει ένα… «μπλ...

Θα ανατείλει ένα από τα μεγαλύτερα και φωτεινότερα φεγγάρια της χρονιάς

Σήμερα Τετάρτη 30 Αυγούστου θα ανατείλει ένα από τα μεγαλύτερα και φωτεινότερα φεγγάρια της χρονιάς.

Αυτή η πανσέληνος αναφέρεται ως Blue Moon, ένας όρος που μπορεί να αντιπροσωπεύει δύο πράγματα: Είτε την τρίτη πανσέληνο σε μια εποχή που έχει τέσσερις πανσελήνους, είτε, συνηθέστερα, τη δεύτερη από τις δύο πανσελήνους που πέφτουν σε έναν ημερολογιακό μήνα.

Όπως και η προηγούμενη πανσέληνος την 1η Αυγούστου, αυτή η Μπλε Πανσέληνος θα είναι επίσης μια «υπερπανσέληνος», ένας δημοφιλής όρος για μια πανσέληνο που συμβαίνει όταν ο φυσικός μας δορυφόρος βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, κάνοντάς τον να φαίνεται λίγο μεγαλύτερος στον ουρανό.

Το φεγγάρι, πάντως, δεν θα είναι μπλε αλλά πορτοκαλί. Μια πρώτη γεύση με τις μοναδικές εικόνες από την υπερπανσέληνο πήραμε στις αρχές του μήνα, αλλά το «μπλε φεγγάρι» της 30ής προς 31η Αυγούστου υπόσχεται ακόμη πιο εντυπωσιακές εικόνες.

 

Τα μπλε φεγγάρια
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Live Science υπάρχουν δύο τύποι μπλε φεγγαριού. Η μπλε υπερπανσέληνος του Αυγούστου ανήκει στην πρώτη κατηγορία («ημερολογιακό μπλε φεγγάρι»), όπου έχουμε δύο πανσελήνους μέσα στον ίδιο μήνα. Αυτό συμβαίνει περίπου κάθε δύο ή τρία χρόνια καθώς μια νέα πανσέληνος ανατέλλει κάθε 29,5 ημέρες. Το επόμενο μπλε φεγγάρι θα το δούμε στις 31 Μαΐου 2026, σύμφωνα με τον ιστότοπο timeanddate.

Ο δεύτερος τύπος μπλε φεγγαριού, που ονομάζεται «εποχιακό μπλε φεγγάρι», περιγράφει την τρίτη πανσέληνο από τις τέσσερις κατά τη διάρκεια μιας αστρονομικής περιόδου. Αυτό συμβαίνει όταν ένα ημερολογιακό έτος έχει 13 πανσέληνους αντί για 12. Το επόμενο εποχιακό μπλε φεγγάρι, το οποίο επίσης συμβαίνει κάθε δύο ή τρία χρόνια, θα ανατείλει στις 19 Αυγούστου 2024.

 

«Υπερπανσέληνο» έχουμε όταν η Σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη. Η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη είναι ελλειπτική, οπότε κάθε μήνα φτάνει σε ένα κοντινότερο σημείο (περίγειο) και ένα πιο μακρινό (απόγειο). Το φεγγάρι που βρίσκεται στο περίγειο ή εντός 90% του περιγείου σε ένα δεδομένο μήνα, ονομάζεται υπερ-σελήνη, σύμφωνα με τον Φρεντ Έσπενακ, αστρονόμο και πρώην υπολογιστή εκλείψεων της NASA.

Η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου είναι η τρίτη και πλησιέστερη από τις τέσσερις υπερπανσέληνους του 2023. Σε απόσταση 357.344 χιλιομέτρων από τη Γη, θα είναι η μεγαλύτερη και φωτεινότερη υπερπανσέληνος του 2023.

Η επόμενη πανσέληνος, το «Φεγγάρι του Θερισμού» όπως είναι γνωστή, θα ανατείλει στις 29 Σεπτεμβρίου. Εκτός του ότι είναι μία από τις πιο γνωστές πανσελήνους του έτους, είναι και η τελευταία υπερπανσέληνος του 2023.

 

πηγή protothema.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις